27 Ağustos '10
- Kategori
- Siyaset
Dayatmaya hayır
Ben dayatmanın her türlüsüne karşıyım. Bu referandumda açık ve seçik bir dayatma söz konusudur. Ben ve benim gibi düşünenlerin bu dayatmaya karşı olması diğer dayatmaları haklı bulduğum/bulduğumuz anlamına gelmez, gelmemelidir. Dayatma=baskı=faşizm. Bunu ordu yapmış, yargı yapmış, hükümet yapmış hiç farketmez, baskı ve dayatmanın her çeşidine, nereden gelirse gelsin karşı olmalı insan. Anayasa oylaması bir dayatmanın sonucudur ve sırf bu yüzden bile 'Hayır' denmeyi hak etmektedir. Kuvvetler ayrılığına inanan bir insanım. Bu düzenlemelerin, kuvvetler ayrımını ortadan kaldıracağını, hükümeti denetlenemez tek hakim güç kılacağını düşünüyorum. Düşüncelerimin temel çıkış noktası budur. Bu sadece Ak Parti ile ilgili bir olay da değildir. Yarın Ak Parti gider başka parti gelir ama bu düzenlemeler kabul edilirse hiç kimsenin hazır bulduğu bu gücün cazibesine kapılmayacağını zannetmiyorum. Bu güç kullanılacak, kullanıldıkça etkisi artacak, etkisi arttıkça kapsamı genişleyecek ve paradoksal biçimde denetlenemez güç mutlak güce dönüşecektir diye düşünüyorum. Bazıları bu düzenlemelerin bazı kurumların saltanatını yıkacağını iddia etmektedirler. Bugün 'benim ...bakanım, benim ... müsteşarım, valim, vs.' (ki asıl saltanat emaresi bunlardır) diyen bu başbakan gitse başka partinin lideri gelse durum devam edecek hatta söylem, 'benim savcım, hakimim' şeklinde genişleyecek ve bir gün herkese lazım olacağına inandığım bağımsız yargı, iktidarın emir erlerinden birine dönüşecektir.
Ben maddelerin hepsini tek tek okudum, maddeler üzerine yazılan pek çok yazıyı da okudum. Eğer düzenlemeler kabul edilirse umarım varmış olduğum kanılar yersiz çıkar, ama yersiz çıkmama ihtimalini ve yersiz çıkmazsa neler olabileceğini de 'Evet' diyecek vatandaşlarımızın biraz da olsa düşünmesini nacizane tavsiye ederim. Benim gibi düşünenlere getirilen en büyük eleştiri, Ak Parti Değil de CHP, MHP, DP ...vb. bir parti bu düzenlemeleri getirseydi karşı olunmayacağı şeklindedir. Şimdi aynı eleştiriyi bir soru olarak ben sormak isterim 'Evet' diyeceklere, bu düzenlemeleri Ak Parti değil de diğer partilerden biri yapsaydı yine de destekler miydiniz? Ben tüm açık yüreklililğimle söylüyorum ki bu düzenlemeleri kim getirirse getirsin tavrım değişmezdi.
Son olarak bu düzenlemenin böyle ben yaptım oldu şeklinde bir dayatma ile ortaya konulmasının toplumu nasıl böldüğünü de görmek gerekir. Burada muhalefeti suçlamak yersizdir çünkü inisiyatif iktidardadır, uzlaşma için adım atması gereken de iktidardır. Keşke üzerinde daha çok konuşulsa kaygı duyan toplum kesimlerinin kaygıları empati yoluyla anlamaya çalışılsa ve kaygılar giderilmeye çalışılsaydı. Acaba bu yapıldı mı? Ben yapılmadığı kanaatindeyim. Halbuki daha uygun şartlar sağlansaydı belki üzerinde münakaşa edilecek bir konu olmaz ve toplumun üzerinde ittifak edebileceği konuların toplumsal mutakabatla düzenlenmesi sağlanırdı. Keşke bizim gibi bazı sıradan vatandaşların sahip olduğuu sorumluluk duygusuna siyasi erk sahipleri de sahip olsaydı, o zaman bizim de bu konuyu bu şekilde yazmamıza münakaşalara girmemize gerek kalmaz ve toplumda bir ayrışmanın eşiğine gelmezdi.