Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Haziran '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Daha Beyaz Dişler için Bleaching Tedavisi

Daha Beyaz Dişler için Bleaching Tedavisi
 

Sağlıklı dişlere sahip olmak kadar daha güzel bir gülümsemeye ve daha beyaz dişlere sahip olma ihtiyacı, bleaching denilen, diş beyazlatma tedavileri ile karşılanmaktadır. Gittikçe büyüyen bu ihtiyaç; hemen hemen her yerde bulunabilen çok kısa sürelerde çok etkili olduğu iddiası ile ürünlerin ortaya çıkmasına ve diş hekimlerine başvuran hastaların akıllarındaki soru işaretlerinin de artmasına neden olmaktadır. Bleaching hakkında sıkça sorulan soruları, bu yazımda cevaplamaya çalışacağım.

Bleaching Nedir? Nasıl Etki Eder?

Bleaching ya da diş beyazlatma işlemi, tıbbi zorunluluk içermeyen ve kozmetik amacıyla yapılan bir dizi kimyasal işlem içeren tedavi metodudur.

Sağlıklı dişlerin ağız içinde görünen sert dokuları, mine ve hemen altında bulunan dentin olarak da bilinen iki tabakadan oluşmaktadır. Dişler gerçek renklerini dentin tabakasından alırken, mine tabakasının kalınlığı ve dolayısı ile ışık geçirgenliği dişlerin rengi üzerinde dolaylı bir etkide bulunmaktadır. Bleaching için kullanılan maddeler de, mine tabakasını aşarak dentin tabakası ile etkileşime girerler ve rengini değiştirirerek dişlerin daha beyaz bir renk almasını sağlarlar.

Kimlere Uygulanabilir?

Diş beyazlatma işlemi için hastanın büyüme ve gelişimini tamamlamış olması gereklidir. Hamileler ve gebelik şüphesi bulunan hastalar ile emziren anneler için üzerinde -bu hasta gruplarında beyazlatma ajanlarının etkileri bilinmediğinden- uygulanmaması gereken bir tedavidir. Yine işlem sırasında kullanılan maddelerden her hangi birine alerjisi olan bireylerde uygulanmaması gerekir. Diş ve diş etlerinde problem olan hastaların, beyazlatma işlemi öncesi diğer tedavilerinin yapılmış olması önemlidir.

Gerçekten Etkili Bir Tedavi Midir?

 Diş beyazlatma, konunun uzmanı diş hekimleri tarafından ve doğru hasta için uygulandıklarında etkili tedavilerdir.Bunların dışındaki uygulamalar, başarısızlık ve genel sağlığı etkileyebilecek bir takım istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Yine de beyazlatma tedavisinin etkili olamadığı durumlar vardır. Örnek vermek gerekirse; beyazlatma ajanları protez dişler ve diş dolguları üzerinde etki gösteremezler. Bazı ilaç ve benzeri kimyasal madde kaynaklı renklenmelerde etkileri sınırlıdır. Aşınma gibi fiziksel hasarlardan kaynaklı renk değişimlerinde de benzer problemler söz konusu olabilir. Dişleriniz üzerinde ne kadar etkili olabileceği konusunda diş hekiminiz daha detaylı öngörülerde bulunabilir.

Tedavi Nasıl Yapılır?

Tedavi; office bleaching olarak adlandırılan ve klinik şartlarında gerçekleştirilen, home bleaching denilen ve evde hastaya özel yapılmış bir aparat ve diş hekiminin vereceği jel ile hastanın uygulayabileceği, walking bleaching olarak bilinen ve kanal tedavisi görmüş dişlerin beyazlatılmasında kullanılan teknikler ile yapılır. Hangi tekniğin ne şekil ve süreyle uygulanacağı ise hastaya özel karar verilmesi gereken bir durumdur. Size en uygun metod için, tedavinizi üstlenmesini istediğiniz diş hekiminiz ile görüşmeniz doğru olacaktır.

Tedavi Sonrası Nelere Dikkat Etmeli?

Tedavinin en bilinen yan etkisi, geçici hassasiyettir. Tedavinin hemen bitiminde ya da tedaviden bir süre sonra ortaya çıkabilen bu hassasiyet, basit bir kaç müdehale ile geçirebilir. Diş beyazlatma tedavisine karar vermiş bir hastanın tütün ve tütün ürünleri ile de arasına bir çizgi çekmiş olması, tedavinin uzun ömürlü olması için gereklidir. Yine tedaviyi takip eden günlerde boyar madde içeren gıda ve içeceklerden uzak durulması önemlidir.

Yazının başında da belirttiğim gibi, bleaching ya da diş beyazlatma tıbbi zorunluluktan değil kozmetik amaçlı tedavilerdir. Yine de hastaların psikolojileri ve kendine olan güvenleri üzerinde olumlu etkileri vardır. Böyle bir tedaviyi düşünüyorsanız ya da sormak istediğiniz farklı sorularınız varsa; en doğru başvuru yeri yine diş hekiminiz olacaktır.

 Mutlu ve sağlıklı gülüşler dilerim...

 

 
Toplam blog
: 4
: 5738
Kayıt tarihi
: 17.12.11
 
 

1981 Samsun doğumluyum. Kendime ait klinikte diş hekimi olarak mesleğimi yapmaktayım. ..