- Kategori
- Yemek - Mutfak
Beşamelli Fırın Patates

Kaynak:yemekustası.com
Bizim evde çok sevilerek tüketilen bir yemektir kendileri, bu arada itiraf etmeliyim ki kim rast gelip de yediyse, kendilerinin de evlerinde sıklıkla tükettikleri arasında baş köşelerden birini kapmıştır, ayıptır söylemesi…
Efendim, pek sevildiğinden bol kepçe bir tarif vereceğim sizlere, arzu ederseniz malzemeyi azaltma tercihini sizlere bırakıyorum.
Malzemeler:
8 adet patates
Yağ (Ben tereyağı kullanıyorum, margarin ya da sıvıyağ da olabilir)
Un
Tuz
Kaşar peyniri rendesi
Patatesleri soyup, halka şeklinde doğruyoruz, yağlanmış fırın tepsisine diziyoruz, üstlerine tuz serpip, birkaç küçük parça tereyağı, margarin ya da arzuya göre sıvıyağ ilave edip, 200 – 220 derecede ısıya ayarladığımız fırınımıza atıyoruz.
Bu arada 4 yemek kaşığı unu bir ya da arzuya göre iki kaşık yağda az bir miktar kavurup, azar azar süt ilave ederek beşamelimizi hazırlıyoruz. Muhallebi kıvamına geldiğinde altını kapatıyor, bir miktar tuz ilave ediyoruz.
Nasıl beceriyorsam, bilmiyorum, bazen beşameli hiç topaklanmadan hazırlayabiliyorum, bazen de topaklara el blenderi ile müdahale etmek zorunda kalıyorum.
Neyse, sonuçta topaksız beşamel sosu kızarmaya başlayan patateslerin üzerine döküyoruz ve tekrar tepsiyi fırına geri gönderiyoruz.
Beş – on dakika sonra, yani beşamel sosun üstü tabaka halini aldığında arzuya, kesemize göre miktarda kaşar peyniri rendesi ekleyip, kaşarlar piştikten sonra tepsimizi bir miktar soğumaya bırakıyoruz, zira kokusu ve görüntüsü öyle cazip geliyor ki, insan hemen yemek istiyor, ancak malumunuz o durumda patatesler sabredemeyenlerin ağızlarını yakıyorlar!
Şimdiden afiyet olsun!...
Gülgün Karaoğlu
Eylül,11/09