Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Temmuz '10

 
Kategori
Edebiyat
 

Böyle Gelmiş Böyle Gitmez

Böyle Gelmiş Böyle Gitmez
 

Alper Canıgüz- Gizli Ajans


Aklımda bir Edebiyatseverler Klubü kurmak var. Gelin biraz edebiyattan bahsedelim. Kitap ya da kitaplar belirleyip onlar hakkında yazdığımız blogları birbirine eklemleyelim. Verimli olabilir diye düşünüyorum.

Bugün kısa kısalar...

Zen Kaçıkları- Jack Kerouac: Ayrıntı Yayınları, Kerouac'ın kült kitabı Yolda'yla birlikte Zen Kaçıkları'nı (özgün adı Dharma Serserileri) Nevzat Erkmen çevirisiyle 2009 sonunda yayımladı. Zen Kaçıkları, Beat Kuşağı'nın parlak isimlerinden Kerouac ile şair Gary Synder'ın doğaya tutkun, yalın, şiir-haiku dolu ve her ne olursa olsun Dharma'nın yani Gerçekliğin peşindeki yaşamından anıları alışılmışın dışında bir üslupla anlatıyor. Kitabın işlediği yaşam kesitinde, artık Kerouac'ın noktalama işareti kullanmadan bir rulo kağıda yazdığı Yolda kitabı yayımlanmış, orta yaşın olgunluğuna az biraz ermiş, bambaşka doyumların peşindedir. Synder- kitaptaki adıyla Japhy Ryder- ise gerçekliğin peşinde ve doğayla ilişkisinde epey yol almıştır. Budizm, dağcılık, haiku, mağarada yaşamını sürdüren Çinli keşiş ve şair Han Shan... Kerouac'ın kimselere benzemez üslubuyla Zen Kaçıklarında...

Gizli Ajans- Alper Canıgüz: Kitapçılarda mavi kapağın tam ortasında kocaman bir kara kedi olan bir kitap görmüşsünüzdür belki. Ben gördüm ama evdeki kitap yığınlarının esaretinden yılmaya başladığım için gidip şehir kütüphanesinden ödünç aldım. Alper Canıgüz, Boğaziçi Psikoloji mezunu, çok zeki ve alaycı-ironik bir yazar. Psikolojiden nasıl yararlanıyorsunuz, gibi soruları, 'bunalıma girerek...' diye yanıtlayan Canıgüz'ün, 2008'de İletişim'den yayımlanan kara kedili kitabı 'absürd romantik komedi cinai roman' türünde. Ne zaman başladınız ne zaman bitirdiniz bilemiyorsunuz ve gerçekten absürd, komik ve ironiyi aşan alaycılıkta. Hızlı okumalar için iyi olabilir.

Eflatun Koza- Cahide Birgül: Cahide Birgül'ün bu kitabını okuyun. Kurgusunu, üslubunu, anlam yoğunluğunu, merak unsurunu diri tutmasını görmek için. Kayıp iki kadının peşindeki birbirinin içine geçmiş iki kadını okumak büyük keyif verdi. Bildiğim kadarıyla bu, ölmeden önce yazdığı son kitap, yani olgunluğa eriştiği kitap. İlk kitabı Gölgeler Çekildiğinde'den çok ilerilerde.

Şu günlerde Aziz Nesin'in Böyle Gelmiş Böyle Gitmez kitabının ilk cildini okuyorum. Ama ne okumak? Bazı satırlarda ağlarken, diğer sayfaya geçtiğimde gülerken buluyorum kendimi. Acıdan gülmece damıtan vefakar ve çok çalışkan bir adam Aziz Nesin. Kitap ise 1915'lere uzanarak tarihi olaylara ışık tutuyor: tekkeler, şeyhlik, dervişlik, Mustafa Kemal, yoksulluk, Kuvayi Milliye, Kuvayi İnzibatiye'ye.... Yalnızca Aziz Nesin Vakfı'nda kimsesizliğinden kurtulan çocuklara para gitsin diye bile alınır.

 
Toplam blog
: 132
: 3374
Kayıt tarihi
: 09.08.06
 
 

Odtü mezunu; edebiyat ve sinema düşkünü biriyim. AFSAD’ta fotoğraf, Sinematek’te film yapımı üzer..