- Kategori
- Sağlıklı Yaşam
Buğday çimi
Rahmetli dedemin elinden düşmeyen bir kitap vardı: ''Gıdalarımız ve Sağlığımız'' Yazarı: Dr. Mehmet Göbelez Kitap dedemin vefatından sonra anneme kalan en büyük miras diyebilirim. Ne nasıl, ne kadar ve ne için tüketilmeli konusunda bize büyük yol gösterici.Yıllar ardı ardına geçip artık vücudunuzun yaşlılık sinyalleri bir bir yanmaya başladığı zaman sağlığın ne denli önemli olduğu gerçeği kafanızda beliriyor.Sağlıklı beslenmek ve vücudu dirençli kılmak için bu zamanda bizlerin bildiği tek şey hemen ilaca sarılmak. Böylece vücudumuz kolaycılığa alışıp, tembel bir dilençinin yaptığı gibi el açıp yardım dileniyor... Aldığımız her ilacın vücuda bir de yan etkileri olduğu düşünürsek, vücudumuzu dirençli kılmanın önemi bir kat daha artıyor. Yukarıdaki bahsettiğim kitapta tablolar şeklinde, çeşitli gıdaların 100'er gramında bulunan vitamin ve mineral değerleri verilmiş.Neredeyse tüm tablolarda baş sıralarda bulunan buğday çimi. Özellikle vücudu dirençli kıldığı ve çok önemli bir antioksidan olduğu belirtiliyor. Kitapta nasıl hazırlandığı yazıyor. İnternette buğday çimi hakkında araştırma yaptım. Bir kısmında toprağa dikilip yeşil kısımlarının tüketilmesi tavsiye ediliyor;bir kısmında da bu kitapta olduğu gibi yalnızca bir kasede çimlendirilerek ki geçenlerde bir televizyon programında da bu şekilde tüketilmesi gerektiği söyleniyordu. Burada da buğday çimi ve şırasının yararlarından ve kanseri önleyici bir antioksidan oluşundan bahsediliyor.Yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Hazırlanışı:
1/2 su bardağı buğdayı yıkayıp bir kaseye alın. Üzerini 1 cm. geçecek kadar su ekleyip, ağzı kapalı oda sıcaklığında 24 saat bekletin.
Ertesi gün kalan bütün suyu süzüp alt kısmına nemlendirilmiş bir pamuk parçası yerleştirilmiş bir kasenin içerisine alıp; ağzı kapalı 12 saat daha oda sıcaklığında bekletip; böylece buzdolabına kaldırın.
2-3 gün içerisinde uclarından çimlenmeye başlayacaktır.İyice beyaz kısımlar çoğaldığında günde 1 tatlı kaşığı dolusu tüketilir.Buzdolabında muhafaza edilir.
Dolapta kaldığı süre içerisinde her gün üzerine birkaç damla su serpilerek nemlendirilir.
Her gün kontrol edilerek tüketip, eğer bir küflenme meydana geldi ise yenilmemelidir.
100 gr buğday çiminde:
8 mg Demir (günlük demir ihtiyacı:15mg)
250 micgr Flour
1100 mg Fosfor (günlük ihtiyaç:1200 mg)
90 mg Kalsiyum (günlük ihtiyaç:1200 mg)
300 mg Kükürt (günlük ihtiyaç:1000 mg)
450 mg Magnezyum (günlük ihtiyaç:500 mg)
12 mg Mangan (günlük ihtiyaç:3 mg)
450 mg Potasyum (günlük ihtiyaç:4000 mg)
1, 5 mg B1 vitamini (günlük ihtiyaç:1, 3-1, 5 mg)
2, 5 mg B2 vitamini (günlük ihtiyaç:2-2, 5 mgg
6 mg B3 (PP) vitamini (günlük ihtiyaç:13-16 mg)
2 mg B5 vitamini (günlük ihtiyaç 10 mg)
4 mg B6 vitamini (günlük ihtiyaç:2-4 mg)
690 mg B7 (inositol) vitamini
300 mg B9 vitamini (Folik asit=M vitamini)
200mg H vitamini
25 mg E vitamini (günlük ihtiyaç 10-25 mg)
B 12 vitamini(günlük ihtiyaç:100 micgr)