Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Ocak '07

 
Kategori
Anne-Babalar
 

Bizim ufaklık 5 aylık oldu

Bizim ufaklık 5 aylık oldu
 

Artık bizi farketmeye başladı çok mutluyuz. Bakışlarını daha fazla odaklayabiliyor ve bizi gördüğünde sevindiğini belli ediyor. Üstelik artık ufak ufak oturmayada başlayınca dünyaya bakış açısı 90 derece değişmiş oldu. Hala büyük objelere ilgi duyuyor ama eminim birkaç ay içinde herşeye dikkat etmeye başlayacak.

Bu aşama bizim için 3 açıdan çok önemli. Daha iyi fiziksel bir yapıya kavuşması, beynini kullanması ve konuşma ile ilgili becerilerini geliştirmek. Biz elimizen geldiğince bu üç konuya odaklanmış bir şekilde onunla vakit geçiriyoruz.

Öncelikle yzüsü bırakıyoruz ve kafasını kaldırarak ilk fiziksel egzersizini yapıyor. Daha sonra sırt üstü yatırıp parmaklarımızı elleri ile tutmasını sağlıyoruz ve oturma pozisyonun a kendi kendinegeliyor. Bacaklarını (ki çoğu zaman refleks olarak) gererek ayağada kalkıyor. Bu arada küçük objler ile tutma becerilerini desteklemeye çalışıyoruz.

Çocuklar bu aşamada renkleri, şekilleri öğrenebiliyorlar. Çeşitli renk ve şekillerde parçaları aynı şekli içeren ilgili deliğe yerleştirdiğimiz bir oyuncak aldık. Her birine dokunmasını sağlamaya çalışıyoruz ve ona anlatarak gözünün önünde ilgili yerine yerleştiriyoruz. Böylece dokunanarak şekli ve dokuyu, gözleri ilede mantığı vermeye çalışıyoruz. Bir yandan da elimizle sayıları ona anlatmaya çalışıyoruz.

Bir şeyleri tutuyor (elimiz, çıngırak vb.) ama bilinçli değil. Sürekli elleri ağzına gidiyor çünkü şu anda ona en iyi öğreten şey ağzı. Ağzı ile tanımak onun için daha kolay. Bu yüzden yutabileceği ufak tefek şeyleri uzak tutuyoruz.

Aslında biz konuştuğumuzda bize ses çıkararak yanıt veriyor. Sesini kullanmayı öğrendi. Onunla göz kontağını kaybettiğimizde sesle bizi uyarıp ilgiyi kendisine çekiyor. Daha şimdiden bizi kullanmaya başladı bile. Sese karşı oldukça duyarlı. Ani ve yüksek sesler korkutabiliyor. Ebeveynlerin onun size yönelttiği seslere yanıt vermeleri, ses gelişimlerine katkıda bulunmaları çok önemli.

Yavaş yavaş peekabo(cee) yapmamıza yanıt vermeye başladı. Böylelikle olmayan bir şeyin ortaya çıkışı ile yada koyboluşunu anlamlandırabilmeye başlıyorlar. Birde etki-tepkiyi onlara öğretmenin en basit yollarından birisi bu.

Henüz onu çok yalnız bırakmadığımız için yalnızlığı ve bu doğrultua keşfedip öğrenmeyi kavrayamadı. Sadece yatağında iken müzikli üst lambasını seyrediyor ve ayıcıklarla konuşuyor. Bu bir iki ay içeirsinde etrafına bırakacağımız güvenli oyuncaklarla beraber onu yalnız bırakarak keşfetmesini sağlamamız gerekiyor.

Ben ona kitap okuyorum ama şu anda kendi okuduğum kitapları ona okuyorum. (Şener Şen’in Hayatı, Sayıların Gizemi vb.) Benim ona kitap okumam çok hoşuna gidiyor. Çocuk Gelişimi kitaplarında mutlaka okuyun diyorlar. 6 aylık olduğunda resimli çocuk kitaplarını beraberce okuyacağız herhalde. Hayvan resimleri ve çıkardıkları sesler ile küçük çaplıda olsa bir eğitim başlayacak.

Amaç temelde özgüveni gelişmiş, kendi ayakları üzerinde durabilen, ahlaklı ve vatansever insanlar yetiştirebilmek ise babalarında işi zor.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..