Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '12

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Sinsi tehlike: Diş eti hastalıkları

Sinsi tehlike: Diş eti hastalıkları
 

Ağız ve diş sağlığının belirleyici faktörü olarak sadece ağrıyı dikkate almak gibi yaygın bir hata içinde olduğumuzdan pek tanımadığımız, sinsi ve genelde yavaş bir gelişim gösteren diş eti hastalıkları, toplumumuzda en sık görülen hastalıklardan biridir. Diş eti kanamalarından, diş kayıpları ve çene kemiğinde erimelere kadar geniş bir yelpazede problemlere neden olabilen diş eti hastalıkları, bir çok nedenden ötürü gelişebildiklerinden özellikle dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır.

Diş Etlerim Sağlıklı mı? Nasıl Anlarım?

 Sağlıklı diş eti genel özellikleri olarak mercan pembesi renginde, sıkı kıvamlı, fırçalar ya da yemek yerken kanamayan bir yapıdadır. Diş etleri hastalanmaya başladıklarında ilk belirti diş eti kanamalarıdır. Ardından mercan pembesi renk, yerini yavaş yavaş kırmızı bir renge bırakırken diş etlerinde de şişlikler görülmeye başlar. Kadınlarda menstüral dönemde ve gebelikte de benzer kızarıklık ve nadiren kanamalar görülse de, bunlar geçicidir. Diş eti hastalıklarında ise şikayetlerde yavaş ama ilerleyici bir tablo görülür.

 

Protez Hastaları Daha Fazla Risk Taşır

 Düzgün planlanmış ve uygulanmış diş protezleri, kaybedilmiş ağız ve diş sağlığının yeniden kazanılmasında büyük bir role sahiptirler. Kazanılan sağlığın korunması için de, hastanın azami özeni göstermesi ve kullandığı protez tipine göre diş hekiminin öğreteceği bakım yöntemlerini dikkatle uygulaması önemlidir. Periyodik kontroller de protez kullanan hastalar için daha kritik öneme sahiptirler. Kullanım sürelerini doldurmuş, diş ve diş etleri ile uyumlarını kaybetmiş, koku problemine sebep olan protezlerin değiştirilmesi, uzun dönemde telafisi mümkün olmayabilen sorunların önüne geçmekte yardımcı olacaktır.

Erken Dönemde Tedavi Daha Kolaydır

 Diş eti hastalıklarının genelde yavaş bir gelişim göstermesi, fark edilmeleri ve tedavileri açısından kolaylık sağlar. Profesyonel diş taşı temizliği, ağız hijyen eğitimleri ve düzenli kontrollerle erken dönemde tedavileri kolaydır. Orta vadede profesyonel temizliğe ek olarak başka müdehaleler de gerekebilir. İlerlemiş diş eti hastalıkları, diş etlerinin yanı sıra kemik dokusunu da etkiler ve istenmeyen diş kayıplarına neden olabilirler. Yaratacağı bazı hasarların geri dönüşü olmayabilir ve mevcut durumu korumak adına cerrahiyi de içeren bir dizi tedaviye gerek duyulabilir. Yoğun diş eti ve kemik kayıpları, estetik problemlerden yapılması gereken diğer tedavileri de riske atabilecek sorunlara kadar pek çok probleme sebep olabilirler. Diş etlerinizin sağlığından şüphe ettiğiniz durumlarda vakit kaybetmeden diş hekiminize başvurmanız, üzücü sonuçlarla karşılaşmanızı engelleyecektir.

 Sağlıklı diş ve diş etleriyle, sağlıklı bir ömür dilerim.

 

 
Toplam blog
: 4
: 5738
Kayıt tarihi
: 17.12.11
 
 

1981 Samsun doğumluyum. Kendime ait klinikte diş hekimi olarak mesleğimi yapmaktayım. ..