Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ekim '09

 
Kategori
Tıp
 

Domuz Gribi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Domuz Gribi Hakkında Bilinmesi Gerekenler
 

Domuz gribi dünyada yayılmaya devam ederken, domuz gribi aşısının güvenilirliğine dair tartışmalar da büyüyor. Japonya'da son yapılan araştırma aşının yan etkilerini ortaya koyarken, ABD'li sağlık uzmanları ve yayın organları da aşı konusunda şüpheci davranılmaması gerektiğini belirtiyorlar.

http://www.sabah.com.tr/Dunya/2009/10/26/domuz_gribi_asisinin_yan_etkileri

Japonya'da geçtiğimiz hafta pazartesi başlayan ve 22 bin sağlık çalışanına uygulanan domuz gribi (H1N1) aşısının yan etkilerini belirten 4 günlük bir anket Japonya Sağlık ve Çalışma Bakanlığı tarafından yayınladı.

22 bin doktor ve hemşire üzerinde uygulanmaya başlanan domuz gribi aşısından (H1N1) 67 kişi olumsuz etkilendi.

7 kişide ciddi şekilde kusma ve bilinç kaybı, 3 kişide hafif şekilde kusma ve bilinç kaybı gözlendi. 25 kişi yeni aşı olması sebebiyle hafif şekilde etkilendiği belirtildi. Geri kalan 32 kişinin ise gıda ve ilaçlara alerjisi olduğu veya alerjik astım olduğu için etkilendiği belirtildi.

Kasım ayında tüm Japonya'ya dağıtılması düşünülen domuz gribi aşısının (H1N1) yan etkilerinin belirlenmesi için yapılan bu anketin çok önemli olduğu belirtiliyor.

Aşının yan etkilerine ilişkin tartışmalar sürerken bu işten yine şirketler karlı çıkacak gibi görünüyor. Aşıyla ilgili tartışmalar devam ederken ABD'den korkunç bir haber geldi.

http://www.hurriyet.com.tr/yasasinhayat/12773480.asp?gid=245

The Sun gazetesi'nin haberine göre ABD'de domuz gribi aşısı olan 25 yaşındaki amigo kız Desiree Jennings yürüme yeteneğini kaybetti. Jennings yürümeye çalışırken kasılıyor ve birkaç saniye sendeledikten sonra yere düşüyor. ama geriye doğru yürürken ya da koşarken zorluk çekmiyor. Doktorlar milyonda bir görülen bu nörolojik hastalığın H1N1 aşısıyla tetiklendiğini söylüyor.

Domuz gribi aşısı hakkında birçok söylenti dolaşırken insanlar aşının koruyuculuğu konusunda endişeliler. Kendilerince bu endişe de haklılar gibi. Yan etkiler olabilir tabi ki. Bunlar yeni aşılardır, kimse yan etkilesi asla olmaz” diyemez. Yapılan tüm aşıların ve mevcut ilaçların da kabul edilebilir düzeylerde yan etkileri mutlaka olur.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ da yaptığı açıklamada, "Aşı yaptırmayın" diyenler hakkında suç duyurusunda bulunacağını söyledi. Bakan Akdağ, "Vatandaşım yarın bana gelse dese ki, 'Falanca vatandaşı seyrettim, ısrarla 'Aşı yaptırmayın' dedi, ben de yaptırmadım. Çocuğumu kaybettim.' Ben Sağlık Bakanı olarak suç duyurusunda bulunacağım. Bunu şimdiden ilan ediyorum."dedi. Ayrıca Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’nin günlerdir tartıştığı domuz gribi aşısını kimseye zorla yapmayacaklarını söyledi. Önümüzdeki günlerde vakaların artacağını da belirten Akdağ, Türkiye’de gribe yakalanan birçok kişinin hastalığı hafif geçireceğini açıkladı.

Peki Domuz Gribine Karşı En etkili önlem hangisidir?

El temizliğidir. Bütün bulgular el temizliğinin en etkili önlem olduğunu gösteriyor. Bu nedenle özellikle öğrencilerin, öğretmenlerin, okul kreş çalışanlarının, hastane personelinin ve tabii ki en başta hemşirelerin, doktorların ama hepimizin el temizliğe son derece önem vermesi gerekiyor. Hasta çocukları okula göndermemek, özellikle grip belirtileri varsa evde istirahat ettirmek ve hastalığı başkasına bulaştırmalarını engellemek de çok önemlidir. Maske kullanımı herkes için her zaman şart değil tabiki. Gripli hastaya yakın tıbbi teması olan müdahalede bulunan sağlık çalışanlarının bu önlemi alması yetiyor. Seyahat süresince de bu maskelerden faydalanmak mümkün. Hapşırırken, öksürürken kâğıt mendil kullanarak ağzı burnu kapatmak, tek kullanımlık kâğıt mendillerden faydalanmak ve tabii ki kişisel bakıma, hijyene dikkat etmek de şart oluyor. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için özellikle önümüzdeki günlerde istirahatinizden, uykunuzdan, beslenmenizden taviz vermemeniz gerekiyor.

Domuz gribinin belirtileri nelerdir?

Domuz gribinin her yıl karşılaştığımız bildik gripten farklı çok tipik, çok özel bir belirtisi yoktur. Bu gripte de yüksek ateş, boğaz-burun akıntısı, öksürük, kırıklık, halsizlik, yorgunluk, kas eklem ağrıları, boğaz ve baş ağrısı, zaman zaman ortaya çıkan titremeler var. Ama bütün bunların şiddeti olağan gripten biraz daha fazladır. Ayrıca kusma ve ishal gibi beklenmedik belirtiler de öncelikle domuz gribini düşündürmelidir. Sorunun bronşlara, yani solunum sistemine inmesi ve ciddi bir nefes darlığı yapması halinde de akla öncelikle domuz gribi gelmelidir. Özellikle ateş 2-3 gün müdahalelere rağmen düşürülemiyorsa, nefes darlığı gittikçe belirginleşiyorsa, hasta 2-3 günlük nezle durumunda bile son derece yorgun, halsiz ve bitkinse, ciddi bir iştah kaybı söz konusuysa domuz gribi olasılığını mutlaka ekarte etmek gerekir. Kesin tanı için bazı özel tıbbi testler yapılması şarttır. Bu nedenle de fayda göreceğimiz hasta gruplarına yani riskli gruplara aşı yapılmasında fayda vardır. Ülkemize gelecek olan aşı da Avrupa Birliği Komisyonundan onay almış, ruhsatlı bir aşı olacağından dolayı beklenilenin dışında bir yan etki olmayabilir.

Aşı öncelikle kimlere yapılacak?

Sağlık personeli (doktorlar hemşireler acil servis çalışanları...), 6-36 aylık bebekler ve hamileler ilk önceliği olan gruplardır. Şeker hastaları, ağır organ yetmezlikleri olanlar, özelikle kronik akciğer hastalıkları bulunanlar, herhangi bir nedenle bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullananlar, 65 yaş üstü yaşlılar da önceliğe sahip grupta yer alıyorlar.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..