Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 

22 Mart '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Beslenmenin diyalektiği / Bir yerde (4)

Beslenmenin diyalektiği / Bir yerde (4)
 

Sağlıklı Yaşam (4) / Genel Sağlık

İki Nobel'li bilim insanı, Linus Pauling, '' Vücuda ve hücrelere doğru moleküllerin verilmesiyle, birçok hastalık yok edilebilir, ''diyor. Bu nasıl olabilir? Bu insana, onun yapısına uygun gıdaların, bir düzen, bir sistem içinde verilmesiyle, belki olabilir.

Vücudumuz da, her gün 10.000.000 hücre ölüyor. Bir o kadar hücre de yenileniyor. Vücudumuz kendini 3-4 ay içersinde tümüyle yeniliyor; ancak beyin ve sinir hücreleri bu yenileme süreci' nin dışında... (Alkolün, özellikle de ulusal içkimiz rakıdaki alkol biçiminin, beyin ve sinir hücrelerini yavaş yavaş yok ettiğini biliyor musunuz?..) Bilinçsiz, yetersiz, kötü beslenme bu sisteme zarar verir. Bunu ilk olarak cildinizin renginden, yorgun görüntüsünden anlarsınız. Serbest radikallerin saldırısına uğramış bağışıklık sisteminiz, göreceli olarak zayıfladığından, hastalıklara açık olursunuz. Halsizlik, çabuk yorulma, baş ağrıları, dikkatsizlik, unutkanlık artar.

Sağlıklı yaşamın en önemli kilometre taşlarından birisi de beslenmedir. Vücudumuzu oluşturan hücrelerin bir uyum içinde hareket edebilmesi, metabolizmamızın iyi çalışabilmesi için; karbonhidratlar, meyva-sebzeler, bitkisel ve hayvansal protein içeren etler, (özellikle balık eti) , baklagiller, yumurta, kuruyemiş, süt, yoğurt, peynir, son olarak da, katı-sıvı yağlar ve de tatlılardan oluşan bir sıra içersindeki ''BESLENME PİRAMİTİ'' ni uygulamamız gerekir.

Yukarıdaki sıralamamızı takip edersek ve hayalimizde bir piramit pasta çizip, bunu dört eşit kata bölersek; en altta ki birinci kat, en geniş kat olacaktır ve bu kat ekmek, pirinç, yulaf, makarna gibi karbonhidratlardan oluşacaktır. Yani, en çok tüketeceğimiz kat...İkinci katın yarısı sebze, yarısı meyvalardan oluşmaktadır. Bu kat ağırlıklı olarak, metabolizmada ekstra işlem görmeyen glikoz, sağlıklı yaşamımız için çok gerekli vitaminler ve kalsiyum, potasyum, magnezyum, bakır, iyot, demir, selenyum, fosfor, kükürt ve çinko gibi mineral ve oligo elementleri içerirler. Üçüncü katın da yarısı süt, yoğurt, peynir ve diğer yarısı da et, balık, baklagiller ve kuruyemişten oluşur. (Dikkat! her katta, piramit pastanın dilimi küçülmekte...) Proteinler vücudumuzun yapı taşlarıdır.Kalori tüketen kas dokumuzu güçlendirmek ve korumak açısından önem kazanmaktadır. Pastanın dördüncü katındaki (bir tür küçük çatı katı...) komşularımız yağlar ve tatlılardır. Bunlar vücuda doğrudan enerji sağlarlar; ayrıca, A, D, E, K gibi vitaminleri, vücudumuzda taşıma görevleri de olduğu için, az miktarda olsa da dikkatlice tüketilmeleri gerekir. İnsan, etler, süt ürünleri, sebze ve meyvalardan, kuruyemişlerden, yağ ve şeker almaktadır. Bunu hiç unutmayalım. Bu beslenme piramitini bir kağıda döküp, mutfağımızın bir köşesine koymakta yarar olacaktır, kanısındayız. Bundan sonra, bu katları daha ayrıntılı bir şekilde incelemeye geçebiliriz.

(devam edecek)

 
Toplam blog
: 392
: 4592
Kayıt tarihi
: 12.03.07
 
 

İstanbul doğumluyum. Sağlıklı beslenme, yüzme, doğada yürüyüş ve çevre özel ilgi alanlarım. Şiiri ve..

 
 
 
 
 

 
Sadece bu yazarın bloglarında ara