Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Şubat '07

 
Kategori
Basın Yayın / Medya
 

Buz dansı

Buz dansı
 

Show TV’de ‘Buzda Dans’ isimli bir program yayınlanmaya başladı. Medya tarafından ünlü yapılan kişilerin katıldığı programda, buz pisti üzerinde dans yarışması yapılmaktadır. Ömründe buz üzerine çıkmayan ünlülerin, belli bir süre eğitiminden sonra yarışma başlatılmış olup her hafta televizyondan yayınlanmaktadır. Eşlerden bayan veya erkek olanın birinin ünlü bir kişi, diğer çiftin de profesyonel buz patencisi olduğu yarışmada; buz profesyonellerinin desteğiyle ünlüler buz üzerinde kaydırılmaya çalışılmaktadır.

Bazı izleyiciler veya program yapımcılarının ileri sürdüğü ‘ünlü kişilerin farklı birtakım yaşam kesitlerinin sunulduğu’ bu tip programlar, ilgi çekmektedir.

Bu tip programlarda, sporun göze hoş gelen estetik sportif görünümü, ünlülerin göze hoş gelen seksi giyimlerine, konuşmalarına veya nerede ne yaptığı pratiklerine dönüşmüştür. Normalde kitle kültürünü küçümseme sayılması gereken bu programlar, genel kitle kültürünün hoşlandığı bir konuma gelmiştir. Kendi ailesinden herhangi birini böyle pratiklerde görme tahammülü göstermeyen bireylerin, böyle pratikleri en çok izleyenlerden oluşması aslında bir çelişkidir. Bu durumu açıklamak çok zordur. Alışılan popüler kültür haline getirilen-gelen bu durum, popüler kültürün bir kesiti olarak karşımıza çıkmaktadır.

Aşk romanlarının okunmadığı ancak beyaz ve pembe dizilerin en çok izlenmesi karşısında dizi enflasyonunun yaşanmasının nedeni, yazılı kültür sahibi olmayan çoğunluğun sözlü kültür sahibi olmasındandır. Sanatsal hiçbir kaygı taşımayan programcılar, ticari güdüyle yönlendirilen büyük çoğunluk yaratmıştır.

Türkiye’de modern sanatların talibi yoktur. Bu yüzden Dünya çapında istikrarlı çok az sanatçımız çıkmıştır. (Banu Avar’ın TRT’de yayınlanan ‘İsveç’in Nobeli’ adlı programdan sonra 2006 Nobel Edebiyat ödülünden hiç bahsetmiyorum. O apayrı bir konu). Bunun nedeni, burjuva kültürünün olmamasındandır. Halk arasında aşağılanan bir deyim gibi görünen burjuva kültürü, aslında en önemli yüksek kültürdür. Halkın zaten parası yoktur. Her türlü sanat eserlerini takip edemez. Dolayısıyla sanatçının işi zordur Türkiye’de. İğneyle kuyu kazan sanatçılarımızı, ne arkadan zorlayan, iten, teşvik eden, motive eden ne de destekleyen vardır. Türkiye’de modern ve plastik sanatlarla uğraşan sanatçılarımız aslında çok zor bir işi yapmaya çalışmaktadırlar. Alıcısı olmayan bir yerde, dükkan açmak, açmaya çalışmak gerçekten zordur.

‘Buzda Dans’ isimli yarışma programıyla aynı saatte canlı yayınlanan 2007 Avrupa Artistik Buz Pateni Şampiyonası izlenme açısından tercih edilmemiştir. Polonya'nın başkenti Varşova'dan canlı olarak TRT televizyonu tarafından verilen bu Avrupa Şampiyonası, sanatın ve onun pratiklerinin anlaşılamadığı bugünkü ortamda, sporun sanat ve estetik ile birleştiği Artistik Buz Pateni spor branşı yarışmasının seyredilmeyip, yerine ünlülerin buz üzerinde kaymaya zorlandıkları programın izlenmesini sağlamıştır. Bunu, basında izlenme oranları yayınlandığı zaman öğrendik.

Popüler kültür, geniş bir nüfus tarafından paylaşıldığı için, bazen genel inançlar ve pratiklerden daha da önemli konuma gelmektedir. Amaç, buz pateni izlemek değil, buzun üzerinde kimin olduğudur? Amaç, zaten buz pateni seyretmek olsa, buzun üzerinde kim olduğu da önemli olmalıdır. Çünkü yıllarını çalışma ve emek ile yoğurmuş bir elit sporcunun buz üzerindeki mücadelesini seyretmek gerçekten önemli konuma gelmiş demektir. Ancak, popüler kültür buzun üzerine kimi çıkaracağını çok iyi bilmektedir.

 
Toplam blog
: 135
: 1226
Kayıt tarihi
: 11.10.06
 
 

Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi. Spor Sosyolojisi, Popüler Kültü..