Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '12

 
Kategori
Futbol
 

Beşiktaş, Türkiye'nin Dortmund'u olabilir mi ?

Beşiktaş, Türkiye'nin Dortmund'u olabilir mi ?
 

Beşiktaş'In küçülme projesi dillerde yer edinmişken, hedeflenen modelin adı konuldu. Beşiktaş Türkiye'nin Dortmund'u olacak. Peki bu mümkün mü?

Dortmund bu işi nasıl yaptı ?

Sıkıntılı bir dönem geçiren Dortmund yapmış olduğu projeyle son iki sezondur Almanya'da fırtına gibi esiyor. Ama yapılan transferlere bakılınca bu başarının planlanmış bir projenin ürünü olduğunu görmek o kadar zor değil. Bahsi geçen Dortmund'un şu anki kadrosundaki isimlerin bazılarına göz atacak olursak bunu daha iyi anlayacağız.

Mats Hummels (19 Kez Alman Milli Takımı) Neven Subotic (23 kez Sırp Milli Takımı) Marcel Schmelzer (6 kez Alman Milli Takımı) Lukasz Piszchek (27 kez Polonya Milli Takımı) Mario Gotze (15 kez Alman Milli Takımı piyasa değeri 30 milyon Euro) Ivan Perisic (13 kez Hırvat Milli Takımı) Jakub Blaszczykowski (53 kez Polonya Milli Takımı Piyasa Değeri 10 milyon Euro) Marco Reus (Bu sene 17 milyon Euro'ya transfer edildi. 8 kez Alman Milli Takımı) Robert Levandowski (45 Kez Polonya Milli Takımı Piyasa Değeri 20 milyon euro . transferi gündemde) Kagawa ve diğerlerini de yazmıyorum.Not: Bu oyuncuların milli takımlarının alt kademelerinde (U-21, U-19 U-17 gibi.) oynadıkları maç sayılarıda ciddi düzeydedir.

Bu oyuncuların yaş ortalaması 23-24 aralığında. Ama sadece genç olduğu için alınan adamlar değiller. Ülke milli takımlarında direk oynayan isimlerden kurulu bir kadro.

Beşiktaş'ın yürüttüğü gençleştirme projesinde transfer edilen futbolcuların acaba kaçı milli takımlarda oynuyor ? Hangisi o kapasiteye sahip ? Mehmet Akgün, Olcay Şahan, Oğuzhan Özyakup, Berat Çetinkaya vs. vs.

Dortmund bu projeyi parasız yapmadı. Lewandowski için 5 milyon euro bonservis ödediler. Blaszczykowski için 4 milyon euro. Doğru transferler söz konusu olunca parayı bastırdılar. Dünyanın dört bir yanındaki scoutları ile iyi oyuncular taradılar. Kagawa gibi bir oyuncu buldular.

Bu bağlamda Dortmund örneği Beşiktaş için çokta gerçekci durmuyor. Eğer gerçekten Dortmund örneğinden söz edilecekse, Dortmund'un sahip olduğu alt yapı sistemi ve scout (oyuncu arama) ekibi dikkatle incelenmeli ve tatbik edilmeli.

Sadece "Dortmund'da gençlerle şampiyon oldu."diyerek alt yapı sistemi oturmamış, scout ekibi olmayan Beşiktaş'tan da bu başarıyı beklemek hayal tacirliğinden başka birşey değildir.

 
Toplam blog
: 106
: 1591
Kayıt tarihi
: 11.07.11
 
 

Metin ve haber yazarı ..