- Kategori
- Eğitim
Ders çalışmaya dair küçük öneriler

Başarmak istiyorum
Ders Çalışma ile ilgili bir yazı yazmaya karar verdim. Daha çok uygulamaya ve pratik önerilere dayalı bir yazı. Dilerim ki, Milliyet blogları ziyaret eden öğrencilere yararlı olur. Ders çalışma öğrencilerin hayatında nerede ise her gün süreklilik taşıyan bir kavram. Çevreden, aileden, arkadaşlardan okuldan ve öğretmenlerden işittiğiniz.
Düzenli Ders Çalışma, Planlı Ders Çalışma, Verimli Ders Çalışma.. Sonuçta çalışma.
Bütün ders çalışma pogramlarının özü, günlük tekrara dayanır. Her ders günlük olarak okuldan geldikten sonra tekrar edilmelidir. Bu tekrarların devamında ise test çözme, soru çözme ile desteklenmelidir. Kendi başınıza çalışmakta zorlandıgınız dersler için konu anlatımlı, çözümlü kaynak kitaplar oldukça yararlıdır..
İkinci bir husus; ders öncelikle derste öğenilir. İyi bir şekilde not tutulmalı. Sözel, Sayısal ders ayrımı yapılmadan. Anlaşılmayan konular ya da aklınıza takılan sorular mutlaka derste öğretmene sorulmalı. Test çözme pekiştirmeyi ve tekrarı sağlar. Test sonunda çözülemeyen soruların konuları mutlaka not edilmeli, o konular tekrar çalışılmalıdır. Konular, eğer evde kendi başınıza çalışıyorsanız konu anlatımlı kitaplardan çalışılabilir.
Ders çalışma ve ardından gelen başarı, bir alışkanlık olduğu kadar sabır da ister.İstenen başarı yakalanamadı ise asla vazgeçilmemeli. Gün geçtikçe, siz çalışmaya devam ettikçe daha iyi sonuçlar aldığınızı göreceksiniz. Kısa bir des çalışma örneği, genel olarak.
Ben bu anlattığım çalışma sitiline blog yönetimi diyorum, öğrencilerle görüşmelerim, yazışmalarım sonucu ortaya attığım br fikir. Daha çok bir dersi günde ne kadar çalıştığınız sorgusuna dayanıyor. Önce A Dersine 40 DK çalışıyorsunuz. Sonra 10 DK ara. Ardından B dersine 40 DK çalışıyorsunuz. A ve B dersine çalışma ve aradaki 10 DK'lık dinlenmenin toplamı 90 DK eder. Bu bir blog oluyor ve iki farklı dersin 40'ar DK çalışılmasından oluşuyor. Buna ikili blog diyorum.
Ve üçlü Blog.
A dersine 40 DK çalışıyorsunuz. Ardından 10 DK ara veriyorsunuz.
Sonra B dersine 40 DK çalışıyorsunuz ve ardından 10 DK ara veriyorsunuz.
Ardından C dersine 40 DKçalışıyorsunuz. Toplam 3 ders ve iki dinlenme arası 2 ara 140 DK yapıyor.
Bu zamanlamaya üçlü blog diyorum. Üç dersin 40'ar DK çalışılmasından oluşuyor.
Şimdi bir öğrenci bir günde kaç blog çalışabilir? Bir dersi tek olarak da çalışabilir. Ancak benim anlalttığım durumda hangi saatlerde ders çalışacağını kendisi belirliyor. Sadece iki blog arasında mola 10 dk dan daha fazla mıola verebilir. Mola süresi de kendisine kalmış. Eğer önce ikili bir blog sonra üçlü bir blog çalışırsanız bu 5 ders eder. Eğer üç tane ikili blog çalışırsanız bu 6 ders eder.
Ya da bir tane ikili blog bir tane üçlü blog ardından bir tane birli blog çalışılabilir. Bütün bu seçenekleri
geliştirmek, değiştirmek öğrencinin kendi elinde. Mesela bloglar arasına yeri geldiğinde bir yemek vakti koyabilirsin ya da televizyon seyredebilirsiniz. Kısa bir yürüyüş yapabilirsiniz. Biraz dinlenebilirsiniz. Kitap ya da gazete okuyabilirsiniz.
Öğrenci o günkü okul ders programına ve gündelik hayatına göre o günkü programını kendisi düzenleyebilir.
Blogların saatlerini bir programa yerleştirebilir.
Bir dersi günün hangi saatinde çalıştığın değil, bir günde ne kadar çalıştığın onemli.
Güngör ŞEKEROĞLU
Psikolojik Danışman
Rehberlik Saati