Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '09

 
Kategori
Öykü
 

Bilge ve dahi

Bilge ve dahi
 

www.milliyet.com.tr


Çok sıcak bir Temmuz günüydü. Büyük bir çınar ağacının dibinde oturuyordu. Biraz önceki nefes nefese uzun yürüyüş sonucunda ulaştıkları zirveden tüm ovayı seyretmenin verdiği mutluluğu ve heyecanı hala yaşıyordu. Yürüyüş grubu zirvede geniş ovaya bakarken, çok yoğun ve hızla esen rüzğarın serinliğini ısınmış vücutlarına bir su gibi çarpışını birlikte duyumsamışlardı. Şimdi, dağın yamacındaki kurdukları kamp yerinde herkes dinlenmeye çalışıyordu.

Oturduğu yerden çevresine bakındı ve kulak kabarttı. Hafif esen rüzğarın yapraklardaki sesini işitti. Arılar ve sineklerin vızırtılarını duydu. Karşı cinse kur yapan kuşların cıvıltılarına dikkat kesildi. Yanındaki otlara baktı. Karıncalar ve böcekler durmaksızın hareket halinde hızla oradan oraya yem arayan toplayıcı, avcıdan kaçan av misali seyirtip duruyorlardı.

İşte! Doğanın içinde, onun bir parçasıydı. Belleğinde yarım kalmış düşüncelerine, eklenen yeni bilgi ve verilerle mayalanma için geviş getirircesine eytişim süzgecinden geçirmeye başladı.

" Düşünüyorum, o halde varım." " İnsan bedenen yedikleridir, zihinsel olarak ise düşündükleri yani belleği midir ?. Evet öyle olmalı, yaşanarak öğrenilen tüm tecrübeler biz insanların zihinsel yapısını, düşünce biçimini kısacası belleğini oluşturur." " Söyle bana belleğini ( bilgi) sana kim olduğunu söyliyeyim." " Peki yaşamadığı ve bire bir karşılaşmadığı olayları ve durumları öğrenerek belleğine alarak yaşamışçasına içselleştiren ve sonuna kadar ona uygun davranan kişiler için ne söylenebilir ? Yeterince çaba ile önemli sonuçlara ulaşabilenler ? Bu şekil iki türlüdür, biri genlerden hazır gelir ki bu kişi yetenek ve dahidir, diğeri ise öğrenerek ulaşır bu kişi ise sanatçı, bilge, ermiş gibi insanlardır. Dahi de adanmışlık, bilge ise aranmışlık vardır. Dahi sonuca ulaşmak için vardır. Yeteneklerin en iyisine ulaşabilir. Onun için "büyük yetenek" deyimini kullanabiliriz. Bilge ise ömrü boyunca arar ve bulduklarını tüm çevresine sunar, çünkü bulduklarının bir sonuç olduğuna karar vermesi için yeterli veriye ulaşamadığını düşünür. Dahi ise yaşarken ödülünü almıştır. İnsanlığın saygısını ve sevgisini yaptığı sonuçlarla kazanmıştır. Bilge ise belleğini hala yeni verilerle doldurmakla meşguldür. Edindiği ve ortaya çıkardığı sonuçlar daha önceden zaten keşfedilmiş ve bulunmaktadır. Bunlar, onun için bir basamağı oluşturur. Yeni ulaştığı bilgiler, yaşadığı dönemde anlaşılmama şansızlığına uğrarsa sonra ki dönemlerde önem kazanacaktır. O bilmenin, öğrenmenin hazzını almış ve belleğini aç bir bilgi midesi gibi kullanarak doymanın tadına varmıştır. Peki hem dahi hemde bilge olursa, işte o bir "fenomen" dir. "Bildahi" de diyebiliriz yeni bir sözcükle. Tarihte böyle insalar vardır. Günümüzde adından sıkça bahsedilen, anılan, yaptıkları uygulanmaya çalışılan insanlardır onlar. "

Bir ses duyar. Düşüncelerinden sıyrılır. Arkadaşı, toplanan kamp grubuna katılmaya çağırıyordu.

Ayağa kalkarken, "Tamamlanmayı bekleyen bir konu daha eklendi, hazırdakilerin yanına " diye düşünüyordu, gülümseyerek...

Birinci Bölümün Sonu.

 
Toplam blog
: 110
: 1205
Kayıt tarihi
: 30.05.07
 
 

"Yazıyorum o halde düşünüyorum" diyen, güncel gelişim ve değişimleri takip ederken anlam ve kavramla..