Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '09

 
Kategori
Güncel
 

Büyük insan Türkan Saylan

Büyük insan Türkan Saylan…

Türkiye'de eğitim ve çağdaşlaşma mücadelesinin öncü ismi, büyük insan Prof. Dr. Türkan Saylan'ın kaybından dolayı büyük üzüntü içinde olduğumu belirtmeliyim..

Bu aydınlık düşüncenin öncüsü insanın, saygın ve etkin mücadelesinin son dönemlerinde, bir yandan ağır bir hastalıkla, öte yandan maruz bırakıldığı haksız, baskı, yıldırma ve sindirme girişimleriyle mücadele etmek zorunda bırakılmış olması, acımızı daha da ağırlaştırmaktadır.

Ona yaşatılan acı ve ızdıraplar, eğitim, aydınlanma ve çağdaşlaşma mücadelesinin, hukuk adalet ve Cumhuriyet değerlerinin kadar önemli olduğunu hepimize bir kez daha göstermiştir.

Prof.Dr. Türkan Saylan'ı örnek yaşamıyla, yıllarca anılacak uğrunda mücadele ettiği hedef ve değerleriyle gelecek kuşaklara taşımak, hepimizin görevidir.

Ey Türk halkı; senin gelişmen, daha iyi yaşama ulaşman için canını feda edercesine çalışan, bu ülkenin has evlatlarını unutma.

Siyasetin ve menfaatin kirliği içinde küçülenlerin, bu kahramanlara atmaya çalıştıkları çamurları, anlayarak atanların suratına yapıştır ki senin büyüklüğün, binlerce yıl mazisi olan büyük Türk ulusu olduğun görülsün.

Prof:Dr. Türkan Saylan ilk defa Cüzzam ( Lebra ) hastanesini açarak, binlerce, önceden korkutan yanlarına dahi yaklaşılmayan bu insanlara kucak açtı , onların koruyucu meleği oldu.

İşte buna dair hastaların anlattığı bir anı: Bir hasta anlatıyor...

Daha önce tıbbiye mezunları bizi görmeye gelir ve şu karşıki tepenin üzerine dizilirlerdi.

Hocaları da uzaktan bir şeyler anlatırdı.

Biz hastalar, "Doktorlara hoş geldiniz demek için elleri bulunmayan bileklerimizle kopardığımız çiçekleri onlara vermek üzere yaklaştığımızda, hepsi adeta çil yavrusu gibi hastane bahçesinin içlerine doğru kaçışırlardı."

Türkan Hoca, işte böylesine yüce bir bilim abidesiydi.

Olağanüstü çabayla Türkiye"de cüzzamın neredeyse kökünü kazıdı.

Binlerce hastayı topluma, ailelerine kavuşturdu…

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği"nde neler yaptığını, ne denli büyük başarılara imza attığını belirtmeye hiç gerek duymuyorum.

Ama gelin görün ki, fazilet cellatları, eli öpülesi, anıtı dikilesi bu çağdaş Türk kadınına şeytanın bile akıl edemeyeceği iftiraları yağdırmakta yarış ettiler…

Ama ne oldu?

Türkan Hoca bir efsane oldu.

Bir Türkan Saylan ölür, bin Türkan Saylan doğar…

Başımız sağ olsun bu büyük insan, büyük hekim, köy kızlarının kurtarıcısı Saylan önünde saygı ile eğiliyorum.

Allah rahmet eylesin. Ben inanıyorum ki gittiği cennette etrafına baktığı zaman, Cumhuriyete ve ATATÜRK’e çamur atanları görmeyecektir. Onların yeri biliniyor..

ozcanvural1933@hotmail.com

 
Toplam blog
: 453
: 1059
Kayıt tarihi
: 24.07.06
 
 

1933 Kayseri'de doğdum. Kayseri Lisesi Ankara Veteriner Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Diş Heki..