Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Ekim '15

 
Kategori
Eğitim
 

Burcu öğretmen iş başında

Burcu öğretmen iş başında
 

Biz şehirliler; yediğimiz önümüzde, yemediğimiz ardımızda oh rahat köşelerimizde devletin verdiğiyle yetinerek rahatımıza bakarken; köylerdeki bazı arkadaşlarımız hiç de öyle rahat değil.
 
Haber şuydu: 
 
“Eğitim Meleği' Burcu Korkmalı okulunu kışa hazırlıyor.” (gazeteler)
 
Ondan sonra, genç öğretmen Burcu Korkmalı’nın çabaları sergileniyordu. 
 
Muş'un Varto ilçesinde, Sırasöğütler Köyü İlköğretim Okulu'nda görev yapan öğretmen Burcu Korkmalı, bölgede çetin geçen kış öncesi okulun ihtiyaçlarını gidermeye çalışıyordu. Hem de tek başına…
 
Ne yapmış Burcu öğretmen:
 
“Öğrencilerin kış mevsiminde rahat bir ortamda eğitim görmesi için hummalı çalışma başlatan Korkmalı, cam silip, boya yaparak, yakacak için odun hazırladı…”
 
Bunların tümünün internette resmi var.
 
Burcu öğretmen, kendi işini (ve okulun işlerini..) kendisi yaptığı gibi bir de insanlara, insanlık dersi verdi:
 
“Korkmalı, 15 yaşına kadar köy hayatı yaşadığını anlatarak, her öğretmenin görevinde ilk dört yılını köyde geçirmesi gerektiğini söyledi…” Buyurun bu fedakarlığın büyüklüğüne..!
 
Tunceli’li Burcu öğretmen köye daha geçen yıl gelmiş. Artık epey de deneyim kazanmış köyde! Daha başka neler bekliyor onu:
 
“Bu süreçte yaşadıklarımdan birçok tecrübe edindim. Bu yıl da geçen yıl kömürden dolayı kirlenen okulumuzu boyama kararı aldık. Önce sınıfımızı temizledik, camlarımızı sildik, boyamızı yaptık. Ardından kışa hazırlık yapmaya başladık. Geçen yıldan kalan odunumuzu kırdım. Yeni odun kömürümüz de gelecek. Öğrencilerimizle sobamızı kuracağız. Bu şekilde kış hazırlığına başladık. İnşallah çocuklarla beraber rahat bir kış geçireceğiz."
 
“Yalnız,”  dediğime bakmayın. Burcu öğretmenin elbette yanında askerleri var. Öğrencileri hemen öğretmenlerin yardımına koşuyorlar. O istemese bile..
 
Bazen öğretmen öğrencilerine bir şeyler öğretebilir. Bazen de öğrenciler öğretmene... Bu konuda Korkmalı neler diyor:
 
“Köye ilk geldiğinde 17 öğrenciyle bir başına olduğunu belirten  Korkmalı, “Okulun müdürü, öğretmeni, hizmetlisiydim. Yani her şeyiydim…” dedi. Korkmalı, “Öğrenciler bana çok yardımcı oldu. Çünkü onlar  birleştirilmiş sınıfa alışkın oldukları için beni yönlendirdiler, yardımcı  oldular. Beraber okuduk diyebilirim. Böylesi daha anlamlı oldu. Burada olmaktan memnunum…” diyor.
 
Burcu Korkmalı gibi kaç tane öğretmen var Türkiye’de . Belki yüzlerce, belki binlerce. Bunlar Türkiye’nin en ücra köşelerinde. “Eğitim Kahramanlığı” yapıyorlar; daha da önemlisi “Serhat Kahramanlığı” yaparak bütün insanlarımıza örnek oluşturuyorlar. Memleketin çocuklarını okutmak, adam etmek için varlarını yoklarını  ve ondan da ötesi gençliklerini bu köylere ve yurdumuzun dağlarına, köylerine vakfediyorlar.
 
Burcu öğretmen kaç yaşında? 23 bilemediniz 24.. Bu yaşlardaki bir insanın tek başına, 17 tane genci, çocuğu kurtarmaya çalışması… Onları okutup adam etmeye çalışması… Bunun yanında okulun hademesi olup, odun kırması, badana yapması, pencereleri silip temizlemesi onun için hiç zor değil. O bunu mutlulukla yapıyor. İnsanlara, çocuklara gençlere yardımcı olduğunu biliyor ve yaptığı işin kutsallığını biliyor.
 
Onun kimseye şikayeti yok. Onun için lütfen onun hakkında soruşturma açıp, “Yoksa sen yakınıyor musun?” diyerek sorgulamalarda bulunmayın. Çünkü bizim ülkemizde iyilik işe yaramaz, bir bakarsın kişinin aleyhine de dönüverir.
 
Fakat benim bu genç öğretmenler yerine sizden birkaç isteğim var lütfen beni dinleyin.
 
1. Bu öğretmenlere batıdaki çok rahat öğretmenlerden daha fazla ücret ödeyin. Çünkü biliyoruz ki, bu öğretmenler kazandıklarının bir kısmını yine öğrencilerine ve okullarına harcayacaklardır.
 
2. Bu dağ başlarındaki okullara artık basit, kullanışlı kaloriferler yapın. Bu çocuklar bir de tezek bulma, odun kırma derdiyle uğraşmasınlar.
 
3. Hiç olmazsa yılda bir okullarını badana boya yaptırın. Eksiklerini gediklerini giderin. “Gelecek yıla kaldı.” Demeyin.
 
4. Köyde belirli bir süre çalışan öğretmene istediği yere atanma hakkı verin.
 
5. Her ilde bu öğretmenlerin sorunlarını dinleyecek ve maddi ve manevi bütün sorunlarını çözebilecek bir  kaynak kişi (sponsor) bulundurun.
 
6. Bu kahraman insanlara yardımcı olun.
 
Kolay değil, bu insanlar çoğumuzun altından kalkamayacağı işleri yapıyorlar. Bu insanlara, bu öğretmenlere kimler yardım yaparsa mutlaka cennetlik olur. Çünkü feci halde yardıma ihtiyaçları var ama söyleyemiyorlar, konuşamıyorlar. Çünkü konuştukları zaman sorguya çekiliyorlar.
 
Bu kahraman  insanlar dertlerini anlatsınlar. Köylerinin çocuklarının, öğrencilerinin sorunlarına çareler bulunsun.
 
Bu insanlar ne önemli işler yapıyor biliyor musunuz?
 
Hiç de kolay değil.
 
Allah kolaylık versin.
 
Genç öğretmen arkadaşlarım hepinizin  ellerinden saygıyla öpüyorum. İnşallah tümünüz de Burcu öğretmen kadar mutlu olursunuz (hatta daha çok…!)
 
 
 
 
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..