Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Mart '20

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Corona / Toplumsal tedbirler

Corona virisüne karşı hükümetimiz ve Sağlık Bakanlığımız zamanında tedbirler alarak başarılı olmuşlardır.Ancak bu tedbirlerin daha ciddi, daha detaylı ve daha etkin  ele alınması gerekmektedir.

Bu tedbirler neler olmalıdır :

1- Sağlık Bakanlığı dışında bir  " CORONA YÜKSEK SEÇİM KURULU  " oluşturulmalıdır. Seksen bir adet ilimiz ve sayıları oldukça fazla ilçelerimiz ve köylerimiz var.  Bu illerimiz ve diğer yerleşim birimlerimiz çok yakından izlenmelidir. Ülkemizin EN ücra bir köşesinde corona hastası bir vatandaşımızın varlığını -eğer hastaneye başvurmamışsa- nasıl tespit edebiliriz. Bunun tespit edilebilmesi için LOKAL eczanelerin ve sağlık merkezlerinin organize olmasının ve bilgi akışının  sağlanması gerekir. Bu aşamada, il ve ilçelerdeki " CORONA SAĞLIK KURULLARI "  devreye girecektir.

2- Restorantlar, Cafeler , Tiyatro ve Sinema salonlar , stadyumların ve benzeri mekanların dezenfekte edilmesinin belli bir organizasyonunun yapılması yanında, bu mekanlardaki servislerin yapılırken nasıl yapılacağının  kurallara bağlanması, çalışan garson, komilerin ve benzer görvdekilerin  çok yakından takibi ve sözünü ettiğim mekanlarda CORONA SORUMLUSU'nun bulundurulması gerekmektedir.

Ayrıca bu mekanlardan Restorant ve kafelerin, sokaklara ve kaldırımlara masalar ve sandalyeler koyarak yayılması, geçici olarak veya devamlı olarak yasaklanması, önem arz etmektedir.

Bütün bu işlemlerin denetlenmesi için Corona sağlık kurullarına bağlı olarak DENETİM ELEMANLARI çalıştırılması ve görevlendirilmesi en önde gelen zorunluluktur.

3- Başta AVM'ler olmak üzere küçük büyük  demeden tüm dükkanların ve İş Hanlarının periyodik olarak dezenfekte edilmesi.

4- Bütün taksi ve minibüslerin günde iki kere dezenfekte edildiğini gösteren ONAYLI DEZENFEKTE  BELGELERİNİN  şöför nezdinde bulundurulması.

5- TÜM MESKENLERİN, PLAZALARIN PERİYODİK OLARAK TEMİZLENİP DEZENFEKTE EDİLMESİNİ sağlayacak bir yönetmelik çıkartılması ve bu yönetmelikteki hususların denetlenmesi  için Mahalle Muhtarlarının görevlendirilmesi.

Netice olarak,ben Corona virisüne, ölümleri kabullenerek meydan okunmasından ve bunun sonucunda evlerin dışında  aktif hayata devam edilmesinden yana değilim. Ölümü kabullenip meydan okumayı rasyonel bulmamaktayım. Bir kişinin ölmesi yerine yukarıda saydığım tedbirlerin - çok zor da olsa - alınmasından  ve gerçekleştirimesinden yanayım. " İnsanlar ölsün ama hayat devam etsin " diyemem.

Not ; Ulaşım vasıtalarının ,eğitim ve dinsel binaların, dezenfektasyonundan bahsetmedim.Zira bu konularda tedbir alınıyor. Bir de semt pazarlarının temizliği var.Ancak sebze ve meyvalardan bu virisün intikal etmeyeceği, bir yetkili tarafından beyan edilmiştir.

Yılmaz Çetingöz

13 Mart 2020

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..