- Kategori
- Bebek - Çocuk
Bitmeyen öksürük
öksürüğün fotoğrafı
Deniz’in burun akıntısı ile başlayan rahatsızlığı, öksürükle sonrasında gıcık şeklinde bitmeyen bir öksürükle 1, 5 ay boyunca devam etti. Bu süreçte Sudafed ile başlayan tedavimiz, Perebron, Lavepron, Mukotik, Ventolin yanısıra alerji teşhisi nedeniyle Aerus ve Nasnonex ile devam etti. Biz cevap vermeyen ilaçlar nedeniyle bir şuruptan ötekine geçerken arada da İbufen isimli antibiyotiği de kullanmak durumunda kaldık. Doktorumuzun verdiği ilaçlar işe yaramadığı için bir yandan kendi çabamızla, çareler bulmaya çalışıp, baldan, pekmezden, ekmekden medet umduk.
Her gece saat gibi kalkıp 4:30 ile 5:30 arasında öksürük krizleri, terlemeler yaşadık. Gündüzleri biraz hareket ettiğinde Deniz’in yine öksürük krizine gireceğini bildiğimiz için çocuğumuz frenlemek durumunda kaldık. Ama bu yaştaki bir çocuk nasıl hareket etmeden durabilir mi?
Tüm bu süreç içinde internetden bir araştırma yaptığımda aynı dertten muzdarip bir çok anneye rastladım. Bu esnada Prof. Ahmet Rasim Küçükusta’nın bu konuda yazmış olduğu makaleler tamamen Deniz’in durumunu yansıtıyordu. Hiç bir öksürük şurubu işe yaramıyordu. Sabaha karşı öksürük atakları, saç diplerinde terlemeler, biraz hareket edince gıcık şeklinde öksürükler devam ediyordu. Doktora gittiğimizde tahmin ettiğimiz gibi tüm bunlar Deniz’in alerjik bir bünyeye sahip olmasından kaynaklanıyordu.
İyi bir tedavi ile 6-7 yaşlarında bu sorun kaybolabiliyormuş. Okula da yeni başladığı için farklı virüslerle karşılaşması hastalığı ortaya çıkarmış. Ama doktorumuz bu süreçte okula devam etmesinin, erkenden bu virüslere bağışıklık kazanması için faydalı olduğunu belirtti. Evde halı veya toz tutacak yumuşak oyuncakların bulunmaması gerekiyor. Kaz tüyü veya yün yorgan kulllanılması yasak. Katki maddeli yiyecekler kesinlikle tüketilmemeli. Bunların hepsi neyse ki şu ana kadar da çok dikkat ettiğimiz detaylar.
Tüm bunların yanısıra soğuk buharın da faydası olucağını belirtti ve bize bir haftalık bir ilaç tedavisi önerdi.
Antibiyotikli bir şurup olan Macrol, Cetry isimli bir antisitaminik ve Inflacort. Bir haftaya kalmadan gece krizleri tamamen bitti.Şu anda sadece akşamları şurubu ve sabah akşam bir kez Inflacortu kullanıyoruz.Ağzı kaplayan bir maske ile Deniz ilacı nefes alarak içine çekiyor. Bu ilacı 3 ay süreyle kullanmamız gerekiyor. Umarım bu yazı ile çocuğunun bitmeyen öksürüklerine çaresizce çaba arayan annelere bir yol gösterici olur. Bu durumda tabii ki her çocuğun bünyesi ve rahatsızlığı farklı olabileceği için, öksürük şurubu vermektense, bir astım – alerji doktoruna gitmek faydalı olucaktır.
Herkese geçmiş olsun.