Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mart '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Çiğdem Aşı

Çiğdem Aşı
 

Bu güzelim topraklarda baharın gelişi her yörede farklı kutlanılır.Bizim yöremizde çiğdem çiçeği baharın habercisi sayılır.Bir şenlik edasında toplanılıp, bazen bir mahalleyi, bazen bir apartmanı, çoluk çocuğu bir araya getirerek,bir paylaşıma vesile olurdu(şimdilerde unutulsa da)Çoluk çocuk birkaç kişi yakınlardaki bağ yollarına veya yamaçlara çıkar çiğdem toplardı.Kök kısmındaki domurla birlikte koparabilmek için dipten sükülüp,mahalleye getirilirdi.Dikenli bir ağaç dalı koparılıp(iğde gibi)çiğdem domurları dikenlerine takılarak süslenip, çocukların ellerinde, sırayla mahallenin her kapısının önünde durulurdu. Çiğdem çiğdem çiçeği Alaca bulaca saçağı Dam üstünde boyunduruk Dura dura yorulduk Verenin oğlu olsun Vermeyenin kedisi ölsün diye hep bir ağızdan tekerleme söylenip, evin hanımının vereceklerini beklerdi.Bunlar bulgur,soğan,kıyma,tuz,yağ,odun artık evde hangisi varsa ne kadar verirse...Yeteri kadar toplanınca bir gönüllü bulunup; ateş yakılarak üzerine büyükçe bir kazan oturtulup, çiğdem aşı pişirilirdi.Pişen aş büyükçe bir siniye boşaltılıp,içine çiğdem çiçekleri dikilirdi.Kaşığını,tabağını kopan çocuklar sininin etrafına dizilirdi.Pazar günü yakınımızdaki baraj yolunda, çiğdem çiçeklerini görünce bizde, o günleri anarak çoluk çocuk neşeyle topladık.Eve gelip ağacımızı hazırlayıp, aşımızı pişirdik.Anne babasıyla bizi ziyarete gelen Mustafa Esat bebeğimizin sofraya verdiği neşeyle,aşımızı afiyetle yedik.

Malzemeler:(12 kişilik)
    2 su bardağı pilavlık bulgur 3 adet orta boy soğan 150-200 gr. kıyma 5-6 parça domates kurusu(domates zamanı olmadığı için) 12 su bardağı su(tercihen bir kısmı et suyu) 2 yemek kaşığı salça( tercihen domates ve biber salçası karışık) tuz,karabiber,pulbiber 2 yemek kaşığı tereyağ
    Büyükçe bir tencereye tereyağ ile ince doğranmış soğanlar eklenip,kavrulur. Kıyma ilave edilip kavrulur.Önceden sıcak suda yumuşatılmış ve doğranmış domates kuruları ve salça ilave edilip, bir iki çevrilir. Yıkanmış bulgur,sıcak su ve et suyu da eklenir.Baharatı ve tuzu ayarlanıp,bulgurlar pişene dek kaynatılır(bulgurlar hafif diri kalarak ocağı kapatırsanız,içerisindeki sıcaklıkla biraz daha şişecektir) Eğer varsa çiğdem çiçekleri de üzerine serpilip servis yapılır.
Not:Bu çorbayı yaz veya sonbahar günlerinde yaptığınız da içerisine kabukları soyulup,ince doğranmış 2 domates ve 3-4 adet sivri biber ilave edin.Lezzeti artacaktır. Midesinden rahatsızlığı olanlar köftelik bulgur ile de pişirebilir


http://www.defneyapragi.com/?gorev=TarifGoster&id=312

<ımg height="375" src="http://www.defneyapragi.com/Dosyalar/Resim/çiğdem_copy.jpg" width="406" border="0">
 
Toplam blog
: 35
: 2842
Kayıt tarihi
: 17.10.07
 
 

1971 doğumlu işletme mezunu, iki çocuk annesi bir ev hanımıyım. Kitap okumayı, yemek yapmayı, yeni t..