Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '16

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Dolara uçmayı öğrettik...

Dolara uçmayı öğrettik...
 

DOLARA uçmayı öğrettik...


Bir millet parasıyla güçlüdür, para biriminiz kadar itibarınız vardır dünyada. 
 
Ekonomi yönetimi, temeli sağlamlaştırmak yerine öncelikle güven ortamını sağlamalı, iş dünyası hukukun ve medeni yasaların yerle bir olduğu dönemlere güvenmez. Sermaye hava hareketleri gibidir, bir yerden diğer bir yere aktığında bunu görmeniz mümkün olmaz. İstediğin kadar reformlar, ekonomik paketler hazırla üreten bir ülke değilsen ihracat, ithalat dengen yoksa batarsın. 
 
Dolar 3.40 ve ülke sabaha daha fakir uyandı. Ecevit'e yazar kasa atan o adam nerede acaba, yine lazım oldu. Ülkede DEVALÜASYON ( Bir devletin resmi para biriminin diğer ülke dövizleri karşısında değer kaybettirilmesidir. Bu yolla ithal malları pahalılaşırken yerli malların fiyatı da aşağı çekilmiş olur) oluyor kimseden ses çıkmıyor. Para var ki onu da döviz yapmışlar, kendi paraları varken elin parasına değer verdirmişler. 
 
Ekonomide bir sorun gözükmüyordu ama niye böyle oldu ki? Ekonomiyi yabancı yatırımcıya, inşaata bağlarsan böyle olur. Gelişmek nereden baktığına, kimin tanımladığına göre şekil alır. Tersi ise sen gelişmemişsin, normlar var uyarsan bakarız gibi bir durumdur. 
 
2.90 TL dan 3.40 TL olana kadar neden harekete geçmediler. Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir diye bir atasözümüz var. Bunun kaçınılmaz olduğunu anlatmaya çalıştık. Amerika düşünsün bize ne ekmeği dolarla mı alıyoruz diyenlerin ülkesi burası. Böyle devam ederse büyük bir kaos olacaktır. Halk bu defa açlık, sefalet içinde sokaklara dökülecek. Doğalgaz, elektrik, su yine zamlanacak ama maaşlara zama sıra gelince %3 ile yetinin denecek. Zam demek ekonomimiz şahlanıyor demek. Doların yükleşini ne yaparlarsa yapsınlar düşüremezler. Gezi olaylarında dolar biraz yükselince esnaflar ellerinde sopa, döner bıçakları insanları kovalıyorlardı sizin yüzünüzden iş yapamıyoruz diye. Nerede o esnaflar? Ülke batıyor, dükkanlar kapanıyor, insanlar işsiz ve de sessiz. Birçok büyük şirket iflasın eşiğinde ama ülke ekonomisi iyiye gidiyor. Ülkeye istikrar gelmesine sevinen dolarda bu durum karşısında kanat takıp uçtu.
 
Doların yükselmesi demek dış borçların artması demek, buna önlem almak demek halkın sırtına zam yükünü yüklemek demek. 
 
HÜLYA ÇAKICI 
 
Toplam blog
: 822
: 574
Kayıt tarihi
: 19.12.15
 
 

Hacettepe Üniversitesi İktisat Fakültesi ve Akdeniz Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Fakültesi ve..