Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '15

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Erkek çocuklarda, kız çocuklara göre üç kat fazla görünen dikkat eksikliğinin tedavisinde en etkili yöntem;
Eğitim ve oyun terapileri ile birlikte aile terapisidir.
Dikkat dağınıklığının çok yüksek olduğu durumlarda ancak ilaç tedavisi faydalı olabilir.

DİKKAT DAĞINIKIĞI YAŞAYAN ÇOCUKLARA YÖNELİK
DİKKAT ARTIRICI OYUN VE ÇALIŞMALAR

Dikkat dağınıklığı olan bir çocuğun dikkat süresi diğer çocuklara göre daha kısadır, o nedenle dikkat dağınıklığı, dikkat sorunu yaşayan çocukların ders çalışma programlarının kısa süreli planlanması daha sağlıklı olacaktır.
Örneğin 20 dakika ders ve arkasından 5–10 dakikalık mola şeklinde bir uygulama, çocuğa bir saat ders çalışmaya zorlamaktan daha faydalı olacaktır. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, çocukların değişik bahanelerle molaları uzatmasına ve molalarda televizyon seyredeyim gibi kaçamaklarına izin verilmemelidir.

Yeterince dikkat ve hafıza sorunu olan bu çocukların unutmalarını azaltmak amacıyla verilen görevler açık, net ve kısa olarak anlatılmalı ve ayrıca ‘aferin, iyi gidiyorsun, yaptın mı, başladın mı?’ gibi geri bildirimler çocukların unutmasını azaltacak yaklaşımlardır.
Özellikle okul öncesi ve ilkokulun ilk yıllarında büyük resimli kitaplar çabuk sıkılan ve dikkati çabuk dağılan çocuğun dikkatini toplamasına yardımcı olur ve çabuk sıkılmasını önler. Resimsiz ve uzun kitaplar çocuğa sıkıcı gelecek ve gözünde yapamayacak gibi büyütmesine neden olacaktır.

Hafıza ve dikkat artırıcı çalışma ve oyunlar:

—Şişirilmiş balonu avucun içinde düşürmeden evin içinde dolaşma, yılan şeklinde uzatılmış ipin üzerinden yürümeye çalışma. Bu oyun çocuğun konsantrasyonunu artırmaya yönelik bir oyundur.
Benzer bir çalışma yine tepsi içine konulan bir bardak suyu dökmeden getirebilme gibi etkinlikler.
—Boyama, boncuk dizme gibi dikkat gerektiren el becerileri
—Saklanan eşyayı bulma oyunu: Evin bir odası seçilir ve çocuğa etrafındaki eşyalara dikkatlice bakması söylenir. Çocuk odadan çıkınca eşyalardan biri saklanır. Çocuk odaya döndüğünde saklanan eşyayı bulmaya çalışır.
—Harita üzerinde bir şehri veya ülkeyi bulma oyunu.
—Hatırlama oyunu: Çocuğa bir dakika süresince bir resim gösterilir ve bir dakika sonra resim kapatılır. Daha sonra resimle ilgili sorular sorulur. Çocuğun kıyafeti ne renkti, Saçı ne renkti, kaç çocuk vardı? Gibi
Ya da bizim zekâ testlerinde kullandığımız gibi eksik bir tarafı bulunan resimler gösterilir ve bir süre baktıktan sonra resim kapatılır ve çocuktan resimdeki eksik olan kısmın neresi olduğu bulması istenir.
—Farklı olan resmi bulma: Çocuktan, kendisine gösterilen resimlerden diğerlerine göre farklı olanı bulması ve ne açıdan farklı olduğunu açıklaması istenir.
Örneğin: üç cansız eşyanın yanına bir hayvan resmi konabilir, ya da üç geometrik şeklin yanına bir çiçek, ya da üç balık resminin yanında bir kuş resmi koyarak farklı olanı bulması istenir.
—Şekilleri hatırlama: Anne-baba bir kâğıt üzerine bir takım geometrik şekiller çizerek çocuğa bir dakika süreyle bakması istenir. Daha sonra resim kapatılır ve çocuktan hatırladıklarını çizmesi istenir.
Veya aynı yöntemle birbirinden farklı yıldız, böcek, kuş, elma… Gibi isimler yazılır veya söylenir, daha sonra bunlardan hatırladıklarını söylemesi veya yazması istenir.
—Benzer iki resim arasındaki farkları bulma: Birbirine benzeyen ama aralarında küçük farklılıklar bulunan iki resim çocuğa gösterilir. Bunların arasındaki farklılıkları çocuğun bulması istenir.
—Anlatılan bir öykü veya masalla ilgili sorular sorma: Çocuğa bir hikâye anlatılır ve bu hikâyenin belli kısımları ile ilgili sorular sorulur, bu çalışma ile çocuğun anlatılanlara konsantre olması sağlanır.
—Okuduğunu anlatma: Çocuğa kısa bir okuma parçası verilir ve okuması istenir, daha sonra okuduklarını anlatması istenir. Bu da çocuğun okuduğuna konsantre olmasını ve dikkat etmesini sağlayan bir çalışmadır.
—Son harften kelime bulma: Oyunculardan biri bir kelime söyleyerek oyunu başlatır. Ondan sonra gelen oyuncu, söylenen kelimenin son harfini kullanarak yeni bir kelime söyler. Bu şekilde oyun devam eder.
 

 
Toplam blog
: 13
: 2304
Kayıt tarihi
: 20.04.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi ..