Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '09

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Diyet lifleri ve zayıflama….

Diyet lifleri ve zayıflama….
 

Hemen her gazetede, televizyon kanalında birileri çıkıp ya mucize zayıflatıcılardan söz eder, ya da sizi açlığa mahkum eden diyetlerden. Bütün bunlar sonuçta kimi kişilerde olumlu sonuç versede diyetler bırakıldığında hızla daha fazla kilo alınır. Bu konuda bazı ciddi araştırmalar yapılsa da çok kar getirici olmadığı için gerektiği kadar reklamı yapılmaz, insanlar bilgilendirilmez. Oysa konu çok da karmaşık değildir. Açlık hissedersiniz, yersiniz. Hızla sindirir yeniden açlık hissedersiniz. Bu döngü böyle devam eder ve kkilo alınır.
Bölgesel fazlalıklar, kişinin yaşına ve boyuna göre normal görünüm ve kiloda olan bir kişinin vücudunun sadece belirli yerlerinde oluşan ve depolanan yağ birikimleridir. Bu daha çok vücudumuzdaki yağ dağılımı ile ilgili bir durumdur. Bölgesel yağlanma kilo fazlası olsun ya da olmasın vücudun belli bölgelerinde yoğunlaşarak kişinin vücut hatlarında kötü görüntüye sebep olan yağlanmadır. Dikkat ederseniz, giyinikken çok ince gibi görünen bir bayanın bikini ile belden aşağısının üstüne oranla daha geniş yada kalın olduğuna çok sık rastlarız. Bunun tam terside mümkündür, yani bacakları çok ince olduğu halde mide, bel, karın bölümünde yağlanma olanlarda vardır.

Bölgesel yağlanmaya sebep olan nedenler;

*Aktivite Azlığı
*Geçirilmiş Operasyonlar
*Yanlış Beslenme
*Hormonal Nedenler
*Kalıtımsal Nedenler
*Dolaşım Bozuklukları
*Hipotroidi
*Karaciğer Fonksiyon Bozuklukları
*Psikolojik Stres

Bel, göbek, basen gibi alanlarda lokal biriken yağların azaltılması gerçekten oldukça güçtür. Uygulanan çeşit çeşit gazete diyetleri kişinin umutsuzluğa kapılmasına neden olur, ama bölgesel yağlanma ile savaşmak göründüğü kadar da zor değildir.

Göbek bölgesi, kadın ve erkekte en çok yağ birikiminin olduğu bölgedir. Cildin hemen altında yağ dokusu bulunur ve bu bölgede yağ birikimleri meydana gelir.

Bel bölgesinde yağ birikimi olduğunda kalınlaşma meydana gelir. Kadın ve erkek estetiği açısından bu bölge son derece önemlidir. Özellikle yağ birikimi yan boşluklarda olmaktadır.

Basen bölgesinde yağ birikimi kadınsı konturların bozulmasına neden olur.

Özellikle son yıllarda bir çok araştırmaya konu olan diyet lifleri sağlıklı beslenme ve zayıflamada ciddi anlamda önem taşımaktadır. Diyet lifleri (fiber), bitkisel besinlerin hazmedilmesi mümkün olmayan ve sindirim sisteminden geçerken suyu emerek dışkı yapımını kolaylaştıran kısımlarıdır.

Diyet liflerinin (fiber) enerji yoğunluğu düşük olduğundan ve su çekici özelliğinden dolayı mide içeriğinin viskozitesini arttırarak midenin boşalmasını geciktirir. Mide boşalmadığı için bireyin yeme isteği azalır. Bu durumda kilo vermek isteyen bireyler için çok olumludur. Kilo vermede amaç bireyin daha uzun süre tok kalmasını sağlamaktır. Bu nedenle diyet lifi yüksek beslenme ile bol su içimi bir arada olursa daha uzun süre tok kalınacağı kesindir.

Diyet lifleri (fiber), bağırsağın içindeki mevcut emici tüyler üzerindeki oluşan toksik maddeleri temizler, alınan gıdaların sindirim sonrası faydalı olanlarını kana, faydasız olanların vücuttan dışarı atılmasına yardımcı olur. Mide yanması, mide ekşimesi gibi rahatsızlıklara karşı koruyucu özellik taşır.
Diyet lifleri (fiber), bağırsak faaliyetlerinin düzenlenmesine yardımcı olarak, dışkılama miktarını ve sayısını arttırırlar. Kabızlık şikayetlerinin giderilmesine yardımcı olurlar.

Sağlıklı beslenme programları arasında yer alan diyet lifleri (fiber), damar sertliği ve kalp hastalıklarına yol açan LDL dediğimiz kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olurlar. Özellikle suda çözülebilen diyet lifleri (fiber) , kalın bağırsaktaki fermentasyonu ve kısa zincirli yağ asitlerinin miktarını arttırır. Sistemde biriken tuzların uzaklaşmasına yardımcı olur ve kolesterol üretimini engeller.

Diyet lifleri (fiber), karbohidratların daha uzun sürede emilmelerini sağlayarak, insülin ve kan şekeri düzeylerinin kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. Bu durum şeker hastaları kadar, zayıflamak isteyenleri için de istenen bir durumdur.

Uzmanlar böyle diyor gerisi size kalmış.

Cuma, 7/8/2009

 
Toplam blog
: 1508
: 1688
Kayıt tarihi
: 16.07.08
 
 

Yetmişiki yaşında iki çocuk ve iki torun sahibi bir erkeğim.. Lise mezunuyum. Uzun yıllar esnaflı..