- Kategori
- Eğitim
Çocuklarımızla İletişim Kurabilmek

bu resimevimizindoktoru.com sitesinden alınmıştır.
Çocuklarımızla iletişim kurmak bazen zordur.Belli yaş dönemlerinde daha da şiddetlenen iletişim çatışmalarını en aza indirgemek için yapabileceğimiz bir şeyler var aslında.Günlük hayatın zorlukları,iş yaşamı,ekonomik sıkıntılar,çeşitli ruhsal çöküntüler vb. gibi durumlar çocuklarımıza tahammül gücümüzü azaltmakta.Ama unutmamalıyız hayatımızdaki en önemli sorumluluğumuz çocuklarımızdır.Onlara yaklaşımınızda yapacağınız ufak tefek değişikliklerin size de iyi geleceğine eminim .Çocuğunuzla ilişkinize katkıda bulunabimek için küçük adımlar atmaya hazır mısınız?
-Küçük çocuğunuza bir şey söylerken,diz çökerek onunla aynı hizaya gelmeye çalışın.Sizinle işbirliği yapmaya daha istekli olduğunu göreceksiniz.
-Çocuğunuzu dinlerken ,mutlaka yüzüne bakın ve onunla göz teması ieçrisinde olun.Kendisine önem verildiğini hissedecektir.
-Onu dinlerken başka şeylerle meşgul olmamaya özen gösterin,sözünü kesmeyin ,yargılamayın.
-''Hayır'' diyeceğinizi bilseniz de onu sonuna kadar dinleyin.
-Çocuğunuzun anlattıklarını dinlemiyorsanız,bir süre sonra onun da sizi dinlemediğini fark edersiniz..!
-Ona ,özellikle aileyi ilgilendiren ,yaşına uygun düşen konularda sık sık fikrini sorun.
-Mesela ''Korkuyorum'' dediğinde '' Ne var bunda korkacak ?'' demek yerine ''Demek korkuyorsun ''diyerek ona sarılın.Bu şekilde korkusunu anlatmasına fırsat vermiş ,korkusunu yenme şansını arttırmış olacaksınız.
-Çocuğunuza emir vermeyin .Onun yardımını ve işbirliğini isteyin.''Sofrayı topla '' yerine ''Sofrayı toplamama yardım eder misin ?'' gibi..
-Bir tartışma sırasında asla birkaç sorunu birlikte çözmeye çalışmayın .Sorunları teker teker ele alın.
-Olumsuz yönlerini yermek yerine ,olumlu yönlerini övün.
-Çocuğunuzu yaptığı bir şeyden hoşlandığınızda ,bunu nedeniyle belirtin.Böylece otomatik teşekkür yerine ,insanları daha da mutlu eden ''özel teşekkür''e geçebilirsiniz.
-Çocuklar sabah okula gitmek için erken kalkmakta zorlanır.Bunu hepimiz yaşadık.Bu durumda onu ,azarlayarak ve suçlayarak değil ,okşayarak uyandırın.Yetişkin olduğunda kulağında yumuşak bir ses ,ensesinde okşayan bir el hatrılasın.
-Çocuğunuzu yatrıdığınız zaman mutlaka sıcak bir kucaklama ve öpücükle ona iyi geceler dileyin.Öncesinde yaşadıklarınız ne olursa olsun tehdit,azarlama ve kızgınlıkla ondan uzaklaşmayın.
-Çocuğunuzla iddialaşmayın ,yumuşak bir sesle ''Ben böyle düşünüyorum '' diyerek susun.Dediğinizi kabul etme ihtimali böylelikle artar ,bu hemen olmasa bile bir süre sonra olacaktır.
-Çocuğunuza doğru bilgi verin.Nasıl olsa anlamaz diyerek geçiştirmeyin.Sorduğu soruları pas geçmeyin ,yaşına ,gelişim düzeyine uygun cevaplarla mutlaka onu yanıtlayın.
-Ona kavga etmeden ve bağırmadan haksızlıklara karşı çıkmanın mümkün olduğunu gösterin.Bu davrnışın gelişiminde sizi model alacağını unutmayın.
-Özellikle çocuğunuz duygusal bir gerilim yaşarken ona bir şeyer anlatmaya çalışmayın,sakinleşmesine fırsat verin .
-Duygularına karşı çıkmayın .Düşüncenin doğrusu yanlışı olsa bile DUYGUNUN doğrusu yanlışı olmaz.
Mutlu birey olmanın yolu anne-babayla kurulan sıcak ilişkilerden başlar...Hepimizin bunu başarabilmesi dileğiyle...