Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ekim '15

 
Kategori
Bayramlar
 

Cumhuriyet ve ilk kadın belediye başkanlarımız

Merhabalar...

Cumhuriyet Bayramımız hepimize kutlu ve mutlu olsun.

Cumhuriyet dünyanın en güzel yönetim şekli, halkın egemenliği kendi elinde tuttuğu devlet biçimidir. Günümüzde demokrasi ile aynı anlamda kullanılmaktadır. Atatürk bu kavramı ''Egemenlik kayıtsız şartsız ulusundur.''sözü ile açıklar. 29 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin cumhuriyeti ilan etmesi ile bugün ülkemizde Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. Atatürk'ün girişimiyle kadınlarımızın siyasal yaşama katılmaları birlikteliği ile belediye seçimlerinde seçme, köy kanunuyla muhtar seçme ve hakları tanınmıştır. Türk kadını o yıllarda Avrupa ülkelerinin çoğundaki kadınlardandaha ileri haklar elde etmişti. Kısa bir zaman sonra sosyal düzende erkeklerin çalıştığı her alanda başarılı oldu.

Kutladığımız Cumhuriyet Bayramı'nda kadınlarımızı düşündüm. İlk kadın millet vekilleri, muhtar, doktor, pilot, öğretmen, çeşitli mesleklerde görev almış, sayıca fazla ve başarılılar o yılların şartlarına göre ''ne mutlu'' dedim. İlk kadın belediye başkanlığı görevini, Artvin'in Yusufeli ilçesinden Ersisli Sadiye Hanım olduğunu öğrendim. İzmit'in ilk kadın belediye başkanı Leyla Atakan'dır. Yenilikçi ve uygar anlayış dünya görüşünde bu günkü Kocaeli Fuarının kuruluşunu sağlamıştı. İzmit'in sosyal, kültürel gelişiminde üst düzeyde kalıcı eserler bırakmıştır. Cumhuriyet'imizin yetiştirdiği kadınlarından Belediye Başkanlığı yapmış olan hanımefendinin İzmit'e kazandırdıklarından dolayı saygılarımla hatırlayacağım.

Ülkemizin ekonomik şartları daha iyi olabilir. Kız çocuklarımızın okutulması için daha iyi imkanların sağlanması gerekli. Yarınların Türkiye'sinde kadınlarımıza verilecek görevler toplumumuzun refah düzeyini artıracak, sağlıklı toplumu yine kadınlarımız yaratacak.       

''Yaşasın Cumhuriyet''                                      

''Yaşasın İnsanlarımız''.        

 
Toplam blog
: 24
: 122
Kayıt tarihi
: 25.08.15
 
 

1962 Yılında İzmit'te Doğdu.1981 İzmit Kız Meslek Lisesi ve Akşam Sanat Okulu Resim Bölümü'nden m..