- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Bal'ın faydaları ve gerçek Bal nasıl anlaşılır?
Bildiğiniz gibi kış gelirken insanoğlunun tatlı yeme hırsı artar.
En güzel tatlı olarak bal her zaman ön plana çıkar.
Şu günlerde hortlayan “Domuz Gribi” gibi rahatsızlıklara da iyi geleceği düşüncesi ile Bal’ın faydaları ve iyi bal nasıl anlaşılır sizler için araştırdım.
Bal, her şeyden önce mikrop öldürücü özelliğe sahip bir yiyecek. Bu özelliğinden dolayı bal, göz ağrılarını gidermek için kullanılır. Bal, karın ağrılarını keser, mideye ferahlık verir. Mide ve bağırsaktaki yaraları tedavi eder. Ülserli hastalardan 4 kilo bal, yiyen (1 haftada) ve buna 1 ay devam eden 100 hastadan 97 sinde ülserden kesin eser kalmadığı saptanmış. Tabi Şeker Hastaları değil!
Öncelikle Bal’ın faydaları;
* Bal, kalp çarpıntısından ve yüksek tansiyondan şikâyetçi olanlar için son derece yararlı bir besinmiş.
* Bal, yiyerek, sinir bozukluğundan yakınan uykusuz kişiler rahatlayabilirlermiş.
* Bal, altını ıslatan çocuklara 1-2 ay devamlı yedirilirse bu huylarından vazgeçtikleri saptanmış. Çünkü balın sinirler üzerinde olumlu etkisi varmış.
* Bal, beslenmeden doğan bazı eksiklikler çocuklara ve hatta büyüklerde bile kemikle ilgili hastalıkların tedavisinde çok faydalıymış. * Bal, bel ağrıları için havanda dövülen kuyruk yağı ile karıştırılıp sürülürse 3 gün içinde ağrı gittikçe azalır ve sonunda yok olurmuş.
* Bal, soğuk su ile karıştırılıp içilirse ishali durdurur, sıcak su ile veya ılık su ile içilirse kuvvetli müshil olurmuş.
* Bal, boğaz ağrılarında ılık nemli bezle boğaza sürülüp sarılırsa ağrı kısa zamanda geçer yok olurmuş.
* Bal, bir miktar tuzla karıştırılıp, devamlı içilirse balgam söktürürmüş.
* Bal, sırt ağrılarında ağrıyan yere sürülür, üzerine dövülmüş karabiber ekilirse ağrı kesilirmiş.
* Bal, beynin çalışmasını kolaylaştırır, düşünceye mükemmellik kazandırırmış.
* Bal, kan yaparmış. Kanın temizlenmesine yardımcı olurmuş. Kan dolaşımını hem düzenler, hem kolaylaştırır ve damar sertliğinde olumlu etki yaparmış.
* Bal, yağın hazmını kolaylaştırır, anne ve inek sütünün demir eksikliğini tamamlar, iştah açar ve bağırsaklara özgü hareketleri artırarak rahatlık sağlarmış.
* Bal, hem sabah hem akşam devamlı yedirilirse, sarılık hastalığı çok kısa zamanda tedavi edilebilirmiş.
* Bal, kusma, öksürük, bronşit gibi hastalıklarda kaynatılmış arpa suyu ile içirilirse hastalık tedavi edilirmiş.
* Bal, bademciklerin doğal ilacıymış. Kaynatılmış ada çayına biraz sirke biraz bal karıştırılıp önce gargara yapılıp sonra yudum yudum içilirse boğaz içindeki ağrılar geçer, bademcik iltihaplarında iyileşme görülürmüş.
* Balın çabuk enerjiye dönüşen hazır gıda maddesi olması özelliği ile sporla meşgul olan kimselere enerji vermek için ve yorgunluklarını gidermek için sade veya portakal suyuna karıştırılarak kullanılmalıymış.
* Bal, kozmetik sanayisinde çeşitli güzellik malzemelerinin yapımında da kullanılmaktaymış. Bal, limon suyu ve bir bardak sıcak su ile içildiğinde boğaz ağrısını ve öksürüğünü giderir, gribe yakalanmış kişileri rahatlatırmış.
Bu kadar faydalı bir besin olan balın hakiki olup olmadığını nasıl anlayacağız?
Uzmanlar her ne kadar biyolojik incelemeler dışında; bakarak ya da tadarak balın sahte veya gerçek olduğunu anlamanın pek mümkün olmadığını iddia etseler de, her zaman her ortam bir Biyoloji laboratuarı bulmak pek mümkün değil. Onun için aşağıdaki önerilere kulak vererek balın sahte mi, gerçek mi olduğunu anlamak pekâlâ mümkün.
* Bal buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir.
* Yoğunluğu çok, akışkanlığı sürekli olmalıdır, kesik kesik akan bal sahte olabilir
* Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz gelir.
* Çiçek balı hızlı, çam balı ise daha yavaş akar.
* Buzdolabında belli bir süre bekletilen balın krem ya da tereyağı kıvamına gelmesi balın hakiki olduğunu gösterir.
* Şöyle bir deneme yapabilirsiniz: Elinize sabit kalem alın, bala uç kısmını daldırın, sonra parmağınıza sürün, renkli olarak çıkıyorsa bal karışıktır, çıkmıyorsa gerçektir.
* Soğuk havada donmayan bal sahtedir.
* Balı kaşıkla alıp yere döktüğünde, sahte bal uzayıp örümcek ağı gibi havada uçar.
* Balın şekerlenmesi durumunda eski halini alması için güneşe çıkarılması veya kabıyla birlikte sıcak suya konulması yeterlidir.
* Bal şekerle yapılan diğer şerbetlere nazaran çok daha keskindir. Fazla yendiğinde genizde hafif yanma yapar. Bu gerçek baldır.
* Kristalize olan gerçek bal ağza alındığında margarin gibi erir.
* Gerçek bal, çok uzun yıllar dayanabilir. Çünkü bal bakteri üretmez.
Sağlıklı günler dileğiyle; afiyet olsun.