Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ocak '09

 
Kategori
Blog
 

Blogda gizemli yüzler

Blogda gizemli yüzler
 

SAKLANMAYA NE GEREK VAR?


Bir insan kendini niye gizler?

Toplum içinde blog yazarlığının bilinmesini istemiyor olabilir. Çalıştığı ortamda hoş görülmeyeceğini düşünebilir. Burada yazmak onun gizli kalmasını istediği bir hobi olabilir. Şu an aklıma gelmeyen başka nedenleri de olabilir. Bu bakış açısıyla bu kişilere saygı göstermek gerekir.

Bazı blog yazanlarının cinsiyeti dahi belli değil. Uzun zaman kadın zannettiğim bir bloggerin, erkek olduğunu tesadüfen öğrendim. Ne önemi var diyebilirsiniz. Cinsiyeti yazmamanın ne nedeni var? Kasıtlı yazmamak diye bir durum olduğu düşünmüyorum. Sadece tanıtım yazılarımızı bir daha gözden geçirelim diyorum.

Kişi kendini ismiyle tanıtıp, fotoğrafını da ekleyip güzel bir tanıtım yazısı da yazıp aramıza katılabilir. Blog toplantılarına katılabilir. Kendine göre bir okur çevresi de edinebilir. Aynı kişi, düzmece bir ya da bir kaç üyelikle abuk sabuk fotoğraflar arkasından, gerçek kimliği ile asla yazamayacağı konuları yazamaz mı? Kişilere rencide edici bir dille saldıramaz mı? Asıl yüzüyle yazdığı yazılarına yorumlarla methiyeler düzemez mi? Geçmiş zamanda bunun örneklerini görmedik mi? Öyle blog sayfaları var ki düzmece oldukları kör gözüm parmağına dercesine bağırıyor. Bana ne diyemiyorum. Buranın kirlenmesine, saygınlığına gölge düşürülmesine, birilerinin bizi ti'ye almasına göz yumamıyorum.

Üşenmedim, bu düzmece yazanların durumlarının bilimsel bir açıklaması olup olmadığını araştırdım.

Bu bir hastalık. Hastalığın tıbbi adı, “Dismorfofobi.

Psikolojide gizlenme dürtüsünün, değişik şekillerde kendini gösterdiğini öğrendim. yazısıyla

Örneğin; Cebin içindeki eller. Kişinin gizlenme gereksinimi içinde olduğunu gösteriyor. Keza, kocaman siyah gözlükler. Kişinin bazı şeylerden çekinip gözlüklerin arkasına gizlenme gereksinimi içinde olduğunun göstergesi.

Bu hastalar, kendilerinde sürekli kusur arayıp, sürekli aynaya bakarlar. Görünmemek için toplum içine girmekten çekinenler, hatta işinden istifa edenler bile var.

Bu nedenle Dismorfofobi tedavi edilmesi gereken psikiyatrik bir hastalık.

Bu hastalık tanısı zor olduğu için çoğunlukla gizli kalıp, hastalar, kırışıklık, akne, ödem, aşırı kıllanma, yara izi, yüzdeki oransızlık gibi, çoğunlukla hayali kusurları olduğunu düşünerek aşırı aynaya bakma ve var saydıkları kusuru gizlemek için, çaba sarfetme girişimleri oluyor. Estetik cerrahi bu konuda çok yararlandıkları dal. Dismorfofobili hastaları hemen hemen tümü sosyal ve mesleki ortamlardan kaçınıp, hatta abartılmış kusurları nedeniyle alaya alınma endişeleri yüzünden evden çıkamaz hale dahi gelebiliyorlar…

Sürekli Gizlenme İhtiyacı!

Bu hastaların beşte birinde intihar eğilimleri görülüyor. Çoğu zaman bekar veya boşanmış kişiler olup, toplumsal becerileri eksik, ilişkilerinden memnun değiller. Birçoğunun kendilik imgesi kötü ve beden imgesinde bir değişikliğin kendilerine verdikleri değeri artıracağına ve hayatlarını belirgin bir şekilde düzelteceğine inanıyorlar. Kendilerini başkalarıyla kıyaslayarak, gerek aileden, arkadaşlardan, gerekse hekimlerden görünüşlerine dair sürekli güvenceye ihtiyaç duyuyorlar. Bu hastalar genellikle obsesif, utangaç ve çekingen karakterler. Bedenleri ile ilgili eleştirilere fazla duyarlılar. Eğer bozukluk ergenlikte başlarsa, daha az arkadaş ve sevgili ediniyorlar. Yaşıtlarından uzaklaşıyorlar. Bazı kişiler kusurlarını ayrıntılı inceleyebilmek için büyüteç kullanıp, aşırı kendine bakım davranışı sergileyebiliyorlar. Ciddi olgularda bireyler görünmemek için evlerini sadece gece terk edebiliyor veya tamamen eve kapanabiliyorlar. İşlerinden istifa edebiliyor, okuldan ayrılabiliyor veya gizlenme girişimi nedeniyle kapasitelerinin altında da çalışabiliyorlar.

Nasıl Tedavi Edilir?

Beden dismorfik bozukluğu olan kişilerin, çelişkileri çözmek için psikiyatri dışı tıbbi branşlara başvurmaları gerekiyor…

Dermatologlar ve plastik cerrahlar bu hastaların sık temas kurduğu hekimler arasındalar. Bu kişiler öncelikle estetik cerrah, diş hekimi gibi uzmanlardan sık sık istekte bulunuyorlar... Beklentileri yüksek olduğu için, bu geçici bir rahatlama sağlıyr ve sonuçtan mutsuz oluyorlar. Beden dismorfik hastalığı için ilaç, psikoterapötik tedavi ve davranışçı tedavi yöntemleri kullanılmasında fayda var.

Bütün bu bilgilerden sonra, gerçek yüzlerini saklayıp, kah, lepiska saçlı sarışın bir afetin, kah çok yakışıklı bir yabancı artistin, falanın filanın fotoğrafının arkasına saklanıp kendilerini deşifre etmeyenleri samimi ya da gerçek bulmak ve ciddiye almak mümkün mü?...

narçiçeği

 
Toplam blog
: 74
: 1691
Kayıt tarihi
: 17.06.07
 
 

Emekliyim ama, yaşamdan değil; işimden. Eşim ve iki kızımla birlikte İzmir’de yaşıyoruz. Yazmak, oku..