Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ocak '13

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Bu Kış kilo almak yok

https://twitter.com/dytbestealimert

http://www.facebook.com/pages/Diyetisyen-Beste-Alimert/202418453175895?ref=hl

Havaların soğumasıyla alınan kiloları kaçınılmaz görenler, “bu bir kader sanırım” diyenler, kilo vermek için baharı bekleyenler bu yazım öncelikle sizler için. Artık kışın kilo alıp baharda verme döngüsünden kurtulmanın zamanı gelmedi mi?

Zaman çok çabuk geçiyor. Biz hep planlarımızı gerçekleştirmek için gelecek bir zamanı bekliyoruz… Belki gelecek ay gösterime girecek filmi izlemek için haftaların geçmesini, bir yerlere kaçabilmek için bayram tatilinin gelmesini, belki de indirimi bekliyoruz alışveriş yapmak için… Ama zaman bizleri hiç beklemiyor çok çabuk geçiyor…

Baharda verdiğimiz kilolar yavaş yavaş alınmaya başlandıysa gelecek baharı beklemeyin. Ya da bir türlü kilo vermeye başlayamadıysanız artık pazartesi günlerini boş verin; şimdi başlamak için tam zamanı. Kilo vermek için çaba gösterenler bilirler, kilo almak çok kolaydır. Vermek için aylarca uğraştığımız fazla kilolar bir de bakarız geri gelmiş. Kilo verme- kilo alma döngüsü bizi zaman zaman sosyal hayatımızdan uzaklaştıran, giyim tarzımızı zoraki değiştiren ve sonunda da can sıkan bir durumdur. “Yesem mi- yemesem mi” derken kilolar da bir gider bir gelir… o zaman artık son çare diyetlerini bırakalım. Zaman ayırarak, alışkanlıklarımızı değiştirebilecek, bizi kendimizden, sevdiğimiz tatlardan, ortamlardan uzaklaştırmadan bir beslenme tarzı oluşturalım. Kış başlamadan fazla kilolardan kurtulup sonrasında korumak, artık alışkanlık yapan “baharda kilo verip sonbaharda alma” döngüsünden bizleri kurtarmak için en doğru zamanlamadır aslında.

Küçük ve etkili adımlarla kilonuzu koruyabilirsiniz hareketinizi arttırın ya da mevcut fiziksel aktivitenizi azaltmayın
Soğuklarla beraber metabolizma hızının düştüğü, bu nedenle kilo alındığı düşünülür her zaman. Oysa soğuk havaya adapte olabilmek için, vücut ısısını koruyabilmek için metabolizma hızlanır, kilo almamızın nedeni ise soğuyan havalarla beraber hareketlerimizi azaltmamızdır.

Sabah kahvaltısı yapmadan olmaz
Sabah kahvaltı yapmadan güne başlamak, kilo almak için her zaman kapıları açar bunu unutmayın. Kepekli, tam buğday, çavdar vb. çeşitleri,  bağırsak hareketlerine olan olumlu etkileri, tokluk süresini arttırmaları, vitamin ve mineral yönünden daha zengin olmalarıyla çok iyi tercihlerdir.

Atlanan öğünleri kar sanmayın
Her atladığımız öğün, daha çok acıkmamıza, metabolizmamızın yavaşlamasına ve sonraki öğünlerde normalden fazla yiyecek tüketmemize neden olmaktadır. Bu durumda kilo almak kaçınılmaz olur. Öğle yemeklerinde hafif atıştırmalar, salata gibi düşük kalorili öğünler yerine daha doyurucu yiyecekler tercih edip, hafif yemekleri akşam öğününüze saklayın. Akşam saatlerinde yavaşlamaya başlayan metabolizma fazla enerjiyi kullanamaz ve kilo almaya başlarız.

Taze meyve suyu yerine meyve yemek en doğrusu
Taze meyve suları çok sağlıklı içeceklerdir kuşkusuz. Fakat bir bardak meyve suyu, aynı anda tüketeceğimiz 3-4 porsiyon meyve demek olur. 3-4 porsiyon meyveyi gün içinde aralıklarla yemek hem kan şekerimizi dengeler ve açlığımızı engeller hem de vitamin ve mineral yanında posadan yararlanma fırsatı verir.

Yetişkinler için light süt-yoğurt
Süt ve yoğurt, protein ve kalsiyum bakımından zengin kaynaklardır. Günümüz beslenme şartlarında fazla miktarda tüketilen et ve ürünleri ile yeteri kadar kolesterol almaktayız. Yağsız süt ve yoğurt, kolesterol ve kalori bakımından en sağlıklı seçimlerdir. Ayrıca aynı miktardaki yağlı ürüne göre daha fazla kalsiyum ve protein içermektedirler.

Çaya-kahveye şeker mi?
Gün boyu içilen çay ve kahveye eklediğimiz şekerden fazladan kaç kalori alıyoruz hiç düşündünüz mü? Her kesme şeker 20 kalori, 10 tane kullanıyorsanız 200 kalori aldınız bile. Doğal ve sağlıklı tatlandırıcı olan stevyayı öneririm. Şeker ile tadı aynı olan formunu Sweetvia olarak eczanelerden alabilirsiniz.


Bağırsakları ihmal etmeyelim
Bağırsakların çalışması kilo koruma ve verme konusunda da çok önemlidir. Az ve sık yapılan öğünler, en az 2 lt günlük su tüketimi, kefir, sebze-meyve-tam tahıl ve kurubaklagil gibi posalı yiyeceklerin tüketimi ve fiziksel aktivite bu konuda önemlidir.


Alışveriş-alışveriş
Eve neler aldığımız beslenmemizi çok etkiler. Öncelikle yememeniz gerektiğini düşündüğünüz yiyecekleri almamakla başlayın. Evde yoksa büyük ihtimalle tüketilmeyeceklerdir. Alışverişe karnınız açken ve ya plan yapmadan gitmeyin.

Bu kış kilo almak yok, ya da kilo vermek için baharı beklemek…

 
Toplam blog
: 24
: 4120
Kayıt tarihi
: 30.03.09
 
 

GERGİNLİKLER DEĞİL, ESNEKLİKLER KORUR... Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezu..