Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Haziran '12

 
Kategori
Dilbilim
 

Bilmece bildirmece

Bilmece bildirmece
 

Hayat zor bir bilmecedir.


Çocukluğum kafkame köyünde geçtiğinden bizim kuşaktan olan bilirler ki, o zamanlar sahip olduğumuz olanakların yetersizliği yüzünden oynadığımız oyunlar da köyümüz gibi mütevazi ve materyal gerektirmiyordu. İzninizle bilmece oyunu oynayarak bir süreliğine yetişmiş çocuk olabilirmiyiz?

Ülkemizde birçok yazar, bilim ve devlet adamının yaptığı gibi başka birisine ait kelime, ürün veya fikirlerin orijinal kaynağına gerekli şekilde referans verilmeden kullanılması, sanki kendine aitmiş gibi gösterilmesi. (lahitni)

Genellikle futbolda yapılan, bir spor karşılaşmasının sonucunu değiştirmek için maddi veya manevi bir çıkar karşılığı varılan anlaşma, mecazi anlamda bir çıkar karşılığı, uzlaşarak bir iş yapma, aldatma.  (ekiş)

Genel olarak, düşman tarafından hile ile yenilgiye uğratılan Türklerin, Ergenekon Ovasında yeniden türeyip tekrar eski yurtlarına dönerek düşmanlarıyla çarpışmalarını,  Göktürklerin türeyişini anlatan bir Türk destanı, 2008de başlayan davanın adı. (nokonegre)

Ortadoğu'da Lübnan, İsrail, Ürdün, Irak ve Türkiye ile komşu bir ülke, Akdeniz'e kıyısı olan, Başkenti ve en büyük şehri Şam, resmi verilere göre 2004’de nüfusu 17,921 milyon kişi, Halep, Lazkiye, Humus, büyük şehirlerinin adı olup, şimdilerde liderinin diktatorya yaptığı gerekçesi ile sertçe uyardığımız ülke. (eyirus)

Ramazan ayında Müslümanların oruçlu geçirdikleri günün sonunda akşam ezanı okunduktan sonra yenilen, gösteriş budalalarının anlamını algılayamadığı, para güçlerini sergilediği ve son zamanlarda medyadan da yoğunca izlediğimiz, anlamından uzaklaştırılarak şov haline getirilen yemek.  (ratfi)

2002-2009 yılllarında 953ünü, 2010 yılında 337sini, 2011 yılında 50ye yakınını öldürdüğümüz bu canlının, fiziksel, cinsel veya psikolojik zarar ya da acı çektirilmesi, ister özel alanda, ister kamusal alanda olsun, baskı veya özgürlüğün engellenme işi. (adınak teddiş)

Açılan dava kapsamında 14 askerin yakalama emri çıkarıldığı, verilen özel emir üzerine ilgili karargah subaylarının bir konuyu detaylı inceleyip Genelkurmay Başkanlığı komuta katına sunduğu internette yayınlanan doküman. (tenretni ıçıdna)
Üyelerinin istifa etmesi ile kısa süreli bir krize sürüklenen Yüksek Askeri Şura. (ŞAY)

37 yıldır ülkemizde var olan siyasal, dinsel veya ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla sivillere, resmi, yerel ve genel yönetimlere yönelik baskı, yıldırma ve her türlü şiddet içeren yol. (röret)

Dava adı ile anılan onlarca askerin tutuklu olduğu, taş kırmak, kazık çakmak, ev yıkmak için kullanılan çekicin büyüğü olan el aleti. (zoylab)

2008 yılında yapılan ceza evi ile anılan, İstanbul il merkezinin 67 kilometre batısında, (eski E-5)D-100 karayolu üzerinde bulunan bir sahil ilçesi. (irvilis)

Hapishanesinde birçok askerin tutuklu olduğu, İstanbul kağıthane civarında konuşlanan 4000’e yakin askeri barındıran askeri kışla. (ladsah)

Doğu Afrikada Afrika Boynuzu denilen coğrafi bölgede bulunan, batılıların kışkırttığı iç savaşı yaşayan, insanları aç ve son beş günde 30.000 çocuğu ölmüş acil yardım bekleyen ülke. (ilamos)

Dünyadaki zenginler ve uygulanan küresel ekonomik politikalar nedeni ile fakir insanda kan şekerinin (kandaki glikoz miktarı) belli bir seviyenin altına düşmesi ile duyulan yiyecek arama ve yemek isteme hissi. (kılça)

Yan etkilerinden sadece bir kaçı ekonomik daralma, alım gücünün azalması, işsizlik olan, radikal ekonomik ve siyasi reformlar yapmak yerine günü kurtarmak için ekonomik önlemler alınmaya devam ettiği sürece ülkemizde sürekli karşımıza çıkan olay.( kimonoke zirk)

Diş işleri Bakanının söylediği, Washington merkezli, Uluslar arası arenada profil kaybettiren Türk dış politikasının adı. (rıfıs nuros)

Ülkemizdeki bir bölge politikacılarının emperyal güçler etkisi ile kendine özgü yasalarla kendi kendini yönetme hakkı, muhtariyet, otonomi, kendi uyacağı yasayı kendisinin koyması. (likkrezö)

Sınav skandallarıyla adından söz ettiren, ulusal üniversiteye giriş sınavını düzenleyen kurum. (MYSÖ)

Baba Bushun yanında pasif, korkak diye oturduğu iddia edilen lider sayesinde 1974’te Barış Harekatı düzenlediğimiz Güneybatı Asya'da bulunan ve Akdeniz'in üçüncü büyük adası, kuzeyinde hiçbir ülkenin tanımadığı KKTC ve güneyinde ise Avrupa Birliği üyesi Rumların kurduğu Cumhuriyeti. (SIRBIK)

Yüz yılın sahtekarlık davası ile adının anıldığı, geceleri gemilerin yollarını bulmaları, tehlikelerden sakınmaları için ışık saçarak gemilere yol gösteren ışık kulesi. (zined irenef)

Çoğu zaman yapanın yanında kar kaldığı, planlı, silahlı ve ekip halinde bir işyeri ya da kurumdan belirli miktarın üzerinde mal, para, vb. çalma eylemi. (nugyos)

Bugün tüm dünyada islam=terör, islam=cahillik, yobazlık, geri kalmışlık imajı yaratan sözde müslümanların, İslam hoş görü dinidir cümlesini de kullanmak sureti ile ramazan ayında oruç tutmayanlara uyguladıkları şiddet. (çuro ığayad)

Her an darbe yapabileceği endişesi ile potansiyel
suç unsuru taşıyan, kara ve hava kuvvetlerinde albaydan sonra gelen ve mareşale kadar olan yüksek rütbeli subay. (aşap)

Bütün bu kolay sorulardan sonra şimdi de en zor bilmeceyi soruyorum, bilmece bildirmece el üstüne kaydırmaca nedir.

Mutlu günler dileğimle…

Nizamettin BİBER
Uzman İnşaat Mühendisi  

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..