Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '14

 
Kategori
Kitap
 

Delal Dara Kılınç : Denemeler, "Gölgeler Sesler Hevesler"

Delal Dara Kılınç : Denemeler, "Gölgeler Sesler Hevesler"
 

 
Dara’nın Denmelerini de okudum . Okudum da ne oldum. Tek kelimeyle değiştim. 
 
Peki, Deneme, nedir?
 
“Bir yazarın kendi isteğine göre seçtiği herhangi bir konuda kesin yargılara varmadan, kişisel düşüncelerini kendi kendisiyle konuşuyormuş havası taşıyan bir üslupla kaleme aldığı yazılara “deneme” denir”. Bu türde ilk yazıları 16. yüzyılda Fransız yazar Michel de Montaigne yazdı ve Essais (Denemeler) adıyla yayımladı. Ünlü İngiliz denemecileri arasında Sir Francis Bacon, Joseph Addison ile İrlandalı en ünlü deneme yazarları Ralph Waldo Emerson ile Henry David Thoreau’ sayılabilir. (Vikipedi)
 
Türkçe’de tanınmış bir çok “Deneme” yazarı vardır da, benim en çok okuduğum, tuttuğum Deneme yazarları: Nurullah Ataç, Asım Bezirci, Orhan Burian, Sabahattin Eyuboğlu, Vedat Günyol, Memet Fuat, Suut Kemal Yetkin’i sayabilirim.
 
Evet, iyi bir  “Deneneme” insanı değiştirir. Hani  Orhan Pamuk demiş ya , “Bir gün bir kitap okudum, hayatım değişti..” Belki de iyi bir Deneme kitabı insanın hayatını değiştirebilir; yön verebilir ve güzelleştirebilir.
 
Dara’nın  “Gölgeler Sesler Hevesler” adlı Deneme kitabı da öyle bir kitap. Aslında Deneme okuyorsunuz ama dili öylesine farklı ve güzel ki, Deneme mi okuyorsunuz, şiir mi; pek fark edemiyorsunuz. Dara’nın şiir gibi bir anlatım dili var.
 
Bana göre  “Deneme” bir insanın kendi hayatından veya genel olarak hayattan, çevreden çıkardığı dersleri, güzellikleri, etkilenmeleri  kendi okurlarına aksettirmesidir. Ama bunu yansıtırken öyle bir dil, öyle bir anlatım biçimi kullanacaksınız ki, karşıdaki bundan sonsuz etkilensin.
 
Dara’nın denemeleri genellikle kısa kısa ve genellikle “Aşk” üzerine yazıyor. Zaten bunu kendisini baştan söylüyor. Ama iş aşk’la bitmiyor ondan sonra hayatın anlamına, insanın yaşamına öylesine bakışlar yöneltiyor ki, siz de her şeyi yeni baştan gözden geçirmeye başlıyorsunuz.
 
Kitapta 63 tane Deneme var. Her birisi birer altın değerinde. İnsana ders veren; kısaslar söyleyen ve hikmetler fısıldayan yazılar.
 
Bir kere “Aşk” ı yeniden değerlendiriyorsunuz ve hatta hayatta kaç türlü aşk olduğu üzerinde düşünmeye başlıyorsunuz. 
 
Dara genç bir insan, belli ki, burada yazılanların çoğu kendi başından da geçmiş; onları yazıyor; ama öylesine yazıyor ki, çok önemli şeylere şahadet etmiş gibi oluyor ve sizi de peşinden sürükleyip gidiyor.
 
Burada, her bir Deneme’yi ele alıp tek tek erdemlerini saymak istemiyorum. Bunu ancak siz okuyup çıkarabilirsiniz. Çünkü bu Denemeler baştan sona okunmadan bu işin zevkine varamazsınız. Değişmek, yeni şeyler öğrenmek, yeni duygular tatmak istiyorsanız; okuyun Dara’nın “Gölgeler Sesler Hevesler” adlı kitabını. Yoksa ne söylenirse söylensin; uzaktan gazel olarak kalacaktır.
 
Ama kitaptan aldığım, defterime kaydettiğim bazı güzel sözleri burada anacağım:
 
Dara, “Gözsüz görüyorum rüyada, nasıl?” adlı Deneme’sinde, Necip Fazıl Kısakürek’in bu sözünden hareket ediyor. Rüyalar üzerine ilginç açıklamalar getiriyor. “Lucid Dreaming” kişinin rüya gördüğü anda rüya gördüğünün farkında olması ve bir nebze de olsa rüyasını kontrol edebilmesi durumuna verilen ad..” . Ve oradan uzanıp, Tom Cruise’un “Vanilla Sky” adlı filmine gidiyor ve rüyalarla insanların haşır neşir olması olayını anlatıyor… Ve yazıyı ..
 
“Bazen öyle bir an gelir ki hayatınızda çok küçük şeylere bile şükredersiniz, çok küçük şeylerle yetinirsiniz… Bunu öğretir hayat size…Hayat size azla mutlu olmayı, karşılıksız sevmeyi, gözsüz görmeyi, “o” yokken “o” hep yanınızdaymış gibi yaşamayı öğretir… Öğrenirsiniz, çok pis öğrenirsiniz hem de…”
 
Hadi buyurun. Bu bir hayat felsefesi değil midir? Ve böyle nice ince noktalar var değinilen. Siz de Dara’nın dünyasına girin ve onu tadın. 
 
Delal Dara Kılıç’ın dili temiz, anlaşılır. Ve bu kitaptan kazanacağınız çok şey olur. Alıp okuyun. Kütüphanenize koyun. Zaman zaman da yine okumak istersiniz. Çünkü bazı kitaplar öyledir. Vazgeçemezsiniz.
..........................
Delal Dara Kılınç . "Gölgeler Sesler Hevesler". (Denemeler). Meşe Kitaplığı. İzmir. 2013
 
 
 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..