​ CPJ,Basın Özgürlüğü Kriz Seviyesinde... / Güncel / Milliyet Blog
Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Ekim '12

 
Kategori
Güncel
 

CPJ,Basın Özgürlüğü Kriz Seviyesinde...

CPJ,Basın Özgürlüğü Kriz Seviyesinde...
 

Görsel internetten


CPJ (Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi) raporu AB raporu ile örtüşüyor. Hükümetin ‘otosansür doğuran’ baskı uyguladığı iddia edilen raporda yargılamalar eleştiriliyor. Raporda Türkiye’de Basın Özgürlüğünün ‘kriz’ seviyesine ulaştığı belirtiliyor.

 

CNN TÜRK televizyonunda bir programa katılan CPJ Yönetici Direktörü Joel Sımon özetle, “Her iddianameyi ayrıntılı bir biçimde inceledik ve 61 vakada gazetecilerin suçlu olduğuna dair kanıt bulamadık. 15 davada da yeterli kanıt bulamadık. Gazetecilik faaliyetleri suçlamalara dayanak yapılmış, gazeteci haber kaynakları ile görüşür, kimin gazeteci olup olmadığına hükümet karar veremez, sarı basın kartı olmayanlar gazeteci değil diye değerlendirilemez; kaldı ki herkesin gazeteci olduğu bir döneme tanıklık ediyoruz” dedi.

 

CPJ raporu Türkiye’de 76 gazetecinin demir parmaklıklar ardında olduğu, bunlardan da en az 61’inin doğrudan gazetecilik faaliyetleri ile ilgili olarak hapis cezasına çarptırıldığı tespitinde bulunuyor.

 

 Gazetecilere yönelik   “Türklüğü aşağılamak” veya “yargıyı etkilemek” suçlarıyla kovuşturmaların devam ettiği belirtilen raporda, Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu başta olmak üzere ‘baskıcı yasalar ve aslen devleti korumaya yönelik bir ceza mahkemesi kanunu’ve hükümetin basına yönelik katı üslubundan söz edilerek ‘Türkiye’de basın özgürlüğünün kriz düzeyine ulaşmış olduğu’ ifade ediliyor.

 

“Başbakan Recep Tayyip Erdoğan hükümeti basına karşı yakın tarihinin dünya çapında en büyük saldırısını yürüyor.” denilen raporda, “Türkiye’de demir parmaklıklar ardında olan gazetecilerin sayısının İran, Eritre ve Çin gibi baskıcı ülkelerden daha fazla olduğu” belirtiliyor.

 

 CPJ, Ergenekon davası kapsamında bir yıldan uzun süre yargılanan gazeteci Nedim Şener ve Ahmet Şık’a yöneltilen suçlamaların sebebinin ‘mesleki faaliyetleri olduğu’ kanaatine varırken, ‘Ceza Kanunu’ndaki geniş ifadelerin suçlamalara zemin yarattığı’ tespitine yer veriliyor.

 

2011 Yılında yayınladığı raporda sadece tutuklu 8 gazeteciden söz eden Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi’nin ülkede hukuk ve basın özgürlüğü alanında yaşananları görmesi bakımından umut verici. CPJ raporu, AB İlerleme Raporu ile birlikte düşünüldüğünde MB sayfalarında yer alan eleştirilerimizin haklılık payı olduğu gerçeğini teyit ediyor.

 

 

 

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..