Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Mayıs '21

 
Kategori
Teknoloji
 

Buharlı Temizleyiciler

Buharlı temizleyiciler ve kazanlı ütüler benzerdir. Modern kazanlı buharlı ütüler ve buharlı temizleyiciler aynı yapıdadır. Boyutları biraz daha büyük, ama tekerli ve taşınır durumdadırlar.

Çeşme suyu konulan bir kab, suyu buharlaştırıcı kazana aktaran pompa, buharlaştırıcı kazan, buhar tetikleyicisi ve elektronik kart ana parçalardır.

Buhar kazanı büyük olursa kullanım süresi artar ancak suyun buhar olması için de bekleme süresi arttığından yarım saat civarında bir kullanım süresi orta yol çözüm olarak seçilebilir.

Elektronik kart, buhar kazanı ısıtıcı dirençlerine buharlaşma olana kadar elektrik sağlar. Buharın kuru buhar olması istenirse kazan sıcaklığı yüksek tutulur. Kuru buhar suyu az olan buhardır. Kart koruyucu devreler aşırı akıma karşı ve kazan ise  aşırı sıcaklık ve aşırı basınca karşı korumaları içerir.

Buhar kazanında basınç artınca örneğin 4 bar’da ısıtıcı dirençlere gerilimi kesen aşırı basınç sensörü bulunur. Ayrıca akımın aşırı artmasını önleyen termik sigorta, kazan sıcaklığının belirli bir sınırı aşmasını engelleyen termik sınırlayıcı da güvenlik devreleri arasındadır.

Su ısıtılıp buhar olduğunda hacmi 1600 kez artar. ¼ litre su buharlaşınca 400 litre hacim etkisine yaklaşır. Bunun sebebi sudan buhara geçiş sırasında moleküler bağın zayıflamasıdır. Buhar temizliği, sudan tasarruf sağlar. Karşılığında elektrik enerjisi harcar. Basınçlı buhar temizleyiciler diyelim 4 bar, yüksek basınçlı örneğin 70 bar su püskürten araç temizleyicilerine göre daha az basınçlıdır. 

Buharlı temizleyici neden kullanılıyor?  Buhar, kirleri yüksek sıcaklığı ile bulunduğu ortamdan ayırır. Kirin içinde olan ve her türlü yüzeye yapışmasını sağlayan yapışkanı, buhar ısısı eritir ve ayırır Buhar nemi de yapıştırıcıyı seyreltir. Bir bezle açığa çıkan yapıştırıcı ve kir alınır.

Ayrıca buhar, mikropların ve bakterilerin % 99,9'unu hızla öldürebilir. Bu yüzden buhar sağlıklı, allerji dostu ve çevre koruyucu bir temizleyici sayılabilir.

Buharlı temizleyicilerin kullanım alanı çoktur.Evde ıslak zeminlerin, salon parke zeminler, lavabo ve tuvaletlerin temizlenmesinde fırınlar, ocak, ızgara kirlerinin çıkarılmasında ve araç temizlenmesinde kullanılabilir. Koku yok edici oldukları söylenir. Buharın oluşması güç ve su miktarına göre birkaç dakikayı bulabilir. Buhar hazır olunca makine lambası renk değiştirebilir, kesintili çalışabilir. Buhar hazır işaretini verir. Buhar makinesi aksesuarları zamanla eskir ve yenisi alındığında makul fiyatlı olmalıdır. Kalite zamanla kendini belli eder. Buharlı Temizleyicilerin elektrik hattı yeterince amper verecek kabloya sahip olmalıdır. Aksilik olduğunda çok akım, ısınmaya kablolar arası faz-nötr temasına ve yanmaya sebep olabilir. Dikkatli olmalıdır.

Buharı kullanırken önemli husus buharın hareketli olmasıdır. Plastik, laminat üzerine devamlı tutulmamalı, yer değiştirmelidir. Aynı noktaya sürekli tutulursa bunların şekil değiştirmesine yol açabilirler. Ayrıca, buhar kazanının doğrudan suyla doldurulması durumunda kazana asla fazla su koymamalı, belirtilen sınır aşılmamalıdır.

Teknolojinin geleceği: Endüstriyel ve ev tipi buharlı temizleyicilerin 2019 yılı pazar büyüklüğü 1,6 milyar dolar civarında ve üçte birden fazlası ABD’dedir. Teknoloji buharlı temizleyicilerin hastanelerde kullanılmasını özendirmeye çalışmaktadır.        Daha ucuz ve kullanımı kolay buharlı temizleyicilere ihtiyaç vardır.

Örneğin buharla kir ortaya çıkarıldıktan kısa süre sonra hanımların emici havlu/bez kullanarak  yaptıkları kurulama ve kir alma işleminin otomatik yapılması / emici ve kir toplayıcı  bez içeren elektrik süpürge özelliği ilavesi ile bu işlemin otomatikleştirilmesi kullanım teşvik edebilir.

 
Toplam blog
: 182
: 1556
Kayıt tarihi
: 14.10.12
 
 

Elektronik Y.Mühendisiyim. Teknik alan dışında Tasarruf ve tutumlu yaşam, Kişisel Finans Yönetimi..