Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mayıs '09

 
Kategori
Siyaset
 

Bunlar zor şeyler !...

Bunlar zor şeyler !....

AKP’nin oy oranının yerel seçimlerinde gerilemiş olması şu soruyu beraberinde getirdi:

“Geçmişte diğer birçok partinin başına geldiği gibi AKP de düşüşü durduramayacak mı?.. Yoksa bir yolunu bulup yeniden yükselişe mi geçecek?”
Fakat Tayyip Erdoğan seçim sonuçlarından ekonomik krize, Kıbrıs seçimlerinden Azerbaycan ile yaşanan zıtlaşmalara ve nihayet Ergenekon soruşturmasına değinmesine rağmen sıradan bir konuşma yaptı.

Bunda yenilgi psikolojisini henüz üzerinden atamamasının etkisi olduğu muhakkaktır, fakat AKP’nin bir dizi sorunla boğuşmasının ve bunları çözme şansının her geçen gün daha da azalıyor olması Erdoğan’ı korkutuyor..

Genel seçimlere kadar AKP ve Erdoğan’ı çok ama çok zorlayacak.

Bence ana meseleler şunlar…
Ekonomi: Erdoğan “teğet” te ısrarlı ancak, yaşananlar Türk ekonomisinin küçüldüğü, işsizliğin rekor derecede arttığı, kısacası vatandaşın krizden birinci derecede etkilendiğini gösteriyor.

Kürt sorunu: 29 Mart’ta AKP’nin zaten ne olduğu tam anlaşılamayan Güneydoğu stratejisinin iflas ettiğini gördük. Havaların ısınmasıyla birlikte PKK’nın yeniden terör eylemlerine başlaması durumunda sorunların daha da derinleşeceği açıktır.

Avrupa Birliği: Fransa ve Almanya’nın başını çektiği bir grup Türkiye’nin tam üyelik sürecini sabote etmede kararlı gözüküyor.

Kıbrıs: AB konusunda çok önemli bir eşik olan Kıbrıs sorununda, UBP’nin tek başına iktidara gelmesiyle AKP iyici açığa düştü.

Ermenistan’ı tanımak : Uzun süreden beri Ermenistan ile ilişkileri normalleştirmek için hummalı bir faaliyet yürüten AKP hükümeti Bakü yönetiminin sert itirazları ve lobi kampanyalarıyla birlikte ciddi bir biçimde sarsıldı..

Ergenekon davası İkinci İddianame, Ergenekon soruşturmasına kuşkuyla bakan kesimlerin önemli bir kısmını tatmin etmişti. 12. dalgayla birlikte işler yine karıştı, soruşturmaya başından beri karşı çıkanların ellerini güçlendirdi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da söylediği gibi bu soruşturma artık açık biçimde AKP’ye zarar vermektedir ve partisi bu durumdan nasıl sıyrılabileceğini bilmemektedir.

Seçim yenilgisinin şokunu atlatabilmek için Erdoğan’ın hem kabine, hem TBMM Grup yönetimi ve esas olarak da parti yönetiminde yeniden yapılamaya gitmesi şart gibi gözüküyor.

Hiçbirinin “aranan kan” olabileceğini, AKP’ye yeni bir heyecan ve dinamizm getirebileceğini ben sanmıyorum. Bunun en önde gelen nedeni AKP’nin ne zamandan beri “Erdoğan partisi” olmasıdır. Tek adam partisi oldu..

Dolayısıyla AKP’nin çıkış yapabilmesi için öncelikle Erdoğan’ın kendini yenilemesi gerekir… Bu da kolay olamayacak şey…

ozcanvural1933@hotmail.com

 
Toplam blog
: 453
: 1059
Kayıt tarihi
: 24.07.06
 
 

1933 Kayseri'de doğdum. Kayseri Lisesi Ankara Veteriner Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Diş Heki..