Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Nisan '14

 
Kategori
Türk Mutfağı
 

Doğru Turşu için ipuçları

Doğru Turşu için ipuçları
 

Turşu


Turşu yapımının temel bir mantığı 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu. Sarımsak, acur, domates, her çeşit biber, ufak patlıcan gibi her türlü malzemeden yapabiliriz. Turşuyu koyacağınız kavanozun sterilizasyonu çok önemli. Kaynar suya batırıp çıkarttıktan sonra fırında yüksek ısıda kurutabiliriz. Turşu yapmanın en önemli noktalarından biri de dizilişi. Diziliş ne kadar birbirine yakın ve güzel dizilirse hem görüntü olarak hem de tat olarak etkileyici oluyor.

Turşunun içine bir iki sarımsak da, oldum olası iyi gidiyor. En altına mayalansın diye 6 tane nohut ekliyorum. Kimisi bunun için birkaç parça yaş mayalı ekmek koyuyor. Nohutun doğal olarak hiçbir işlemden geçmemiş olmasından dolayı bunu tercih ediyorum. Salatalığı biraz farklı lezzetlerde buluşturmayı seviyorsanız içine biraz kişniş biraz dereotu atınca, tadı daha da nefis oluyor. 2 limonu da parçalayıp koyuyorum. Hatta yurtdışında bu turşuya biraz şeker de koyulur. En son ve önemli noktalardan biri de turşuyu hazırladıktan sonra ağzını sıkıca kapatmak.

Daha büyükçe bir kavanozda karışık turşu istiyorsanız, konan malzemenin eşit boylarda olmasını uygun olur. Rahat yiyebilmek için tadın, tuzun, ekşiliğin homojen dağılımı önemli. Altın orana göre karışımı yapıp, nohut ve sarımsakları da içine atıp, ağzını sıkıca kapattığınızda; kavanozunuz beklemeye ve olmaya hazır hale geliyor. Malzemeye göre turşu bir hafta sonra olmaya başlar ve ne kadar iyi muhafaza ederseniz ömrü de o kadar uzun olur.

 
Toplam blog
: 14
: 3254
Kayıt tarihi
: 12.04.13
 
 

1979 İstanbul doğumlu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu. 2006-08 arası Vata..