Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '12

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Beyazıt Meydanı yenilenebilir mi?

Beyazıt Meydanı yenilenebilir mi?
 

İstanbul'un meydanları hakkında daha önce bir blog yazmıştım ve Taksim meydanının, çok küçük bir meydan olduğunu ve trafiğe kapandığı takdirde, ancak bir meydan hüviyetini kazanabileceğini, ileri sürmüştüm.

Bu yazımın ertesi günü İstanbul Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş, Taksim Meydanı ile ilgili muhteşem bir projeyi açıkladı. Bu proje tafsilatlı bir şekilde bütün basın yayın organlaında yer aldı.

Bu projenin en önemli özelliği  tüm yolların ve otobüs duraklarının yer altına alınması ve meydanın tam bir kültür ve sanat alanı haline getirilmesiydi.

Büyük bir cesaret ve azimle hazırlanmış olduğu anlaşılan bu proje için, Belediye Başkanımıza ne kadar teşekkür etsek az olur.

Başkanımızın yapacağı ikinci muhteşem bir meydan projesi, Beyazıt  Meydanı için hazırlanmalı ve gerçekleştirilmelidir.

İstanbul'un 1960'lı yıllarını yaşamış olanlar, Beyazıt Meydanının ne kadar güzel bir meydan olduğunu çok iyi bilirler.

O zamanlar meydanın ortasında  büyük bir havuz vardı. Havuzun etrafında yeşil alanlar mevcuttu. Meydan şimdiki gibi eğri büğrü değildi. Düpedüzdü  ve ferahtı. Tam bir  meydan vasfını taşıyordu.

İstanbul Üniversitesi'nin bir anıtı andıran  geniş giriş kapısı, Beyazıt Camii  ve  sahaflar çarşısı, narin görünüşüyle Beyazıt  Kulesi, İstanbul'un en süslü camiilerinden biri olan Şehzadebaşı Camii ve eski  direkler arası diye anılan eğlence merkezinin blunduğu cadde ve tramvay durakları, bu tarihi meydanı bir taç gibi çevrelerdi.

Günümüzde ise bu meydan kat kat merdivenlerden oluşan bir taş yığını halindedir. Meydanın çevresinde kebapçılar, dönerciler, simitçiler, mısırcılar, berbat görünüşlü kafeler, fast food dükkanları, hediyelik eşya satanalar, binbir çeşit işportacılar, dericiler, çantacılar yer almaktadır.

Görüntü son derece çirkindir. Bu kadar kötü görüntüye rağmen yine de çok sayıda turist bu meydanda dolaşmakta, tarihi eserleri incelemektedirler.

Geçmişte  bir inci gerdanlığı andıran bu meydan, yeniden düzenlenebilir ve çevredeki tarihi güzelliklere yakışır bir hale getirilirse, İstanbul' umuz paha biçilmez  turistik güzelliğe kavuşmuş olacaktır.

Bu meydanın çevresindeki Süleymaniye semti ise, örneği az bulunur bir tarihi güzelliği, içinde barındırmaktadır. Ancak, bu güzellik dar sokaklar arasında kaybolmuş durumdadır. Üstelik bu dar sokaklar, trafiğe açıktır. Bu yüzden, bir çok türbeyi, tarihi mekanları seyretmek ve incelemek oldukça zor bir hale gelmiştir.

Belki Taksim meydanından sonra Beyazıt meydanı da yenilenir ve İstanbul'a yakışır bir hale getirilirse, güzel İstanbulumuz daha da güzelleşmiş olur. Biz de meydanlarımızla övünürüz.

 

 

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..