Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Nisan '21

 
Kategori
Kitap
 

Beş Sevgi Dili, Gary Chapman

 "Siz eşiniz ile oturup konuşmak istiyorsunuz, ama o size çiçek gönderiyor. Siz ev yemeği yemek istiyorsunuz, ama o size sarılarak doyuyor. Sorun sevginizde değil, sevgi dilinizde! Dünyaca ünlü Dr. Gary Chapman, farklı insanların sevgilerini nasıl farklı şekillerde ifade ettiklerini ortaya koyuyor ve bunları şöyle sıralıyor:
 
Kaliteli Zaman, Onay Sözleri, Hediye Alma, Hizmet Eylemleri, Fiziksel Temas
 
   Sizin için çok önemli bir şey karşınızdaki için hiçbir şey ifade etmeyebilir. Ya da sizin gerekli bulduğunuz bir şeyi karşı taraf hiç umursamayabilir. İşte bu kitap sizin ve karşınızdaki kişinin ihtiyaçlarını anlamanız ve ona göre hareket etmeniz için bir kılavuz. Doğru adımları uygulayın ve doğru dili kullanın, kısa sürede sevginizi ifade etmenin ve karşılığında gerçek sevgiyi bulmanın mutluluğunu paylaşacaksınız.
 
   Dr. Chapman, insanın duygusal sağlığına yön veren ve sonsuz sevgi iletişimini belirleyen kilit noktaları, her insanın sevgi deposu olduğunu ve bu büyük kaynağı canlı tutmak için küçük sevgi dolu bir adımın bile yetebileceğini anlatıyor. Anahtar sizin elinizde Hangi yoldan gitmeniz gerektiğine siz karar verin."Arka Kapak Yazısı..
 
 
 
Bazı kitaplar vardır. Hayatınızda hep olan bir sorun devam ederken ya da o sorunu yaşayan insanlara şahit olurken karşınıza çıkmıştır da, “daha önce neden okumadım acaba” diyecek kadar sizi etkisi altına almıştır. Son 1 yıldır hepimizin hayatında boşalan bir depoyu doldurmanın yolunu anlatacak bir kitapla karşınızdayım bu sefer. Bir kültle belki de. 
 
“Sevgi Deposu” nedir? Daha önce bu kavramı duydunuz mu?
 
Sevgiyi paylaştığınız kişi kim fark etmeksizin, sizi su, ekmek, sağlık kadar hayati önemde olan “şeyler” gibi ayakta tutacak bir gerçeğin adıdır. Peki, kelime anlamı olarak “Sevgi” ne olabilir? Ya da size ne anlatır?
 
TDK diyor ki sevgiye: İnsanı bir şeye ya da bir kimseye karşı yakınlık göstermeye iten duygu.
 
Aslında sınırı olmayan ama hak ettiği kişide yerini bulan diyorum ben de duygular içerisinde sayacaksak.
 
Son bir yıldır pandemi nedeniyle evlerde daha çok kaldık değil mi? Nasılsınız? Sevgi deponuz ne durumda bu dönemde? Sevmek ne anlam ifade ediyor sizlere? Paylaşabiliyor musunuz sevginizi bu kadar kaygı bombardımanına rağmen?
 
Peki  Sevgi Dili’niz değişti mi? Hala aynı şekilde mi ifade ediyorsunuz sevginizi siz de?
 
Sevgi dilinizi bilmek, sevgi deponuzu doldurmak için gerekli aslında. 
 
