Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '15

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Bambaşka Fener - Futbolcular

Sadece teknik kadrosunu değil, teknik kadroya inancını da değiştiren Fenerbahçe'nin transferleri hiç şüphesiz bu yaza damgasını vurdu. Sadece Nani veya bugünlerde resmen açıklanması beklenen (hatta siz bu yazıyı okurken açıklanmış dahi olabilir) Robin Fan Pörsi (RvP) gibi dünya yıldızları değil, Kayer gibi görev adamlarının veya De Souza gibi çok bilinmedik isimlerin de Topuk Yaylası'na getirilmesi transferlerin bir plan dâhilinde gerçekleştirildiğini gösteriyor.

Her ne kadar ardı arkası kesilmeyen transferler takımın gücünü artırmak için oldukça faydalı hamleler olsa da bugün itibariyle olası on birin sekiz buçuk oyuncusunun yeni olması teknik direktör Pereira'nın omuzlarına çok büyük bir yük bindirecek. Terraneo her zaman işin içinde olacaktır ama görüntü, Terraneo'nun tüm bu transferlerle üzerine düşeni tamamlamasından sonra topun Portekizli teknik adama geçeceği şeklinde.

Bu aralar Fenerbahçe taraftarının en büyük zevki yeni kadroyu oluşturmaya çalışmak olsa gerek. Bunu yaparken unuttukları yıldız bir ismi sonradan hatırlamak onları bir kat daha mutlu edecektir. Peki, geçtiğimiz sezonu ve son iki devre arasını tek bir transfer ile kapatan Fenerbahçe'nin şimdiki "çılgınlığı" hayra alamet mi?

Kaleden başlamak gerekirse bu forma için adı geçen Ospina veya Kasiyas gibi yıldız bir isim yerine Riberyo'nun transfer edilmesi (kiralık) bir yandan Volkan'ı kaybetmemek bir yandan da onu kamçılamak adına doğru bir hamle oldu. Riberyo'nun Porto'nun as kalecisi olmamasına dönük eleştiriler var fakat Portekizli'nin Volkan ile gireceği forma mücadelesinden takım için iyi bir sonuç çıkacaktır.

Sarı lacivertlilerin Caner ve Gökhanlı savunması herkesin dilinde ancak geçen sezon stoperlerdeki aksaklıklar canlarını çok yaktı. Nitekim yeni teknik heyetin ilk icraatı Bekir ve Egemen ile devam etmeme oldu. Bu hamleden sonra bu bölgeye monte edilen Kayer ve Ba ile eldeki Alves, Serdar ve Kadlec beşlisinde gözler en çok Kayer oyuncu üzerinde olacak. Zira gerek yaşı, gerek potansiyeli, gerekse aldığı ücret Danimarkalıyı diğerlerinden ayırıyor. Kayer geç yaşında parlayıp dünyaca ünlü bir kulübe gitmesi beklenen fakat bunu bir şekilde başaramayan bir isim. Bu açıdan onun bir Aydın Yılmaz olma riski de var Arda Turan olma şansı da. Takıma kiralık olarak katılan Ba tam bir kapalı kutu fakat oyuncunun 24 yaşında olması onun bir nevi "deneme" oyuncusu olduğu izlenimini uyandırıyor. Afrikalı savunma oyuncuları benim için çoğu zaman soru işaretidir fakat mevcut kadrosu ile Fenerbahçe'nin, Ba'nın kötü çıkmasını kaldıracak lüksü var. Gökhan tarafında geçen seneki formsuzluk veya sakatlık gibi olumsuz sinyalleri önemli bir eksiklik hissetmese de bu bölgeye ligin en iyi sağ beklerinden Şener'in alınması Fenerbahçe için tatlının yanındaki kaymak etkisi yarattı. Sol tarafta da Hasan Ali, Caner için sürekli bir itici güç olacaktır. 

