Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '20

 
Kategori
Tarih
 

Diri Gömülen Padişah

622 yıl ayakta kalan resmi adıyla Devlet-i Ali,  Avrupa ülkelerinin deyimiyle Ottoman Empire bu süre zarfında ilginç olaylara sahne olmuştur. Bunlardan biri de 56 yıl kafeste padişah olmayı bekleyen Üçüncü Osman kardeşi Birinci Mahmud’un attan düşmesi üzerine aceleyle cenaze merasimi yaptırıp gömdürmesidir.
 
1.Mahmud, Osmanlı Devleti'ne son parlak dönemini yaşatan çok başarılı bir padişahtır
 
Lale devri'ni sona erdiren Patrona Halil isyanı sonrası amcası Üçüncü Ahmed tahttan indirilmiş ve 34 yaşındaki Birinci Mahmud tahta çıkarılmıştır.
 
Saltanatının ilk zamanlarında Patrona Halil ve adamlarına boyun eğmiş gibi görünse de saraydaki hâkimiyetini kurunca Patrona Halil ve adamların görüşme yapmak bahanesiyle saraya çağırmış ve orada hepsinin kellesini uçurmuştur.
 
Daha sonra İran ile savaşmış, Tebriz gibi önemli noktaları geri almıştır.
 
Yaptığı hizmetler saymakla bitmeyecek olan bu padişah, saltanatının son iki senesinde çeşitli damar hastalıkları yüzünden neredeyse yataktan kalkamaz hâle gelmiştir. Padişahın bu hâlde olduğunu bilen kardeşi ve halefi Üçüncü Osman ise artık tahta kendisinin çıkması gerektiğini dillendirmeye başlamıştır. Dile kolay, 56 sene şimşirlikte kalarak en uzun süre kafes hayatı yaşayan şehzade ünvanını almıştır kendisi.
 
Lâkin gerek Birinci Mahmud’'un kudretli bir padişah oluşu gerekse etrafındakilerin ona olan sadakati sebebiyle şehzade Osman'ın bu isteği kabul görmemiştir. Ancak tüm bu olup bitenleri işiten Birinci Mahmud, 13 aralık 1754 tarihindeki cuma selamlığına katılıp halka görüneceğini bildirmiş ve sahiden de Ayasofya'daki cuma namazının ardından atının üzerinde halkı selamlamıştır. Nitekim geri dönüşte Topkapı sarayı'nın demirkapı girişine kadar gelen padişah, burada atından düşmüştür. Burada hekimlerce ayaküstü müdahale edilen padişahın öldüğüne hükmedilmiş ve derhal şehzade Osman'a haber verilmiştir.
 
Yarım saat içinde biat merasimi yapılan ve tahta çıkan Üçüncü Osman, abisinin cenazesinin hemen o gün, ikindi namazının ardından defnedilmesini emretmiştir.
 
1.Mahmud'un vasiyeti, temelleri kendi döneminde atılan Nuruosmaniye camii'nin yanında hazırlattığı türbeye gömülmek iken yeni padişah bunu yapmamış ve Birinci Mahmud, Valide Turhan Sultan türbesi'ne gömülmüştür.
 
Bir rivayete göre ;
Cenaze namazının ardından saray ahâlîsi saraya geri dönmüş ve âdet olduğu üzere türbedar yalnız bırakılmıştır. Bu adete göre padişahlar vefat ettiklerinde ertesi günün sabah namazına kadar başlarında kuran-ı kerim okunur idi. İşte bu türbedar da yatsı vaktinde padişahın mezarı başında kuran okur iken mezardan gelen homurtuları duymuş ve derhal saraya koşmuştur.
 
Kapıdaki görevlilere yalvar yakar vaziyeti anlatmış ve nihayet kızlarağası ile görüşebilmiştir. Türbedardan, padişahın yaşadığını ve diri diri gömüldüğünü işiten kızlarağası ne yapacağını bilemediğinden yeni padişah Üçüncü Osman'ı uykusundan uyandırıp durumu anlatmış ve onca sene tahtı bekleyen yeni padişahın emriyle sarayın içine çağrılan türbedardan bir daha haber alınamamıştır.
 
 
Toplam blog
: 119
: 225
Kayıt tarihi
: 04.12.17
 
 

İlgi duyduğum alan tarih. Milli mücadele ve Osmanlı tarihine  odaklandım. Gözden kaçan tarihi şah..