Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Kasım '13

 
Kategori
Kitap
 

Cehennem (Dan Brown)

Cehennem (Dan Brown)
 

Dan Brown Cehennem İnforme


Dan Brown’un kendine has üslubuyla ve sürprizleriyle kaleme aldığı son kitabı “Cehennem” içerisindeki tamamı gerçek mekan ve göndermelerle yine büyük bir okur kitlesine ulaşarak beğeni topladı.

“Cehennem” bu yılın Mayıs ayında, içinde Türkiye’nin de olduğu 12 ülkede okurlarıyla buluştu. Romanın kahramanı artık efsaneleşmiş olan Robert Landon. Yazar bu kitabında da tıpkı “Melekler ve Şeytanlar”, “Da Vinci Şifresi” ve “Kayıp Sembol” romanlarında olduğu gibi okuru iyi ve kötü karakterler üzerinden büyüleyici bir yolculuğa çıkarıyor.

Hikâye Harvard Üniversitesi Simge Bilim Uzmanı Robert Landon’un hastanede gözlerini açmasıyla başlar. Yaralanmış bir şekilde kendisini yatakta bulan Landon nerede olduğu, oraya nasıl ve neden geldiği hakkında hiçbir şey bilmez. Pencereden dışarıya baktığında Floransa’da olduğunu anlayan Landon’un şaşkınlığı bir kat daha artar. Çünkü en son bulunduğunu hatırladığı evinden 6 bin 500 km uzaktadır.

Yaşadıklarına anlam vermeye çalışan Landon’un gözlerinin önüne gelen tek kare kan kırmızısı bir nehrin karşısında bedeni toprağa gömülü kızıl saçlı güzel bir kadının “ara ve bul” diye seslenmesidir. Hastaneye Landon’u öldürmek için gelen kadın bir suikastçıdan ancak Doktor Sienna Brooks’un yardımıyla kurtulan Landon bir anda kendisini çözülmesi gereken bir bulmacanın ortasında bulur.

Bu bulmacanın çözümündeyse elindeki tek şey ceketinin iç cebinden çıkan ve oraya nasıl girdiğini bilmediği küçük bir projektördür. Projektörü duvara tutan Landon, Botticelli’nin “Cehennemin Haritası” adlı eserini görür. Landon, eserin üzerinde oynandığını fark etmesiyle bulmacayı çözmeye başlar.

Floransa’nın tarihi sokaklarında başlayan bu serüven Venedik’e uzanır. Psikopat bir genetik uzmanı tarafından üretilen ve insanlık tarihini derinden etkileyecek olan virüsün dünyaya yayılmasını engellemek için uğraşan Landon ve Doktor Brooks Dante’nin “Ölüm Maskesi”nin arkasına saklanan şifreyle virüsün nerede olduğunu bulmaya çalışır.

Her gittikleri yerde yeni bir şifreyle karşılaşan çift pazılın parçalarını birleştirdiğinde virüsü yanlış ülkede aradıklarını anlar. Virüsün dünyaya yayılması için seçilen yer Venedik değildir, daha ilginci Landon ve Doktor Broks virüsü yanlış ülkede aramaktadırlar.

Psikopat genetik uzmanı Bertnard Zobrist’e göre dünya nüfusu böyle hızlı çoğalmaya devam ederse çok yakın bir sürede dünyanın tüm doğal kaynakları tükenecek ve insanlık yok olacak. İnsanlığın yok olmaması için cesaretli birisinin çıkıp dünya nüfusunu azaltacak bir şey yapması gerek. Bu cesaretli kişinin kendisi olduğunu düşünen dahi-deli Zobrist geçmiş tarihi olaylarda salgın hastalıkların nüfusları önemli derecede etkilediği tezinden yola çıkarak hava yoluyla dağılacak bir virüs üretir ve virüsün dağılması için seçtiği yer İstanbul’dur.

Zonrist’in üretip dağılması için İstanbul’un içindeki seçtiği yer olan Yerebatan Sarnıcı’na gelen gelen konsorsiyum üyeleri, Dünya Sağlık Örgütü ve Robert Landon’u sarnıçta bir sürpriz bekler.

Dante’nin “İlahi Komedya”sından esinlenerek kaleme alınan roman hikâyenin akışında tarihi yer ve edebi eserlerle süslenmiş şifrelerin bir bir çözümünde okuru içine almayı başarıyor. Dünya’nın en çok okunan ve özellikle Hristiyan Alemi tarafından en çok  tepki gösterilen yazarı olan Dan Brown “Cehennem” yayınlandığı gün kitap listelerinin başına yerleşmeyi başardı.

Ayrıca yazar, Landon serisinde filmi çekilmeyen “Kayıp Sembol” romanından sonra “Cehennem”in de filminin de çekileceğini dünyaya duyurdu. Bu da İstanbul’un şahane bir filme daha ev sahipliği yapacağı anlamına geliyor.

Yazarın Diğer Yazıları İçin Tıklayınız:

http://www.mehmeteminztrk.com/ 

 
Toplam blog
: 352
: 3094
Kayıt tarihi
: 02.08.08
 
 

1989’da Aksaray’ın Eskil ilçesinde doğdu. İlköğretimini 2004 yılında Eskil Cumhuriyet İlköğretimi..