- Kategori
- Yemek - Mutfak
Çilek reçeli
Kışın çilek reçeli saklamak isteyenler için kavanoz kavanoz çilek reçeli yapmanın mevsimi geldi. Çilek reçeli en çok sevilen reçel çeşitlerinden biridir. Çilekleri alırken özellikle küçük boyutlu olanları almalısınız bunun için Osmanlı çileği denilen ufak çilekler reçel yapımı için idealdir.
Çilekleri yaparken limonun yanında limon tuzu kullanmak reçelin dayanıklılığını artırır. İri limon tuzlarını pazardan veya baharat malzemeleri satan dükkanlardan temin edebilirsiniz.
Malzemeler:
1 kilo çilek
1 kilo toz şeker
Yarım limon
3 tane iri limon tuzu veya limon tuzları çok ufaksa 1 çay kaşığı limon tuzu
Yapılışı:
Çileklerin yeşil yaprakları ayıklanır ve çilekler kumlarından arındırılarak iyice yıkanır. Yıkanmış çileklere 1 kilo toz şekeri eklenir ve çileklerin birkaç saat iyice sulanması beklenir.
Çilekler derin bir kaba konulur ve kaynatılır, çilekler kaynarken ara sıra köpükleri bir kevgirle alınır ve koyulaşan çileklere limon suyu ve limon tuzu atılarak 5-6 dakika daha çilekler kaynatılır. Köpükler yine alınır ve çilekler reçel kavanozlarına dökülür. Eğer uzun süre muhafaza edecekseniz kavanozlara yeni kapaklar kullanılır ve iyice kapakları sıkıştırılan kavanozlar bir bezin üzerine ters çevrilerek konulur ve birkaç saat bekletilir.
Daha sonra çilek reçeli kavanozları ışık görmeyen serin bir yerde saklanır.
Afiyet olsun.