Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '06

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Çocuklar için grip aşısı yetmez

Çocuklar için grip aşısı yetmez
 

Malumunuz, girdiğimiz mevsim itibarıyla grip denilen belki de dünyanın en yaygın hastalığının, en çok kabadayılık yaptığı günlerin başlangıcını yaşamaktayız. Bu hastalık çok sıradan bir üst solunum yolları rahatsızlığı gibi başlayıp hiç de hoş olmayan hatta ve hatta can kayıplarının bile yaşandığı mecralara yelken açabiliyor, gereken tıbbi önlemler hem bireysel anlamda hem de toplumsal ölçekte alınmadığı takdirde.

Grip olmamak için alınabilecek önlemleri uzun uzadıya anlatmayacağım, zaten çok ama çok bilindik konular. C vitaminini bol içeren ve de sulu gıdaların çok tüketilmesi, hava şartlarına uygun giyim tarzlarının seçilmesi, toplu ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulması, gerekirse vitamin takviyelerinin alınması gibi.

Son yıllarda, tüm bu bilindik önlemlerin dışında bir de grip aşıları insanlığın hizmetine sunuldu. Eylül-ekim aylarında ve mümkünse girilen dönemde grip olmadan uygulanması gereken aşıların sayesinde daha az grip olmaya ya da gripal enfeksiyonlarımızı daha hafif, daha konforlu atlatmaya başladık. Hiçbir faydasının olmadığını hatta ve hatta daha kötü etkiler yaptığını bile düşünenlerimiz yok değil ancak ben bu grupta değilim.

Geçtiğimiz haftalarda, çeşitli vesilelerle, İzmir'in çocuk hastalıkları konusunda isim yapmış iki ünlü doktoru ile görüşmelerim oldu. Hekimlerimizden biri Dr.Behçet Uz Çocuk Hastanesinde doçent, diğeri de Ege Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Servisinde profesör titriyle görev yapmaktalar. Her ikisi de, farklı zaman ve mekanlarda yaptığım görüşmelerde aynı konulara parmak bastılar.

Bu sene çok ciddi anlamda bir grip salgını beklemekte tıp camiası. Hatta normal gripal vakaların yanında kuş gribi konusunda da artan ölçekte probleme hazırlıklı olunması gerektiğini düşünmekteler. Firmalarımızın, işletmelerimizin, kamu kurumlarında çalışan personelimizin hep birlikte aşılanmalarında fayda var. Çünkü grip, çok kolay bulaşabilen, insandan insana geçmesi inanılmaz kolay olan ve her sene şekil değiştirerek kendini yenileyen virüslerin sebep olduğu bir hastalık. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından da kısa süre önce yapılan açıklamada küresel bir grip ve kuş gribi salgınına dikkat çekildi.

Tabi ki çocuklarımız. Muhakkak hastalıklara karşı çok daha fazla korumasız, çok daha fazla duyarlılar. Özellikle kreş ve okul çağındaki çocuklarımızın mutlak suretle bugünlerde grip aşısı olması gerekiyor. Görüştüğüm çocuk hekimleri gripin yanında zatürre aşısını da ısrarla önermekteler.

Eskiler, "ne şeytanı gör ne de salavat getir" demişler. Bu güzü ve kışı sıhhi anlamda daha konforlu geçirmek istiyorsak aşı olmayı ihtimal etmememiz gerekiyor. Firmalar olarak, ev halkı olarak, daireler, kurumlar olarak bu konuyu ele almak zorunluluk haline geliyor.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..