Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Kasım '08

 
Kategori
Arkeoloji
 

Diyarbakır' da 4 denklemi

Diyarbakır' da 4 denklemi
 

Dünya genelinde toplumsal değerler 4 sistemi üzerinde oturtulmuş olması tesadüf mü? Bilinmez ama 4 sistemi unsurlarından oluşan birçok değerin Diyarbakır’da bulunması kafa kurcalıyor..

Bu değerlerin başında Diyarbakır Ulu camii gelmekte, çünkü bu camii 4 semavi dine ibadethane olarak ev sahipliği yapmış. ( NOT: Yapıldığı günden, bu güne kadar tüm zamanlarda ibadethane olarak kullanılan bu kadar eski bir mekan Duydunuz mu?) Şimdilerde Camii olarak kullanılan bu mekan 4 ayrı mezhebe ait farklı ibadethanelere sahip ve yapının tamamı 4 yönlü olarak inşa edilmiş, minaresi de 4 köşeli..

Amed veya Amid ismi;

Diyarbakır’ın bilinen en eski isimleri 4 harften oluşuyor,

Amed isminin nereden geldiği belli değil, bu ismin başka bir isimden türediği göz önüne alınırsa Adem isminden türemesi muhtemeldir. Hz. Adem’in Diyarbakır’da yaşamış olabileceği hakkında bazı rivayetler var, Diyarbakır Merkez Kırklar dağı’nın hemen altında bulunan Kabe Köyünde yaşadığı rivayet edilen yer, Mekke’de bulunan Kabe’nin Kuzey bölümüne tam 180 derece dik, ayrıca Ergani ilçesinde Otluca köyünde Hz.Ademin altıncı göbek torunu ve Hz.Şit’in oğlu Enuş peygamberin mezarı vardır.

Diyarbakır’ın ilk isimlerinden Amid :Hz.İbrahim’in hanımları Hacer ve Sara’dan sonraki hanımı Katura’dan doğma Medyen ve onun torunu Amid , Diyarbakır’ı kurmuş ve Amid ismi konmuştur. Yine 4 harften oluşan bu isim, A (Ahmet Hz. Muhammed S.A.V) M (Hz.Musa AS) İ ( Hz. İsa AS ) D (Hz. Davut AS) 4 Semavi Dinin Temsilcileri olan Peygamberlerin isimlerini sembolize etmesi her ne kadar tesadüf olarak algılansa da dikkat çekicidir.


Hiristiyan Dininin Kutsal Kitabı İncil 4 farklı kişi tarafından yazılmış ve bu yazarlardan Yuhanna’nın Eğil’li Yuhanna Olduğu rivayet edilir, Diyarbakır Meryem ana kilisesi de

Günümüzde halen Hz.İsa’nın diliyle ibadet edilen tek kilise olması yine dikkat çekicidir.

Eski Diyarbakır olarak Bilinen Sur ilçesi’ne girişin 4 kapıdan ibaret olması,

Dünyada Eşi olmayan 4 ayaklı minarenin 4 Sütun taş üzerinde oturtulmuş olması,

Dünyada var olan minarelerin birçoğu silindir şeklinde iken, Diyarbakır’da bulunan birçok minarenin 4 köşeli olması…

Yazmaya çalıştığım bu derleme her ne kadar bilimsel açıdan bir dayanağı olmasa da ilginizi çekeceğini düşündüm…

 
Toplam blog
: 29
: 7275
Kayıt tarihi
: 18.08.07
 
 

1972 Diyarbakır, üniversite terk, 13 yıldır basın-yayınla uğraş vermekteyim. Haber kökenli olup, pro..