- Kategori
- Tarih
Cari siyasi tarih kronolojisi denemesine giriş: (T-1) den geriye
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un 26 Haziran 2009 tarihinde kuvvet komutanları ve otuz general ile birlikte gerçekleştirdiği basın toplantısı sonrasında zincirleme yaşanan olaylar medya kanalıyla kamuoyuna sıcağı sıcağına yansıdı. Sisli ortamda görünür olan bu bilgilerden hareketle olan biteni anlamlandırmak ve tarihsel olarak konumlandırmak dürtüsü 5 günlük çok yakın tarihsel bir kronolojiyi gerekli kılmaktadır.
İddialı ve karmaşık gibi görünmekle birlikte, yazıya atfedilen başlık ile amaçlanan ise günlük siyasetin dışından ve objektif bir değerlendirmeyi yıllar sonrasına bırakmadan yapma sabırsızlığıdır. Bunu sağlayacak yol ise ancak tarihsel bir konumlandırma yapabilmekten geçmektedir diye düşünüyorum. Yaşanmış olan her an belirsizlik taşımaz ve artık tarihin konusu olmuştur.
Yazının kaleme alındığı an itibariyle (T), Kurmay Albay Dursun Çiçek’in tahliye edilmesi olayı (T-1) olarak alınmış ve geriye doğru yaşananlar olabildiğince kronolojik olarak aşağıda sıralanmıştır. Böylece tarihsel bir değerlendirme yapabilmeye olanak sağlayacak temel bilgiler oluşturulmuştur. Bunu olanaklı kılanın ise çağın iletişim teknolojisi olduğunun altı çizilmelidir.
1) Kurmay Albay Dursun Çiçek’in Tahliyesi (T-1)
2) Tutuklama kararını veren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde izne ayrılan hakimin yerine atama (hurriyet.com.tr)
3) AKP Kırıkkale Milletvekili ve NATO Asamblesi Başkan Vekili Vahit Erdem, Genelkurmay Askeri Savcılığı'nın, altında imzası bulunan belge ile ilgili olarak hakkında 'kovuşturmaya yer yok' kararı verdiği Albay Dursun Çiçek'in Ergenekon savcılarının talebiyle tutuklanmasına ilişkin açıklamada bulundu. Erdem, "Albay'ın tutuklanmasının, belgenin altında imzasının bulunmasından değil, Ergenkon operasyonuna yönelik bir örgütün içinde olmasından dolayı tutuklandı" dedi. (radikal.com.tr)
4) Kurmay Albay Dursun Çiçek, Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nde savcılık ifadesinin ardından sevkedildiği İstanbul Nöbetçi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargıç karşısına çıktı. Mahkeme, Çiçek'in tutuklanmasına karar verdi. (hurriyet.com.tr)
5) Baykal, “Dün çıkardıkları yasayı veto etmesi için hükümetin gerekçe üretmesi ilgi çekici” dedi. (hurriyet.com.tr)
6) MGK sonrası Mini Zirve ve Askerlerin Sivil Mahkemede Yargılanması’na ilişkin yasa ile ilgili oluşan mutabakat (hurriyet.com.tr)
7) Kurmay Albay Dursun Çiçek’in tutuklanma istemiyle Adliyeye sevkinin ardından Adliyeden ayrılan Savcı Zekeriya Öz sürpriz bir şekilde akşam 21:30 sıralarında tekrar Adliye’ye geldi. (hurriyet.com.tr)
8) Sıra dışı MGK ve bildirisi (Ayrıca Devletimizin kurumlarını yıpratmaya yönelik “BEYAN” ve “YAYINLAR”a ilişkin “TEPKİ” ve düşünceler dile getirilmiş bu tür faaliyetlerin ülkemize bir fayda sağlamayacağı “TEYİT” edilmiştir.) (hurriyet.com.tr)
9) Genelkurmay Başkanı’nın Başbakanla MGK öncesi görüşmesi. (hurriyet.com.tr)
10) Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Polis Eğitim ve Kongre Merkezi’nin açılışında sarfettiği "Emniyet teşkilatımız hem demokrasinin, hem hukuk sisteminin hem de daha genel anlamda rejimin sarsılmaz bir güvencesi, adeta bir sigortasıdır" sözleri, yeni bir tartışma başlattı. (hurriyet.com.tr)
11) Başbakan Erdoğan, Brüksel'de AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Olli Rehn'in de katıldığı "Crans Montana" forumunda, Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un sözlerini şöyle değerlendirdi:
"Tabii her söylenene saygı duymak durumundayım. Askeri yargı, konuyla ilgili farklı yaklaşmış olabilir. Bundan sonraki süreç sivil yargıyla ilgilidir. Sivil yargı takip edeceği gibi biz de yürütme olarak kurum ve kuruluşlarımızla bunu takip edeceğiz. Aslına ulaştığımız anda, bulduğumuz anda tabii ki bunu da yargıya taşıyacağız. Çünkü demokratik, laik sosyal bir hukuk devleti içinde, demokrasinin yıpratılmasına müsaade edemeyiz. Gereken neyse bunu yapacağız, yaparız". (hurriyet.com.tr)
12) Meclis Başkanı Toptan Türk Ceza Kanunu'ndaki değişikliğe ilişkin önergeden haberinin olmadığını söyledi. (hurriyet.com.tr)
13) Meclis önceki gece sabaha karşı Türk Ceza Kanunu'nda reform niteliğinde iki değişikliğe imza attı. AKP'li milletvekillerinin önergeleriyle şekillenen değişikliklerin ilkinde, AB normlarına uygun olarak savaş ve sıkıyönetim dışında siviller, sivil mahkemelerde yargılanacak. İkinci değişiklikse, özetle darbeci askerlerin de sivil mahkemede yargılanması yolunu açtı. (Hürriyet Gazetesi)
14) Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz, “İrtica ile Mücadele Planı”nın altında imzası olduğu iddia edilen Albay Dursun Çiçek'in şüpheli sıfatıyla ifadesini almak üzere çağırdı. (hurriyet.com.tr)
15) Genelkurmay Başkanı, Kuvvet Komutanları ve Otuz Generalin Basın Toplantısı (Kağıt parçası: Askeri Yargı küçümsenemez: TSK’nın üzerinden elinizi çekin: Biz bunu aynı zamanda ülkemizin bir beka sorunu olarak görüyoruz: TSK'ya karşı medya üzerinden asimetrik bir psikolojik harekat yürütmeye son veriniz: Tahriklere kapılarak kamuoyu önünde tartışmalara girmeyi uygun bulmuyoruz. Bu çerçevede son yaşanan olayları da önümüzdeki hafta yapılacak Milli Güvenlik Kurulu toplantısına getireceğiz.) (ntvmsnbc.com.tr)
Yukarıda olabildiğince kısa başlıklarla özetlenmeye çalışılan ve 26 Haziran – 01 Temmuz dönemi olaylarının tarihsel analizini bir başka yazıya bırakmakla birlikte, bu kısa zaman diliminde yaşananların, yaklaşık iki yüz yıldır hızlanarak devam eden siyasi tarihimizdeki evrilmenin perspektifinde, siyasi merkezdeki mücadelenin, benzerleri önceki dönemlerde yaşanmış olsa da, yeni bir evresini görünür kıldığı düşünülmektedir.
Ankara, 02.07.2009