Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ağustos '08

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Domates Yemeği

Domates Yemeği
 

Yemeklerimizin vazgeçilmezi mis kokulu domateslerin Amerika'dan 16.yüzyılda Avrupa'ya geldiğini;kırmızı renginden dolayı zehirli sanıldığını;yıllarca süs bitkisi olarak soylular tarafından yeyiştirildiğini ;19.yüzyılın sonlarında Türkiye'ye geldiğini,o zamanlar yeşilinin makbul sayılıp,kızarınca çürüdüğü zannedilip atıldığını;20. yüzyılın ikinci yarısından sonra yaygın üretim yapıldığını,ve dünya 3.olduğumuzu biliyor muydunuz?Ben bilmiyordum!En çok,bu kadar sık kullandığımız,mutfağımızda çok önemli bir yere sahip bu meyvenin, Anadolu insanının, daha 50-60 yıl önce tanıştığına inanamadım. Güzelim kırmızıların en lezzetli zamanı iken,hafif bir yemeğe ne dersiniz? Malzemeler:
    1 kg. domates 1 adet iri boy kurusoğan 3-4 adet yeşil biber 2 yemek kaşığı zeytinyağ 1 yemek kaşığı sıvıyağ 1/2 çay bardağı pirinç 1 tatlı kaşığı biber salçası üzeri için dilerseniz 1/2 demet kıyılmış maydanoz
    Domatesleri yıkayıp,ikiye bölüp,çekirdeklerinin ve suyunun çıkması için bir kabın içerisine ezmeden sıkın.Dilimleyin. Doğranmış soğanı ve biberi bir tencerede sıvıyağında soteleyin.Zeytinyağını,salçayı ve domatesleri ilave edip,bir-iki karıştırıp,üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin.Yıkanmış pirinci, ve az tuzu ilave edip,hiç karıştırmadan pirinçler yumuşayana dek orta ateşte pişirin.Arzuya göre üzerine maydanoz ve sarımsaklı yoğurt ile servis edin.
Not:Bu yemeği etli(kıyma,tavuk,hindi,kuzu kuşbaşı) de yapabilirsiniz.Kıymayla isterseniz,soğan ardından ilave edin.Diğer et çeşitleri ileyse,pişmiş olarak domateslerle ilave edin.

http://www.defneyapragi.com/?gorev=TarifGoster&id=363
 
Toplam blog
: 35
: 2842
Kayıt tarihi
: 17.10.07
 
 

1971 doğumlu işletme mezunu, iki çocuk annesi bir ev hanımıyım. Kitap okumayı, yemek yapmayı, yeni t..