Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ekim '09

 
Kategori
Güncel
 

Dünyanın dönüşüm sancıları

Dünyanın dönüşüm sancıları
 

msn den


Dünya; ekonomik, sosyal ve stratejik dönüşümlerin sancılarını çekerken, Ülkemiz alışık olunmayan gelişmeler yaşıyor. Ülkemizde yaşanan değişimler ve dönüşümlere demokratik açılımıda eklersek, travma etkisi yapabilecek gelişmeler yaşanıyor. Son yarım yüz yılda hiperenflasyonla yaşayıp dururken, enflasyon tek hanelerde seyrediyor. Demokratikleşme talebi demokratik kitle örgütlerinin var oluş sebebi ve asli göreviyken, devlet demokratikleşmeyi kendi talep ediyor.

Devlet adına her türlü yetkiyle çeşitli gayri kanuni işler yapıp devlet sırrı deyip üstünü örtenler yargı önüne çıkıyor. Faili meçhul cinayetlerin araştırılması talebini, ancak meydanlarda sivil itaatsizlik hakkını kullanarak gündeme getirebilen demokratik kitle örgütlerinin yedikleri dayaklar ne kadar gereksizmiş meğer. Şimdi devlet kendisi suçluların bulunmasını istiyor. Ülkemizin komşuları ile diyalog kurması yasaktı daha yakın zamana kadar. Hatta ticaret yapmasına bile izin verilmiyordu. Artık sınırları kaldırmaya başladık. Artık Suriye Devleti ile karşılıklı vizesiz giriş serbest bırakıldı. Ortadoğu süper güçler tarafından Türkiye’ye bırakıldı. Türkiye İsrail’i eleştirebiliyormuş, İsrail’e danışmadan yapamadığı tatbikatlardan bile dışlayabiliyormuş. İMF’nin illede alacaksın dediği krediler için pazarlık yapabiliyor, birinci lig devletlerin kendi aralarında oluşturdukları Dünya MYK’sına girebiliyor, BM güvenlik konseyine üye vermeye hazırlanabiliyormuş. NATO’nun yeniden yapılandırılmasını talep edip, veto hakkı olan devletlerin bu haklarının gözden geçirilmesini tartışmaya açabiliyormuş.

SGK reformundan sonra, bu ülke kısa zamanda bu kadar hızlı değişim ve dönüşümlerin üstesinden gelebilirken; SGK kanununun iptal edilen maddesi yüzünden ortaya çıkan eski emekli yeni emekli sorunu iki yıldır çözülemedi. SGK’dan sonra emekli olanlar 1500, 00 tl dolayında emekli maaşı alırken bu kanundan önce emekli olan işçilerin maaşları gösterge tablosu yerine yüzdelik artışlarla götürülüyor. Yürürlükte bulunan SGK’na göre tüm emekliler hizmet süreleri ve prime esas kazançları göz önüne alınıyor. Daha önce emekli olan işçilerin prime esas kazançlarının reel değerlerinin güncellenmesi hakkındaki kanunun ilgili uygulamasına göre güncellenip, katsayı artışıyla emekli maaşlarında artış sağlanması gerekir. Ne hikmetse bir intibak yasası hikayesi iki yıldır yılan hikayesine döndü.

Bu yılan hikayesi sürüp giderken demokratik açılım işlerinden arta kalan zamanda devlet; Ortadoğu ülkelerinde süper güçlerin boşalttığı alanı doldurmakla meşgul şimdilik. Ülkemiz bölgesinde süper güç ve denge unsuru olma yolunda hızla ilerlerken; PPK’da, 1970’li yıllarda devrim yapmak için kurulmuş ve ‘tüm dünya işçilerinin kardeşliği için mücadele’ sloganıyla var olmaya çalışırken, saplandığı Kürt milliyetçiliği batağından kurtuluyor. Aslında bu politikası kendi ideolojik duruşuyla örtüşmüyordu. Sosyalist olduklarını iddia ediyor ancak; sosyalizmin her türlü milliyetçilikle uyuşmama ilkesine ters yönde politika yapıyorlardı. Dünyada neler oluyor? Dünya stratejik yaklaşımları altüst olurken; yaşanan ekonomik kriz yeni arayışları hızlandırdı. Az gelişmiş ülkelerde küçük savaşlar çıkararak kriz atlatma dönemi bitiyor galiba. Dünya yeniden yapılanırken; süper güçlerin stratejileri değişiyor ama neler getirip neler götürecek bilinmiyor henüz. Petrol birincil stratejik argüman olmaktan çıkıyormu? Ortadoğu gözden düşüyor mu? Değişen iklim koşulları beslenme kaynaklarını daha stratejik hale getirdi. Bu anlamıyla paranın ve silahların yönü değişiyor.

 
Toplam blog
: 191
: 540
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

Yerel bir gazetede yazıyorum. Okumayı severim, şiir okumayı severim. Emekli işçi olarak sosyal ak..