Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Temmuz '12

 
Kategori
Futbol
 

Feda - Veda Sokağı Çıkmazı

Feda - Veda Sokağı Çıkmazı
 

Feda - Veda


Futbol artık 80 öncesi gibi amatör ruhun ön planda olduğu dönemleri çoktan geçti.

Bir çoğumuz kabul etmesek bile futbol artık endüstriyel bir oluşumdur. Kendi dinamikleri olan bir sektördür. Futbol artık zayıfın daha zayıf; güçlünün daha güçlü olduğu bir arenadır.

Futbolda artık boş mukaveleye imza atan, para değil forma için oynayan, oynadığı kulübün taraftarı olan futbolcu devri kapandı. Bunu futbol izleyen, futbol oyununun içinde (taraftar ya da yönetici) olan herkesin kabul etmesi gerekiyor.

Feda - Veda Yeter mi ?

İşte tam bu noktada Beşiktaş Yönetiminin ve taraftarının diline sakız olan Feda - Veda olgusunun saçmalığı ortaya çıkıyor. Beşiktaş'ın sözde profesyonel yönetimi istiyor ki; Beşiktaş Profesyonel Futbol Kulübü'ndeki bütün oyuncular alacaklarından fedakarlık yapsın (Feda) yapmıyorsa kulüpten uzaklaşsın (Veda).

Yukarda belirttiğim üzere eğer 40 yıl önce bir kulüp yönetiliyor olsaydı belki o amatör ruh çercevesinde bu istekler gerçekleşirdi. Zamanımızda ise kapitalizmin futbolun içine girmesiyle birlikte Beşiktaşlı yöneticilerin bu isteği ancak ve ancak  Jules Verne'in hikayelerine konu olabilir hayalciliktedir.

Beşiktaş Nereye ?

Burada mesele futbolcuların alacaklarına göz dikmek değil, yönetim tarzlarının değişmesidir. Beşiktaş yönetimi enkaz devralmışdır. (Haklıdırlar) Ama bunu sürekli dillendirmeleri takımın vizyonunu ve marka değerini hiçe sayarak yaptıkları "küçülme senaryoları" (ki bu ayrı bir yazı konusudur) Beşiktaş'a yarardan çok zarar getirmektedir.

Hem futbolcuları elde tutayım hem de hakedişlerinde indirim yapayım düşüncesi sonu olmayan dipsiz kuyudur. Günümüz futbolunda hiç bir futbolcu bunu kabul etmez.

İşin garibi indirimi kabul etmeyen futbolculara sergilenen agresif tavırlardır. Sanki bu durumun tek suçlusu futbol emekcileriymiş gibi onlara yapılan haksız muamele ve bu futbolcuların taraftarın önüne atılması sadece içinde bulunulan duruma yapılan çirkin bir makyajdır.  

Taraftar Bunu Anlayamaz.

Bu durumu taraftar fanatizmi ile anlamak neredeyse imkansızdır. Taraftar tuttuğu takım için fedakarlık yapacak futbolcu ister. Bu fedakarlık yeri geldiğinde parasal da olmalıdır. Ama unutulan şudur ki futbol bu adamların mesleğidir; ekmek kapısıdır. Düşünün çalıştığınız fabrikadan 1 yıldır maaş alamıyorsunuz (çoktan bırakırsınız o işi de neyse) yeni bir patron geliyor. Diyor ki "Ey çalışan sen ayda şu kadar para alıyorsun bize indirim yap alacaklarını da bir ara hallederiz." Sizin tepkiniz ne olur ? O futbolculardan beklediğiniz fedakarlığı siz yapabilir misiniz ?

En nihayetinde Beşiktaş yönetimi, feda - veda döngüsünde kendi kulüp değerini düşürmektedir. Beşiktaş'ın hedefi küçülmek değil büyümek olmalıdır. Futbolda para ile para kazanılır. İyi futbolcular ve oynanan iyi futbol taraftarı tribüne çeker, kombine sattırır, forma sattırır. Üstelik Beşiktaş'ın taraftar profilinin genel olarak orta gelirli olduğu düşünüldüğünde mutlaka taraftarınıza birşeyler vaadetmeli ya da sunmalısınız. Yıldızlarıyla geçen yıl 5000 kombine satabilirken (kombinelere yapılan zamlar çok büyük etken olmuştur.) bu yıl kan ve gözyaşı vaadeden (Fikret Orman) bir kulübün kaç kombinesi ve kaç forması satılır (Yıldızları da satış aşamasındayken) ? Sanki Beşiktaş'ın kurtuluşu yönetimden çıkmış; kurtuluş futbolcuların alacaklarından taraftarın da cebinden yapacağı fedakarlığa kalmış gibi. Allah Beşiktaşımızın yardımcısı olsun !

 
Toplam blog
: 106
: 1591
Kayıt tarihi
: 11.07.11
 
 

Metin ve haber yazarı ..