- Kategori
- Yöresel Yemekler
Çortutu pancarı

Çortutu Erzurum’da şalgam turşusuna verilen isimdir. Özellikle kış aylarında çortutu pancarı yemeyi çok yapılır. Çok da lezzetlidir. Rahmetli annem bu yemeyi çok güzel pişirirdi.
Yapılışı:Akşamdan1 Kg kemikli kuzu eti, üzerini geçecek kadar suyla düdüklü tencerede 40 dakika haşlanır.Sabah kullanılmak üzere muhafaza edilir. 1 adet kuru soğan piyazlık doğranır, 2 yemek kaşığı tereyağıyla,2 yemek kaşığı zeytin yağı karıştırılır ve soğanlar yağla kavrulur. Soğanlar pembeleşirken 2 yemek kaşığı domates salçası eklenir. Salça da kavrulduktan sonra suyu süzülen haşlanmış kuzu eti ilave edilir. Et sosla birlikte sotelendikten sonra haşlanan suyu üzerine eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak suyun kaynaması beklenir. Su kaynadıktan sonra 1 kilo çortutu yani şalgam turşusu ve 1 çay bardağı pilavlık bulgur ilave edilir. Bulgurun tencerenin dibine yapışmaması için karıştırılmamalıdır. Tüm malzemelerin üzerine 2 çay kaşığı kuru reyhan, 1 çay kaşığı pul biber ve 2 çay kaşığı tuz serpildikten sonra kısık ateşte pişmeye bırakılır. Suyunu çektikten sonra yemeğimiz servise hazırdır. Afiyet olsun.
NAHİDE ÇELEBİ