Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Eylül '17

 
Kategori
Beslenme
 

Beslenmenize Chia Eklemeniz İçin 10 Neden

Günümüzde popüler bir besin haline gelen chia tohumları Meksika ve Guatemala’ya özgü çiçekli bir bitkiden gelmekte ve tarihine bakıldığında Aztekler için çok önemli bir gıda ürünü olduğu görülmektedir. Araştırmacı Wayne Coates 1991 yılında chia üzerinde çalışmaya başladı ve o zamandan beri bu tohumun savunucu haline geldi. Chia üzerinde yapılan araştırmalarda (her ne kadar insan deneyleri sınırlı olsa da) gün içerisinde enerjiyi arttırması, kan şekerini dengelemesi, sindirime yardımcı olması ve kolesterolü düşürmesi gibi sağlık üzerine olumlu etkileri kanıtlanmıştır. Beyaz, koyu kahverengi ve siyah renkte bulabileceğiniz chianın besin içeriği de oldukça güçlüdür. Bolca kalsiyum, manganez ve fosfor içermesinin yanı sıra iyi bir omega 3 kaynağıdır.

Chiayı satın alırken beyaz tohumlar da siyah tohumlar da iyi birer seçenektir. Beslenmenize eklemeye gelince bu tohumlar tatsız olduğundan yemeğinizin lezzetini etkilemeyecektir. Bu nedenle her besinle kolaylıkla uyum sağlar. Salatanın, yoğurdun, pudingin içerisine karıştırmak kullanabileceğiniz en pratik yollardandır. Dikkat edilmesi gereken nokta ise günde 2 yemek kaşığından fazla tüketilmemelidir! Şimdi chia tohumlarını bu kadar değerli yapan nedenlere hep birlikte bakalım.

1.      Daha Fazla Lif Alın

Sadece 28 gram chia 11 gram lif içerir ki bu miktar yetişkinler için günlük önerilen alım düzeyinin yaklaşık 3’te biridir. Diyetinize biraz chia ekleyerek sindirim sağlığınız için önemli olan lifin iyi bir miktarını kolaylıkla almış olursunuz.

2.       Diyabeti Önleyin

Chia sindirimi yavaşlatması nedeniyle Tip 2 Diyabetin tedavisinde doğal bir yol olarak çalışılıyor.

3.       Omega-3 Kaynağı

Chia tohumları 28 gramlık porsiyonlarda 5 gram omega-3 yağ asitleriyle doludur. Bu yağ asitleri özellikle beyin sağlığı için önemlidir. 

4.       Güçlü Kemikler

Bir porsiyon chia tohumu günlük önerilen kalsiyum miktarının %18’ini karşılar. Böylelikle kemik sağlığının korunmasına ve osteoporozun önlenmesine yardımcı olur.

5.       Manganezi Unutmayın

Manganez çok bilinen bir mineral değildir ancak sağlık için oldukça önemlidir. Kemik sağlığı için faydalı olmasının yanında vücutta biyotin ve tiamin gibi diğer besin maddelerinin kullanılmasına yardımcı olur. Bir porsiyon yaklaşık 28 gram chia tohumu manganezin günlük önerilen alım dozunun %30’unu karşılar.

6.       Fosfor Kaynağı

%27’lik fosfor değeriyle chia tohumları sağlıklı dişlerin ve kemiklerin korunmasına yardımcı olur. Fosfor ayrıca doku büyümesi ve onarımı için vücutta protein sentezlenmesinde rol oynar.

7.       İyi Protein İçeriği

Chia tohumları vejeteryanlar için iyi bir protein kaynağı olmasıyla birlikte kolesterol içermez. 28 gramlık chia tohumu 4.4 gram protein içerir ki bu da günlük ihtiyacın yaklaşık %10’nuna denk gelir.

8.       Bel Çevresi Yağlanmayla Mücadele Edin

Chianın kan şekerini dengeleyici etkisi bel çevresi yağlanmada artışa neden olan insülin direnciyle savaşır.

9.       Daha Tok Hissedin

Triptofan chia tohumunda bulunan ve iştahı, uyku ve ruh halini düzenlemekten sorumlu bir aminoasittir. Diyetinize chia ekleyerek iştahınızın düzenlenmesine yardımcı olabilirsiniz.

10.   Kalbinizi Koruyun

Clevelend Clinic’e göre chia tohumlarının diyabetiklerde kan basıncını iyileştirdiği ve LDL kolesterolü (kötü kolesterol) düşürürken HDL kolesterolü (iyi kolesterol) arttırdığı böylelikle kalp dostu olduğu belirtilmiştir.

Diyetisyen
Tuba Aytekin

 
Toplam blog
: 13
: 763
Kayıt tarihi
: 22.03.16
 
 

Beslenme ve Diyetetik Alanında son bilimsel çalışmaları takip eden, güncel bilgilerin peşinde koş..