Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mart '09

 
Kategori
Dünya
 

Darfur'un gerçekleri ve utandıran duyarsızlığımız

Darfur'un gerçekleri ve utandıran duyarsızlığımız
 

Sudan gerçekleri, 2003'ten beri:

* 400, 000'in üzerinde Darfur'lu sivil öldü, yaklaşık 150, 000'i saldırılar, 250, 000'i açlık ve hastalık sonucu

* 2.8 milyon insan yer değiştirmek zorunda kaldı.

* 250, 000 insan yine akılalmaz bir şiddetle karşılaşacakları Çad sınırına sürüldü.

*Darfur'un çeşitli etnik gruplardan meydana gelen köylerinin yüzde 90'ı yok edildi.

* 3.6 milyon insan uluslararası insani yardıma muhtaç hale geldi.

* Cencavid militanları ve destekçisi hükümet güçleri ölümlerin yüzde 90'ında pay sahibi olarak kabul ediliyor.


Günümüzde Sudan'ın Darfur bölgesinde tarihin en acımasız katliamlarından biri yaşanıyor. Çocuğun, kadının, insanın canının zerre kadar hükmü yok, soykırım kelimesi bile yaşananların bir kısmı karşısında anlam kaybına uğruyor. Öldürülenlerin, katledilenlerin büyük kısmı Müslüman, Gazze'den tek farkı Arap olmamaları.

Ve gazeteleri açtığımda, bazı televizyon kanallarını izlediğimde, internette aramalar yaptığımda Türk ve Müslüman olan gazetelerin, kurumların, kişilerin bu katliama verdikleri destek tüylerimi ürpertiyor. Neymiş, yine Batı kışkırtıyormuş, oyunlar varmış, oyuna gelmemeliymiş, Müslümanlara da hep böyle yapılıyormuş, adamlar biraz hatalı olabilirmiş ama seçilmişmiş, Afrika ülkeleri de adamların yanındaymış ( tabii diktatörleri, katliamlara üzülüp tiksinmedikleri için değil, aynı katliamları gerektiğinde yapma hakkını ellerinde tutabilmek için) vs...


Vakanın sebepleri ne olursa olsun, ki klasik muhalifleri soykırımla yok etme tarzı açıkça görünüyor, eğer ortaya çıkan duruma, ölen 400.000'in üzerinde insana biraz olsun üzülmek bu insanların ellerinden geliyorsa, hadi onlar çok önemser "Müslüman" diye dahi üzülmek ellerinden gelmiyorsa, çocuğun inanmayacağı bahaneler üretip sırf ideolojik gerekçelerle bu kadar kör olabiliyorsa, bu ülkede artık hiçbir duyarlılığa, hiçbir gözyaşına, hiçbir sevgi seline inanmamamız, dayanmamamız gerektiğini üzülerek kabullenmemiz gerekir, gerekecektir.

Yine de katliamlardan sonra geride kalan, zor şartlar altında bir deri bir kemik yaşam mücadelesi veren Sudanlılar bilsin çok isterim. Bütün dünya kendileri için öyle ya da böyle seferber olmuş, en azından meselelerini dert edinmişken büsbütün umursamaz görünen Türkiye'de de onlar için üzülenler, Müslüman, Hıristiyan, Budist, Şamanist, soydaş, yabancı, en az tarihin herhangi bir dilimindeki diğer katliam mağduru insan kardeşleri kadar üzülenler var. Sesleri çıkmasa da, çıkamayacak olsa da var.

 
Toplam blog
: 108
: 2011
Kayıt tarihi
: 22.06.07
 
 

İsmim Burak Çapraz. Buraya başladığımda 21'dim, öğrenciydim. Bir okul bitti ama hala öğrenciyim. İl..