De Souza Fenerbahçe'nin Aleks ve Deyvit'ten sonra bu isme sahip üçüncü oyuncusu olmasının yanı sıra yüksek bonservis bedeli ile dikkat çekti. Souza'nın pozisyonunu defansif orta saha olarak biliniyor ve bu durum ister istemez akla Mehmet Topal sorusunu getiriyor. Zira takımın sisteminin 4-4-2'ye çevrileceği düşünüldüğünde orta sahanın Topal ve Souza ikilisini barındırması düşük bir olasılık gibi. Pereira Brezilyalı genç oyuncuya çok güveniyor fakat bu bölgede Diego, Holmen ve Meireles'in de olması bu transferi eldekiler içinde en büyük soru işareti yapıyor. 

Muhtemelen Krasic takımda kendine yer bulamayacaktır fakat Stoch'un dönmesi, Alper’in varlığı ve Nani'nin transfer edilmesi Kanarya'nın gerçek anlamda kanatlanmasını sağlayabilir. Nitekim Nani, beklenti çok o yönde olmasa da aslında sadece Fenerbahçelileri değil tüm futbolseverleri heyecanlandıran RvP'den bile daha etkili bir performans gösterebilir. Brezilyalıyı oyuncuyu ister kendi ülkesinde isterse yıllarca forma giydiği İngiltere'deki teknik adamlara sorun muhtemelen hepsi anlaşmış gibi aynı şeyi söyleyecektir: "çok büyük bir potansiyel fakat istikrarlı değil." Bu nedenle Nani sarı lacivertli forma ile büyük olasılıkla bazı maçlarda ağızları açık bırakacak bazılarında ise oyuna ağırlık koyması için gözünün içine baktıracaktır.    

Fernandao, Muslera ile birlikte geçtiğimiz sezonun en başarılı oyuncusuydu. Bu nedenle tıpkı stoper gibi santrafor bölgesinde de büyük sorun yaşayan sarı lacivertliler için bu transfer oldukça olumlu bir hamle oldu. Bursaspor da büyük bir takım ama Brezilyalının yeni durağı İstanbul'un büyük takımı olunca onun için muhtemel en büyük risk de Preko olmak oluyor. Fakat Sow'un hem Fernandao'ya hem de kanat oyuncularına alternatif olabileceği ve pek tabi artık işi imzaya kalan RvP de hesaba katılınca Fenerbahçe'nin forvet hattının geçen yıla göre birkaç basamak ileri gittiğini söylemek mümkün.

Velhasıl Fenerbahçe bu sezon bambaşka bir kimliğe bürünüyor ve takımın hemen hemen tamamının değişmiş olması her ne kadar kulağa hoş gelse de daha önemli olan bu değişikliğin sahadaki oyunla göze de hoş gelmesi. Burada da görev Portekizli teknik adama düşüyor.

Peki ya paralar?

Özellikle Finansal Adil Oyun kuralları hayatımıza girdikten sonra artık transfer edilen oyuncuların kariyeri kadar bonservis bedelleri de oldukça önemli bir mevzu oldu. İşte Fenerbahçe'nin yenileri için ödenen bonservis ücretleri:

De Souza   : 8.000.000 avro

Kayer        : 7.650.000 avro

Nani         : 6.000.000 avro

Fernandao: 4.500.000 avro        

Bu futbolculara ödenecek ücretler için ayrı bir hesaplama yapmadım fakat bu ödemeler, sözleşmeleri biten oyunculara ödenmeyecek olan yaklaşık 17-18.000.000 avroya eşit olup kulüp için geçen seneye kıyasla ayrı bir mali yük yaratmayacaktır.

can.nizamoglu@gmail.com

Twitter:_acn_  

 
Toplam blog
: 788
: 1417
Kayıt tarihi
: 11.11.07
 
 

Çoğu çocuk gibi ben de futbolcu olmak istedim, olmadı. Bu oyundan kopmamak adına üniversite yılla..