Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Nisan '12

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Çocuklarda bipolar bozukluk nedir?

Çocuklarda bipolar bozukluk nedir?
 

Geçenlerde yabancı bir kanalda izlediğim bir belgesel-araştırma görüntüleri beni oldukça etkiledi. Konu “Bipolar çocuklar” idi. İzlediklerimi ve konu hakkında merak edip araştırdıklarımı paylaşmak istedim.

Bipolar nedir ondan başlayalım isterseniz. Manik depresyon veya manik atak olarakta bilinen bipolar bozukluk, kişinin, depresif eğilimlerin yoğun yaşandığı dönemlerle, taşkınlık, coşkunluk olarak tanımlanabilecek mani dönemleri yaşadığı bir rahatsızlıktır aslında.

Duygudurumun neşe yönünde yükselmesi sonucunda hasta önce kendini çok iyi hisseder ve neşeli, keyifli, mutlu veya coşkulu olur. Sonrasında hasta taşkınlık yapma, öfke ve saldırganlık sergiler. Hasta kendisine, çevresindeki insanlara ve eşyalara zarar verecek durumdadır. Çok çabuk sinirlenir, bağırıp çağırmaya ve vurup kırmaya başlar. Hastanın duygudurumu genellikle coşkulu olma ve saldırganlık arasında dalgalanır. Bipolar bozukluk herhangi bir kimseyi herhangi bir yaşta etkileyebilirse de, ergenlik döneminin sonu ya da erişkinlik döneminin başında başlamaktadır. Tedavi edilmediğinde ise, alkol ve madde kötüye kullanımı, bozulmuş ilişkiler, kötü iş veya okul performansı, finansal ve sosyal sorunlar ve artan intihar riski gibi yıkıcı sonuçlar doğurabilmektedir. Okuduğum makaleler böyle tanımlıyor bipolar bozukluğu. Malesef okudukça içim kararıyor, sizinde içinizi karartmayayım; sadece birlikte bilgilenelim istedim.

Peki neden oluşur bipolar bozukluk? Aslına bakarsanız tek bir nedeni yokmuş ancak genetik, biyokimyasal ve çevresel nedenlerden kaynaklanan bir hastalık olduğu kabul ediliyormuş.

Peki ya çocuklar ve gençler; çocuklar ve gençlerde oluşan bipolar bozukluğun belirtileri nelerdir? Genç bipolar hastalar yoğun duygudurum değişiklikleri yaşarlar. Çok mutlu ve hareketli durumdan duygularının nerdeyse çöküş yaşadığı depresif hale bürünürler. Çocuklarda bipolar bozukluğun belirtileri depresyon belirtilerinden farklılık gösterir. Depresyon belirtileri arasında uzun süreli mutsuzluk ve isteksizlik hali, suçluluk ve değersizlik hissi hakimken, bipolar bozuklukta çocuk tamamıyla neşeli ve tamamıyla durgun duygu durumunu peşisıra yaşar. Çok az uyurlar ancak kendilerini yorgun hissetmezler; Konsantrasyon bozukluğu yaşarlar; herzamanki hallerinden daha fazla riskli durum ve macera ararlar.

Tedavi yöntemleri ise ülkenen ülkeye farklılık göstermekte. Amerika’da ilaç tedavi yöntemleri esas alınırken Avrupa ve özellikle Almanya’da da psikoterapi yöntemi tercih ediliyor. Hangi yöntemin daha doğru olduğunu şimdilik kimse bilemiyor; Bunu zaman gösterecek anlaşılan...

http://www.annesesi.com

 
Toplam blog
: 50
: 3949
Kayıt tarihi
: 03.11.11
 
 

Matematikçi Yüksek Lisans ..