Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Şubat '08

 
Kategori
Siyaset
 

CHP siyasetin neresinde?

CHP siyasetin neresinde?
 

Ülkesinin en yoksullarının %8'inden oy alıp, kendisine "sol" diyen başka bir parti var mıdır acaba?


Bugünlerde blog sayfalarında CHP’nin solculuğu üzerine birkaç yazı okuyunca, tartışmaya katkı sağlama isteği duydum.

Bu tip tartışmalarda, kendimi bir nebze de olsa tarihin, coğrafyanın, mevcut toplumsal ve siyasal yapının dışına çekerek bakmaya çalışırım. Çünkü bazı zamanlarda tarihin, coğrafyanın, toplumun ve siyasetin verileri, evrensel kavramlarla çakışmayabilir. Daha doğrusu aslında çakışır da, söz konusu veriler fazlası ile yanılsamaya sebep olabildiğinden, aslında ileriye gidildiği zannedilerek geriye, batıya gidildiği zannedilerek doğuya ya da özgürlüğe gidildiği zannedilerek esarete ulaşılan süreçler farklı toplumların tarihinde yaşanmıştır.

Bu konularda kurumların, simgelerin üzerindeki tortuları gözardı ederek, basit değerlendirmelerde bulunmakta fazlasıyla fayda vardır.

Diyelim ki, ben içinde yaşadığım toplumu hiç tanımıyorum ve dışarıdan gelen birisi olarak benden, siyasette söz sahibi olan iki partiden (AKP ve CHP) hangisinin siyasi yelpazenin daha solunda (tam olarak solda değil, birbirlerine göre daha solda) yer aldığı sorusuna yanıt vermem isteniyor.

Bu cevaba ulaşmam için birkaç soru sorma hakkı tanınıyor. Soracağım ilk soru şudur;

—Hangi parti ülkenin en yüksek gelir gruplarının yer aldığı seçim bölgelerinde daha fazla oy alıyor, hangi parti ülkenin en düşük gelir gruplarının yaşadığı seçim bölgelerinde daha fazla oy alıyor?

İkinci sorum ise;

—Mevcut anayasa hangi tarihte ve kimin tarafından yapıldı? (Ne, bir darbe sonucunda askerler tarafından mı yapıldı!!!) Peki partilerin hangisi bu anayasayı demokratikleştirme ya da sivilleştirme çabası içinde, hangisi söz konusu militarist zihniyetin devamından yana?

Üçüncü sorum;

—Dünyada azınlığın olmadığı ve farklılıkların yer almadığı bir toplum olmadığına göre, hangi parti ülkedeki azınlıkların ve farklılıkların varlıklarını ve haklarını koruma çabası içinde, hangi parti azınlık ve farklılıkların varlığını reddedip, yaşam alanlarını daraltıyor?

Dördüncü sorum;

—Genel olarak dış politikada ve eğer ülke içinde bir çatışma ortamı varsa, hangisi dış sorunları ve iç çatışmaları sivil çözüm ve barışçıl yöntemlerle çözmeye aday, hangisi şiddetten ve militarist çözümlerden yana?

Ve son sorum;

—Partilerin herhangi birisinde, seçim kaybettiği halde yöneticiliğe devam eden var mı? Varsa hangi partide?

Şimdi bu soruların cevaplarını alt alta yazacak olursak, ben, tüzükleri, parti programları hakkında herhangi bir şey bilmediğim bu iki partiden, birisinin diğerine göre daha fazla solda olduğuna değilse bile, birisinin diğerine göre faşizme daha yakın olduğuna karar verebilirim gibi geliyor bana!!!

Ben kararımı verdim bile, ya siz?

 
Toplam blog
: 453
: 1826
Kayıt tarihi
: 14.11.06
 
 

36 güneş yılı. 27 yıl G.antep, 9 yıl İstanbul. İstanbul, 90’lı yıllarda yaşandı, bitti.  Hep şe..