Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '17

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Dubai ve İstanbula yeni rakip - Bakü

Dubai ve İstanbula yeni rakip - Bakü
 

Baku Alışveriş Festivali sitesinden alıntı


1996 yılında Şeyh Muhammed bin Raşid al Maktum Dubai Alışveriş Festivali`ne başlama kararı alırken ticareti teşvik etmek, ülkeye daha çok sayıda turist getirmek, şehrini ve emirliğini daha geniş tanıtmayı amaçlıyordu. Onun Festival girişimi bir ilkti. Yıllar geçecek, Dubai dünyaya bir masal gibi doğacak, ticaretin ve iş dünyasının merkezi haline gelecekti. Ama şimdilik yıl 1996 ve ilk adımlar atılıyordu.

Aradan 21 yıl geçti. 2016 yılının Aralık, 2017 yılının Ocak ayları içinde Dubai Alışveriş Festivali`nin 22.si düzenlendi. Arkada kalan yıllar için rakamlar baş döndürücü. Binlerce alışveriş merkezinde milyonlarca alıcı milyarlarla ölçülen alışveriş yapmış. Faydası kime kalmış? Tabii ki, Dubai Emirliği`ne.

22. Dubai Alışveriş Festivali`nin ardından rakamlara göz atalım. 6 bin civarında alışveriş merkezi 24 saat müşterilere hizmet veriyor. İndirimler müthiş. Yüzde 70-75 civarında indirimler çok cazip elbette. 1996 yılından geçen ilk Festival`den günümüze dünyanın her tarafından 56 milyondan fazla turist Dubai`ye gelmiş, alışveriş yapmış. Yani her Festival için – tek bir ay içinde 2 bucuk milyondan fazla turist destinasyon olarak Dubai`yi seçmiş. Mesela, son Festival`de yalnız Almanya`dan gelen turistler 430 bin Euro`luk alışveriş yapmış. Geride bıraktığımız yıllar içinde yapılmış alışverişin rakamları baş döndürücü: milyarlarca Dolarlık alışverişin bir ülkeye sağlayabileceği faydayı her halde anlamak zor değil.

Yani Dubai Alışveriş Festivali her geçen yıl Emirliğe hızla artan faydayı sağlamış ve daha büyük hedeflere doğru hızla koşuyor.

Coğrafyamızda 2. dikkatçeken alışveriş festivali İstanbul`da gerçekleşiyor. 2011 yılının 18 Mart gününden başlayan İstanbul Alışveriş Festivali`nin ilki tam 40 gün 40 gece yapılarak 26 Nisan`da sona erdi. Böylece Avrupa`yla Asya`yı bağlayan tek şehir İstanbul dünya insanına daha bir yönünü açmış oldu. Şimdi coğrafyamızda ticaret denince ilk akla gelen şehir tabii ki, İstanbul`dur. Her yıl içinde milyonlarca turiste indirimli ticaret imkanları sağlayan İstanbul her yönüyle cazip bir yer. Turizmcilik denince akla gelen şehir – İstanbul. Ticaret denince akla gelen şehir – İstanbul. Siyasetin yapıldığı, ekonominin tartışıldığı şehir – yene de İstanbul. Yani tarihe mühür vurmuş güzelim İstanbul bir de Alışveriş Festivali`yle ayrı bir önem kazanmış. Sonuç nedir? Tabii ki, İstanbul dünyaca meşhur bir şehre dönüşmüş. Faydasını gören Türk insanı, Türk devletidir. Yılda bir kez yapılan alışveriş festivali hem de daha sonra yabancıların şehri kalıcı ticaret mekanı olarak seçmesine neden oluyor. İşte Festival`in faydası şudur.

Şimdi de İstanbul`un kardeşi Bakü yarışmaya soyunmuş durumda. 10 Nisan 2017 itibarile Azerbaycan`ın başkenti coğrafyamızda yeni bir Alışveriş Festivali için sırada yerini aldı. Artık Bakü Alışveriş Festivali`nin ilki hayata vesika almış durumda. Tam 1 ay içinde – 10 Mayıs gününde kapanışla sona erecek Festival`in bilançosu hakkında şimdilik bir şey söyleyemeyiz. Ama elimizde bazı rakamlar var.

Organizatörlerin açıklamalarına göre Bakü Alışveriş Festivali`nin düzenlenmesi için harcanan para pek de fazla değil belki: 1 buçuk milyon Dolar civarında. Beklenen kar ise defalarca büyük: 50 milyon Dolar civarında. Başlangıc için fena değil bence.

Bir de şimdilik yüzlerce alışveriş merkezi kapılarını açmış, indirimli satışlar sunuyor. İndirimler ne kadar cazip, onu biz söyleyemeyiz. Söyledik ya, sonda alıcıların tercihlerini dikkate alarak yorum yapabiliriz.

Festival`in dikkat çeken yönlerinden biri de Duty Free – Tax Free satışların sağlanması. Alıcılar alışveriş sonrası 18%`lik KDV`yi de geri alabiliyor.

Dubai, İstanbul ve Bakü. Coğrafyamızın 3. şehri alışveriş festivallerine katılmış durumda. Bakalım, sonuçlar ne olur, nasıl olur. Herhalde ok yaydan çıkmış, ilk adım atılmıştır. Hayırli uğurlu olsun diyelim.

Twitter: @bakushopfest, #bakushopfest @azerhasret

 
Toplam blog
: 39
: 1723
Kayıt tarihi
: 16.02.13
 
 

Gazeteci yazar. 1968, 3 Ağustos günü Azerbaycan`ın Haçmaz ilçesinin Dedeli köyünde doğdu. 1991`de..