Sevgi deponuzu doldurmak için diyor ki kitapta, 5 sevgi dilini bilmeniz ve bu 5 dilden hangisinin size ait olduğunu anlamanız gerekir. (Direkt konuya dalıyorum belki ama niye buraya geçtiğimi siz de anlayacaksınız okuduktan sonra). Bu beş dili sıralamak gerekirse;
 
1- Onaylayıcı Kelimeler; Size hayatınızla ilgili kararlarınızı verirken insanların güzel kelimeler kullanıp destek olmasını ifade eder bu kavram. Eğer evliyseniz ve ev hayatınız yorucu çalışmalarınız ile doluya eşinizin "yemeği çok lezzetli yapmışsın hayatım, bu kadar emek verdiğin için teşekkür ederim" şeklinde bir cümle kurmasını bekliyorsanız sevgi deponuzu dolduran şeyin onaylayıcı kelimeler olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Bu sadece sizin için değil karşıdaki insan içinde geçerli bir durum. 
 
2- Kaliteli Zaman: Sevginizi paylaştığınız insanın size odaklandığı ve sizinle mutluluğunu paylaştığı anları çok seviyorsanız anahtarınız "kaliteli zaman geçirmek" olan bir sevgi deposuna sahipsiniz demek ki. Gerçi kim buna hayır der ki size sevgisini sunan bir insan sadece size odaklı zaman harcayabiliyorsa sizi oldukça önemsediğini gösteriyordur mutlaka. Kaliteli zaman geçirmenin sevgi dili olduğunu fark eden ve fark ettirenler oldukça şanslı bu konuda.
 
3- Hediye alma: Bir düşünün bakalım hediye almak sizi ne kadar mutlu ediyor? Belki de sevgi deponuz hediye almakla doluyor olamaz mı?
 
4- Hizmet eylemleri: Bizim kültürümüz içinde ev işi, günlük rutinde tamamlanması gerekenler, alışveriş benzeri eylemler, hep kadının işi gibi düşünüldü yıllarca. Alışveriş benzetme amaçlı, daha çok erkekler yapıyor ev için biliyorum. Ama anne ve babalarımız ne kadar erkek ev işi yapmaz dese de, ibre tersine döndü. Kadın ve erkek fark etmeksizin, hizmet eylemleri olarak sınıflandırabileceğimiz işlerle karşısındakine sevgisini göstermeyi tercih edebiliyor artık. Hem de rahatlıkla. Yapmayan varsa ve karşı taraf bundan rahatsız oluyorsa, oturup bir düşünsün. 
 
5- Fiziksel Temas: Her fiziksel temas eşler ya da sevgililer arasında ki "cinsellik" kavramına atfedilmemeli. Sizde böyle sınırlı düşünmemelisiniz. Acı çeken sevdiğiniz insana sarılmanız, omzuna dokunmanız bile onun için bir sevgi göstergesi olabilir. Şu an dokunmak çok riskli bir iş biliyorum ama fiziksel temasın depresyon tedavisinde bile iyi gelen bir yol olarak gösterildiği bilinmektedir. 
 
Sevmek, sevgi, seven, sevilen. Hayatımızın ana damarları diyebileceğimiz bu kavramları baş tacı etmemiz ve bir şekilde parçamız haline getirmemiz elzem aslına bakarsanız. Kitaptan alıntıladığım şu 5 dili bir düşünün. Pandemi nedeniyle bizi karartan kaygılarımızı da. Bence hastalığın ilacının olması bir yana, bizi sevgi iyileştirecek. Sosyal medya başta olmak üzere üstümüze çöken karanlığı sevgi silip götürecek. Birbirimizden nefret etmeyi unutmamız gerekiyor artık. O nedenle kendinizden başlayarak bir yoklayın hayatınızı bakalım. Sevgi nerede. Deponuz ne durumda. O depoyu dolduracak Sevgi Dili’nizin ne kadar farkındasınız. Farkına varmak istiyorsanız, Gary Chapman tarafından kaleme alınan 5 Sevgi Dili kitabını vakit kaybetmeden okumanızı isterim.
 
Bugün severek güne karışmanızı bir de.
 
Günaydın :)
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 48
: 89
Kayıt tarihi
: 11.01.21
 
 

Profesyonel Koç Bağımlılık Danışmanı Sosyolog Yazar Latin Amerika Çalışmaları Uzmanı Analog Fotoğ..